Kadın sığınma evlerine yerleştirilen 5 bin 376 kadının sadece 1039’u iş bulabiliyor. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise ekonomik şikayetlere “istihdam kurumu değiliz” diyerek, kulak tıkadı. “Sığınma evi” çatıdan ibaret mi? SHÇEK’in sığınma evi rakamları, şiddet mağduru kadınların sığındıkları yerlerde refahı sağlayamadığını gözler önüne serdi. Sığınma evleri yoluyla sadece kalacak yer sorunları çözülen kadınların bir çoğu […]
Kadın sığınma evlerine yerleştirilen 5 bin 376 kadının sadece 1039’u iş bulabiliyor. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise ekonomik şikayetlere “istihdam kurumu değiliz” diyerek, kulak tıkadı.
“Sığınma evi” çatıdan ibaret mi? SHÇEK’in sığınma evi rakamları, şiddet mağduru kadınların sığındıkları yerlerde refahı sağlayamadığını gözler önüne serdi. Sığınma evleri yoluyla sadece kalacak yer sorunları çözülen kadınların bir çoğu iş bulamıyor. Sığınma evinde ancak 3 ay kalabilen kadınlar, ekonomik sorunları nedeniyle şiddet yuvalarına geri dönmek zorunda kalıyor. Bu da Türkiye’de sığınma evlerinin asıl görevini yerine getiremediğini gözler önüne serdi. Kadınların bir çoğunun yatılı işleri tercih etmesi, kadınların sığınma evlerinde mutlu olamadığının işareti oldu.
5’TE 1’İ İŞ BULDU
Kadın sığınma evlerine giren kadınların ancak 5’te 1’i iş bulabiliyor. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, bir soru önergesine verdiği yanıtta, kadın konukevlerinin hizmete girmesinden bu yana 5 bin 376 kadının sığınma evlerinde kaldığını bildirirken, anneleriyle birlikte kabulu yapılan çocukların sayısının ise 4 bin 137 olduğunu belirtti. Çubukçu, işe yerleşen kadın sayısının ise bin 39 olduğunu söyledi.
Çubukçu, sadece 2005 yılında, sığınma evlerine 637 kadının başvurduğunu, anneleriyle birlikte kayıt yaptıran çocuk sayısının ise 418 olduğunu söyledi. Çubukçu, bir yıl içinde kadınların sadece 103 kadının işe yerleştirildiğini kaydetti.
EKONOMİK KOŞULLAR SAĞLANMIYOR
Bu oran, sığınma evlerinde kalan kadınların bir çoğunun ekonomik koşullarının sağlanmadığını gözler önüne serdi. Sığınma evlerinde kalan kadınlar ancak 3 ay burada kalabiliyor. 3 aydan sonra ise burayı terketmek zorunda. Sığınma evlerinden çıkan kadınlar iş bulamadıkları gerekçesiyle şiddet gördükleri evlerine geri dönüyor.
‘İSTİHDAM KURUMU DEĞİLİZ’
Kadınların bu sorunlarına Bakan Çubukçu, “istihdam kurumu değiliz” diyerek, kulak tıkadı. Çubukçu, “Kadın konukevlerinde sürdürülen kadınların kuruluşta kaldıkları süre içinde gelecekte kendilerine yeterli olabilecek bir iş ve meslek edinmelerinde gerekli önlemlerin alınması çalışmaları SHÇEK’in bir istihdam kurumu olmadığı gözönünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir” dedi.
YATILI İŞLERE GİRİYORLAR
Çubukçu, işe giren kadınların çoğunun kalacak yer sorunlarını gidermek için yatılı işleri tercih ettiğini belirtti. Çoğunluğu ilkokul mezunu olan kadınların yerleştikleri işler ise şöyle:
“Yatılı çocuk ve yaşlı bakımı, yatılı temizlik işi, güvenlik görevlisi, kuaförde çay ve temizlik işleri, tekstil fabrikasında işçi, büro elemanı, sekreter, butikte ve mağazada tezgahtar, kasiyer, temizlik şirketi, otelde kat görevlisi, deri mağazasında aşçı, çay bahçesinde garson, restoranda bulaşıkçı, devlet memuru, öğretmen, çevirmen, pazarlama elemanı, mağazada satış elemanı, lokantada yardımcı hizmetli, şehirlerarası otobüslerde hostes, bölge yatılı ilköğretim okulunda işçi olarak çalıştığını kaydetti.
GERİ DÖNÜYORLAR
Çubukçu, kadınların sığınma evlerinden genellikle işe yerleşmeleri, eşleri ile barışmaları, öz aileleri ile olan sorunlarını çözümlemeleri, ayrı bir eve yerleşmeleri ya da kendi istekleri ile ayrıldıklarını söyledi.
Copyright 2006
ANF NEWS AGENCY ANF NEWS AGENCY