Danıştay 13. Dairesi, Erdemir’in satışına onay veren Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Danıştay, 10 mayıs tarihinde de açılan başka bir dava ile ilgili olarak, Erdemir’in özelleştirilmesinde devre izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Kararın ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Erdemir hisselerinin sırası geçici olarak kapatıldı. Erdemir hisse senedi dün 7,05 YTL’den […]
Danıştay 13. Dairesi, Erdemir’in satışına onay veren Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın yürütmesini durdurdu.
Danıştay, 10 mayıs tarihinde de açılan başka bir dava ile ilgili olarak, Erdemir’in özelleştirilmesinde devre izin veren Rekabet Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu.
Kararın ardından İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Erdemir hisselerinin sırası geçici olarak kapatıldı. Erdemir hisse senedi dün 7,05 YTL’den günü tamamlamıştı.
Kamuya iade edilmeli
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz tarafından yapılan yazılı açıklamada, Danıştay’ın daha önce Erdemir’de özelleştirmeye izin veren Rekabet Kurulu kararının 8 yerine 7 kişi ile alınmış olması nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı. Koramaz, şöyle devam etti:
“Son olarak ise, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun Erdemir ihalesine onayına karşı Odamızca açılan bir başka davada, Danıştay 13. Dairesi’nce Erdemir’in satışına onay veren Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın yürütmesi de durdurulmuştur.
Rekabet Kurulu kararının ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın da yürütmesinin durdurulmasıyla Erdemir’in devrinin yasal dayanaktan yoksun kaldığı bir kez daha ortaya konulmuştur.
Odamız, bağımsız yargının kararına saygı ve yürütmeyi durdurma kararlarının derhal uygulanmasını istemektedir.”
Erdemir’in yüzde 46.12’lik bölümünün blok olarak özelleştirilmesine ilişkin 2005 ekim ayında düzenlenen ihaleyi 2 milyar 770 milyon dolarla Oyak Grubu kazanmıştı. Devir işlemi ise şubat ayı sonunda gerçekleştirilmişti.
MMO’nun açıklaması
ERDEMİR özelleştirmesine karşı Odamızca açılan davalardan birine ilişkin Danıştay 13. Dairesi’nce; Rekabet Kurulu’nun ERDEMİR’in devrine izin veren Kararını 7 kişiyle alması gerekirken, Yasa’ya aykırı olarak 8 kişi toplanarak aldığı gerekçesiyle devir işlemine izin Kararı’nın yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği ve bu yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazın Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nca reddedildiği bilinmektedir.
Son olarak ise, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun ERDEMİR İhalesine Onay Kararı’na karşı Odamızca açılan bir başka davada Danıştay 13. Dairesi’nce; ERDEMİR’in satışına onay veren Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın yürütmesi de durdurulmuştur. Daha önce yürütmesi durdurulan Rekabet Kurulu’nun Devre İzin Kararına dayanılarak tesis edilen bir işlem olduğu gerekçesiyle, ERDEMİR’in satışına onay veren Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı’nın da yürütmesinin durdurulmasıyla; ERDEMİR’in devrinin yasal dayanaktan yoksun kaldığı bir kez daha ortaya konulmuştur.
Danıştay 13. Dairesi’nin bu Kararı da bir kez daha göstermiştir ki; stratejik öneme sahip, kamuya büyük gelir getiren işletme, varlık ve hizmetlerin yangından mal kaçırırcasına özelleştirme kapsamına alınarak bir an önce özelleştirilmelerine çalışılmakta ve böylesine önemli özelleştirme süreçlerinde yürütülen işlemlerde telafisi imkansız hatalar yapılmaktadır.
Kamuya ait tüm değerlerin önü alınamaz bir istekle özelleştirilmelerine ilişkin yürütülen işlemlerde böylesine önemli hataların yapılması; özelleştirmelerdeki aceleciliği ve dolayısıyla kamu yararına uygunluk değerlendirmesinin yeterince yapılmadığını da ortaya koyar niteliktedir.
Artık ERDEMİR v.b. gibi ülkenin ve kamunun genelini ilgilendiren özelleştirmelerde devir yapılmadan önce, bu özelleştirmelere karşı yürütülen yargı sürecinin beklenmesi, Kanuni İdare İlkesinin bir gereği olarak kabul edilmelidir.
Gelişmeler Odamızın ERDEMİR özelleştirmesine ilişkin kamu ve ülke çıkarlarını koruyan tutumunu doğrulamaktadır. ERDEMİR gibi dev bir kuruluşun özelleştirilmesinin kamu yararına ve hukuka aykırılığı, ihaleyi kazananın yerli ya da yabancı olmasına göre değişkenlik göstermemektedir. Tüm platformlarda dile getirdiğimiz gibi; kârlılığı bilinen ve zarar etmesi mümkün olmayan ERDEMİR’in özelleştirilmesinde; özelleştirmelerin genel amacı olması olarak belirtilen “kamu yararı” bulunmadığı gibi, özelleştirme uygulamalarını düzenleyen 4046 sayılı Yasa’da belirlenmiş olan ve bir değerin özelleştirilmesi için gerekçe kabul edilen “ekonomide verimlilik artışı” ve “kamu giderlerinde azalma sağlamak” gibi özel amaçlar da mevcut değildir. Ancak ne yazık ki, kamuya yük olmak şöyle dursun, kamuya gelir getiren ve ekonomik verimlilik taşıyan ERDEMİR 4046 sayılı Yasa kapsamında özelleştirilmiş, böylesine önemli bir özelleştirmede önemli hukuki hatalar yapılmış, üstelik yargı süreçleri sonlanmadan ERDEMİR devredilmiştir.
ERDEMİR’in devrinin hukuka aykırılığı, Rekabet Kurulu’nun Devire İzin Kararı’ndan sonra, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun satışa onay Kararı’nın da yürütmesinin durdurulmasıyla bir kez daha tespit edilmiştir.
Odamız, bağımsız yargının kararına saygı ve yürütmeyi durdurma kararlarının derhal uygulanmasını istemektedir.
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı
Emin KORAMAZ