Hükümet iş yasasındaki “boşlukları” kapatıyor. Taşeron işçilerinin mücadelelerinin yükselmesi karşısında hükümet, iş yasasında sermaye aleyhine bir boşluk bırakmamak için harekete geçti. 12 Temmuz’da yayınlanan bir yasayla 4857 sayılı İş Yasası’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, Taşeron firmalara ihale edilerek veya özel sözleşme yoluyla sağlanılan hizmetlerde çalıştırılan işçiler, bu işyerlerinde kadrolu olarak çalıştırılamayacak, bu işyerlerinde kadrolu olarak […]
Hükümet iş yasasındaki “boşlukları” kapatıyor.
Taşeron işçilerinin mücadelelerinin yükselmesi karşısında hükümet, iş yasasında sermaye aleyhine bir boşluk bırakmamak için harekete geçti. 12 Temmuz’da yayınlanan bir yasayla 4857 sayılı İş Yasası’nda değişiklik yapıldı.
Yapılan değişiklikle, Taşeron firmalara ihale edilerek veya özel sözleşme yoluyla sağlanılan hizmetlerde çalıştırılan işçiler, bu işyerlerinde kadrolu olarak çalıştırılamayacak, bu işyerlerinde kadrolu olarak çalıştırılan personelin sahip oldukları mali ve sosyal hakları talep edemeyecek, uygulanmakta olan toplu sözleşmeden yararlandırılmayacaklar. Çıkarılan yasada, taşeronlarla yapılan hizmet alım sözleşmelerinde, işe alınacak kişilerin belirlenmesi ve işten çıkarma yetkisinin üst işverenliğe verilmesi de yasaklanıyor. Bu sözleşmelerde, daha önce taşeron şirket bünyesinde veya geçici işçi olarak bu hizmetlerde çalıştırılan işçilerin işe alınarak çalışmaya devam ettirilmesini öngören hükümler de yer alamayacak.
Bilindiği gibi, birçok kamu kuruluşunda güvencesiz çalışma koşullarında çalıştırılan taşeron, geçici ve özel sözleşmeli işçiler, kendilerine uygulanan ayrımcılığa karşı mücadelelerinde, çeşitli mahkemelerden olumlu kararlar çıkarmaya başladılar. Son olarak Gaziantep Belediyesi’ne ilişkin bir mahkeme kararıyla, Belediye’nin asli işi olan temizlik hizmetlerinde çalıştırılan işçilerin imzalanan toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları hükme bağlanmıştı. Bir çok kamu işyerinde, kadrolu işçilere verilen devlet ikramiyeleri mahkeme kararıyla aynı işleri gören taşeron ve geçici işçilere de veriliyordu. Taşeronlaştırılan hizmet birimlerinde daha önce hizmet alınan taşeron ve geçici işçilerin çalıştırılmasına öncelik verilmesi ihale sözleşmelerine kimi zaman sokulabiliyordu.
Yapılan değişikliklerle, iktidar, taşeronlaştırma uygulamasının temel amacının güvencesiz çalıştırma olduğunu açıkta ilan etmiş oldu.
Taşeronlaştırma kuşatması altında silinme noktasına gelen sendikaların kuşatmanın sıkılaştırılması karşısında sığınabileceği “yasal mevzilerin” sonuna doğru hızla geliniyor.
Sendika.Org