Ankara’nın Yukarı Dikmen ve İlker Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen yıkımlara karşı mahalle halkının verdiği mücadele olgunlaşıyor. Yıkımlara karşı irtibat bürosu işlevini görecek “Barınma Hakkı Bürosu” cumartesi günü halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen bir açılışla faaliyetine başladı. Ankara’nın Yukarı Dikmen ve İlker Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen ve Kentsel Dönüşüm adı verilen yıkım projesine […]
Ankara’nın Yukarı Dikmen ve İlker Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen yıkımlara karşı mahalle halkının verdiği mücadele olgunlaşıyor. Yıkımlara karşı irtibat bürosu işlevini görecek “Barınma Hakkı Bürosu” cumartesi günü halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen bir açılışla faaliyetine başladı.
Ankara’nın Yukarı Dikmen ve İlker Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmek istenen ve Kentsel Dönüşüm adı verilen yıkım projesine karışı mahalle halkının verdiği barınma hakkı mücadelesinde kurumsallaşmaya dönük adımlar atılıyor.
Yıkımlara karşı irtibat organı işlevini görecek olan “Barınma Hakkı Bürosu”nun açılması, kapsamlı bir hukuk mücadelesinin başlatılması ve mahallelinin sosyo-ekonomik durumunu ortaya çıkartacak bir anket çalışmasıyla birlikte mahallede yürütülen mücadele derinleştiriliyor.
Mücadelede çıtayı yükselten adımlardan biri olan Barınma Hakkı Bürosu bugün mahalle halkının yoğun bir şekilde katıldığı şenlikli bir açılış ile faaliyetlerine başladı. Açılış öncesinde kendisi de yapılması planlanan yıkımın mağdurlarından olan Tarık Çalışkan bir konuşma yaptı. Çalışkan’ın konuşmasında en çok vurguladığı noktalardan birisi “Rantın olduğu yerde rantçıların da çok olduğu” idi. Bu sözlerin amacı mahallede yürütülen mücadele hakkında yalan dedikodular yayarak mücadelenin bütünlüğünü zedelemek isteyen ve çeşitli tezgahlar düzenleyerek halkı kandıran Büyükşehir Belediyesi ve sermaye yanlısı kişileri teşhir etmekti.
Çalışkan’ın konuşmasında vurguladığı başka bir husus ise verilen mücadele sonucu evleri yıkmak isteyen rant sahiplerine ve sermayeye defalarca geri adım attırıldığı idi. Mücadelede tapulu-tapusuz, imarlı-imarsız, ev sahibi-kiracı herkesin bir arada olması ve evlerini terk etmemesi gerektiğini söyleyen çalışkan “eğer bu mahallede bir proje yapılacaksa ona bu mahalle halkının karar vermesi gerekiyor” dedi.
Çalışkan’ın ardından mahalle halkının yürüttüğü mücadelenin hukuki sorumluluğunu üstlenen avukatlardan Ender Büyükçulha basın açıklamasını okumak için söz aldı. Ender Büyükçulha söz aldıktan sonra basın açıklamasını okumak yerine mahalle halkına bir halk oylaması yapmayı önerdi. Evleri halkın başına yıkmak isteyen çıkar çevrelerinin sunduğu şartlara karşı mahalle halkının talepleri halkın alkışları ve havaya kalkan elleriyle kabul edildi.
Halkın taleplerinin “yüksek sesle” yankılandığı oylamanın ardından açılışın şenlik kısmına geçildi.
Sendika.Org-Ankara