Kamuoyunda “yumurta davası” olarak bilinen duruşma dün (5 Temmuz 2006) 10.30’da Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüşüldü. Mahkeme heyeti görüntü kayıtlarının izlenmesi gerekçesiyle duruşmayı 4 Ekim 2006 saat 9.30’a erteledi. Mahkemeye 13 yıl ceza istemiyle yargılanan Halkevi üyeleri ve Demokratik Kitle Örgütü temsilcileri katıldı. Halkevleri 10. Bölge Temsilcisi Sevil Ulaş, duruşmanın ardından adliye önünde bir […]
Kamuoyunda “yumurta davası” olarak bilinen duruşma dün (5 Temmuz 2006) 10.30’da Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görüşüldü.
Mahkeme heyeti görüntü kayıtlarının izlenmesi gerekçesiyle duruşmayı 4 Ekim 2006 saat 9.30’a erteledi.
Mahkemeye 13 yıl ceza istemiyle yargılanan Halkevi üyeleri ve Demokratik Kitle Örgütü temsilcileri katıldı.
Halkevleri 10. Bölge Temsilcisi Sevil Ulaş, duruşmanın ardından adliye önünde bir basın açıklaması yaparak Halkevlerinin son dönemde yoğun bir saldırı kampanyasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Yaptığı açıklamada AKP hükümetinin işbirlikçi politikalarına değinen Ulaş, “Halkevleri 74 yıllık eşitlik özgürlük demokrasi ve barış mücadelesinde iktidar tarafından sürekli baskılanmaya çalışılmıştır” dedi. Ulaş, açıklamasını son dönemde AKP iktidarı tarafından keyfi gerekçeler öne sürülerek para cezalarına ve şube soruşturmalarına çarptırıldığını beyan ederek sürdürdü.
Halkevlerini faaliyet dışı hareket etme ve siyaset yapma nedeniyle para cezasına çarpıtan iktidara seslenerek, “eğitim ve sağlık hakkını savunmayı, AKP iktidarının işbirlikçi politikalarını halka teşhir etmeyi, evleri gasp edilen halkla beraber yaşanılabilir konut hakkı için mücadele etmeyi, yeni çıkartılan TMY’ye karşı tüm ilerici güçlerle beraber karşı koymayı tarihsel bir görev olarak algıladıklarını ve bunu en layığıyla yerine getireceklerini diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Açıklama boyunca “Bu Ülke Bu Halk Satılık Değil”, “Parasız Eğitim Parasız Sağlık”, “Katil ABD işbirlikçi AKP” sloganları atan Halkevciler, adliye binasından Mersin Halkevine doğru yürüyüşe geçti. Otoyoldan geçen araç sürücüleri ve çevre halkı Halkevcilerin yürüyüşüne klaksonlar ve alkışlarla destek verdi.
Yakın dönemde Halkevleri şubelerinin birçoğu İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla Mülkiye Müfettişleri tarafından teftiş edilmişti. Bu teftişlerde valilikler düşündürücü gerekçelerle yüklü para cezaları kesti.
Mersin Valiliği’nin kestiği cezalar ve gerekçeleri şöyle: “Demirtaş Halkevi”ne Okuma Yazma kursu düzenleyerek amaç dışı faaliyet yürüttüğü öne sürülerek 2 bin 500 YTL; “Mersin Halkevi”ne Kabahatler Yasası gerekçe gösterilerek afiş asmaktan 3 bin YTL ve Mersin Halkevi Yönetim Kurulu’na “siyaset yapma” suçu işledikleri gerekçesiyle 2 bin 500YTL para cezası verildi. Cezalar ödenmediği takdirde şube kapatma ve hapis cezaları gündeme gelebilecek.