Ankara’da ulaşım ücretlerine %8-12 oranında zam geldi. Zamlara ilk tepki Öğrenci Kolektiflerinden geldi. Büyükşehir Belediyesi önünde bir eylem yapan üniversiteli öğrencilerin ulaşım zammının geri çekilmesi için gerçekleştirdiği eyleme Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerine tepki duyarak katılan Fatma Teyze başta olmak üzere Ankara halkı da destek verdi. Ankara’da tam 1.200 öğrenci 80 kuruş olan ulaşım ücretlerine 1 […]
Ankara’da ulaşım ücretlerine %8-12 oranında zam geldi. Zamlara ilk tepki Öğrenci Kolektiflerinden geldi. Büyükşehir Belediyesi önünde bir eylem yapan üniversiteli öğrencilerin ulaşım zammının geri çekilmesi için gerçekleştirdiği eyleme Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerine tepki duyarak katılan Fatma Teyze başta olmak üzere Ankara halkı da destek verdi.
Ankara’da tam 1.200 öğrenci 80 kuruş olan ulaşım ücretlerine 1 Ağustostan itibaren geçerli olmak üzere 10’ar kuruş zam geldi.
İ. Melih Gökçek Zamları Geri Çek
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek’in akaryakıta yapılan zammı bahane ederek gerçekleştirdiği ulaşım zammına ilk tepki Ankara Öğrenci Kolektifleri’nden geldi. Üniversiteliler bugün 15.00’da Yüksel Caddesi’nde renkli dövizleri ve temsili dolmuşlarıyla bir araya geldiler. Üniversite öğrencisi, tüm Ankaralıları yapılan ulaşım zammına karşı eyleme davet ederek Yüksel Caddesi’nden dolmuş duraklarının da bulunduğu Güven Park’ta ki Büyükşehir Belediyesi önünde yürüdü. Öğrenci Kolektifleri yürüyüş boyunca renkli dövizlerinde de yer alan “Zam Zam Zam, Melih Gökçek Bir Yamyam, İ. Melih Gökçek Ulaşım Zammını Geri Çek, Gökçek De Evine Dolmuşla Gitsin, Ulaşım Haktır Satılamaz” sloganlarını attılar.
Ulaşım zammına karşı üniversitelilerin yaptığı eylemde polisin yoğun yığınak yapması dikkat çekti. Binden fazla polisin takip ettiği eyleme Ankaralıların ilgisi ve desteği de yoğun oldu.
Güven Park’ta ki belediye binası önünde bir basın açıklaması yapan Öğrenci Kolektifleri, “Asgari ücretin 380 YTL olduğu başkentte, günde tek araç kullanan bir kişinin aylık ulaşım masrafı 72 YTL’yi; devletten aylık 120 YTL kredi alan bir öğrencinin aylık ulaşım masrafı ise 48 YTL’yi bulduğunu” söyleyerek, özelleştirme uygulamaları ve fiyat artışlarıyla kamusal bir hizmet olma niteliği ortadan kaldırılan ulaşım hizmetinin; emekçiler, öğrenciler ve yoksullar için gün geçtikçe ulaşılmaz hale geldiğine değindi.
Ulaşım Hizmetleri Yetersiz Zamlar Yersiz
Açıklamada; “Ulaşım araçlarının yetersizliği, kalabalık ve sağlıksız koşulları ve ulaşım için harcanan paranın aylık gelirlerinin önemli kısmını oluşturduğu” hatırlatılarak Gökçek’in akaryakıta gelen %37’lik zammı bahane ederek ulaşım ücretlerine yaptığı zammı da kendisinin yeterli bulmadığı belirtildi. Ve “Melih Gökçek, herhalde geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğu fahiş zamları unutmuş olacak ki, bunu bir övünç kaynağı olarak dillendirebilmektedir. Bugünkü enflasyon oranları, hayat pahalılığı ve düşük ücretler düşünüldüğünde ulaşım ücretlerinin artırılması değil düşürülmesi gerekmektedir” denildi.
Yapılan basın açıklamasının ardından üniversiteliler adına iki öğrenci Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek veya başka bir sorumluyla görüşmek, taleplerini iletmek üzere belediye binasına girdi. Dışarıda kalan diğer öğrenciler ise arkadaşlarının görüşmelerinin sonuçlanmasını beklerken oturma eylemi yaparak taleplerini anlatan sloganlar attı.
Fatma Teyze De Eyleme Katıldı Mahallesine Otobüs İstedi
Eylem sırasında halkın yoğun ilgisinin yanı sıra Zerdali Tepe’de oturan ve mahallesine sadece sabah ve akşam otobüs seferi verilen Fatma Atalay oturma eylemi yapan öğrencilere katılarak mahallesinde yaşadığı ulaşım sıkıntısını dile getirdi. Öğrencilerin dövizlerinden birisini eline alarak konuşan Fatma Teyze, “Ben Zerdali Tepe mahallesi sakiniyim bizim semtimize sadece sabah ve akşam otobüs veriliyor, gün içerisinde de otobüs seferi konulmasını istiyorum, çocukların istekleri şeyleri Belediye Başkanı versin” Sözleriyle eylemin taleplerinin haklılığını bir kez daha yineledi.
Temsilciler Belediye’de bir yetkiliyle görüştükten sonra arkadaşlarının yanına dönerek bir açıklama yaptı. Zamlar geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Yapılan açıklamanın ardından eylem sona erdi.
Ulaşım zammına karşı gerçekleştirdikleri eylemde Öğrenci Kolektifleri’nin talepleri
-Ulaşımın kamusal bir hak olduğu ve özelleştirilememesi
-Yapılan ulaşım zammının derhal geri çekilmesi,
-Kent ulaşımının öğrencilerin ve halkın ihtiyaçları ve talepleri göz
önüne alınarak yeniden düzenlenmesi
-Ulaşım ücretlerinin halkın bütçesine uygun olarak düşürülmesi
Haber: Sendika.Org/Ankara