Worldwatch Enstitüsü, dünyada üretim, ticaret, ekonomik büyüme gibi alanlarda kaydedilen gelişmelerin, derinden gelen ekonomik krizleri gizlediğine dikkat çekti. Enstitü tarafından hazırlanan raporda, dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yaşam koşullarının giderek kötüleştiği, anlık gelişmelerin bu durumu değiştiremeyeceği vurgulandı. Worldwatch Enstitüsü’nün hazırladığı dünya ekonomi raporunda yaklaşık bir milyar insanın en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaksızın yaşamlarını sürdürdürdüğü ifade […]
Worldwatch Enstitüsü, dünyada üretim, ticaret, ekonomik büyüme gibi alanlarda kaydedilen gelişmelerin, derinden gelen ekonomik krizleri gizlediğine dikkat çekti. Enstitü tarafından hazırlanan raporda, dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yaşam koşullarının giderek kötüleştiği, anlık gelişmelerin bu durumu değiştiremeyeceği vurgulandı.
Worldwatch Enstitüsü’nün hazırladığı dünya ekonomi raporunda yaklaşık bir milyar insanın en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaksızın yaşamlarını sürdürdürdüğü ifade edildi. Raporda 1.1 milyar insanın su gereksinimini karşılamadığı, 2.6 milyar insan ise temel beslenme kaynaklarından yoksun olduğu vurgulandı.
265 MİLYON TON ET TÜKETİLDİ
‘Yaşamsal İşaretler 2006-2007-Ekonomik Başarılar Krizleri Gizliyor’ başlıklı raporda, 2005 yılında küresel üretimin rekor kırarak, 5.9 trilyon dolara ulaştığı belirtildi. En çok kazandıran sektörler ise internet ve cep telefonu sektörü oldu. 2005 yılında, 64 milyon yeni araç üretildi, reklam sektörünün bilançosu ise 570 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl üretilen toplam et miktarı ise 265 milyon tondu.
Rapora göre, enerji endüstrisi, petrol, doğalgaz, kömür, nükleer enerji, hidroelektrik santralleri, rüzgar, güneş ve bio yakıtlar da dahil olmak üzere hem üretim hem de tüketim rekorları kırıldı.
REFAH DAĞILIMI ADİL OLMAKTAN UZAK
Bütün bu işaretlerin hem refah hem de uyarı işaretleri olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, “Bütün bunlar ilk bakışta insanlığın yararınaymış gibi görünüyor. Fakat, her biri aynı zamanda çevre üzerinde olumsuz etkileri olan kalemler ve doğrudan doğruya zarar veriyorlar” denilerek, ekonomik büyümenin bu yönünün ihmal edildiği vurgulandı.
Rapora göre, otomobil üretimi insanların mobilitesini artırıyor, fakat aynı zamanda petrol üretimini de artırarak, hava kirliliğine, iklim değişikliğine, aşırı trafiğe, obeziteye ve yerel cemaatlerin dağılmasına da neden oluyor.
Endüstri üretiminin, doğal hayat ve yaşamı bu ekosisteme bağlı olan insanlara zarar verdiği ifade edilen raporda, refah dağılımının adil olmaktan uzaklaştığı belirtildi.
‘EKONOMİK GELİŞMEYE KUŞKUYLA BAKILMALI’
Rapora göre, dünyanın yalnızca 1.8 milyar insanı besleyebileceğine dikkat çekilirken, dünya nüfusunun şu anda 6.5 milyar olduğunu ve 2050 itibarıyla da 10 milyara ulaşacağını hatırlattıldı. Bütün bunlara doğal hayatın giderek zayıflamasının da eklenmesi gerektiğini kaydedilen raproa göre, bütün bunların hiç de iyiye işaret olmadığı kaydediliyor.
Ekonomi ile çevre arasındaki bağıntıya vurgu yapılan raporda, her türden ekonomik gelişmeye kuşkuyla bakılması gereken bir çağda yaşanıldığına dikkat çekildi.
ANF NEWS AGENCY