Yurtsever Cephe Metal İşçileri İnisiyatifleri, dün Gebze’de “15-16 Haziran’ın Yıldönümünde Metal İşçileri Buluşuyor” başlıklı bir kurultay düzenlediler. Gebze Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kurultaya Gebze, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Ankara ve Manisa’dan gelen çok sayıda metal işçisi katıldı. Kurultayın açılış konuşmasını Yurtsever Cephe İşçi Konseyi Yürütme Kurulu üyesi, metal işçisi Kemal Parlak yaptı. Parlak, kurultayın toplanma amacını […]
Yurtsever Cephe Metal İşçileri İnisiyatifleri, dün Gebze’de “15-16 Haziran’ın Yıldönümünde Metal İşçileri Buluşuyor” başlıklı bir kurultay düzenlediler. Gebze Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kurultaya Gebze, Kocaeli, İstanbul, Bursa, Ankara ve Manisa’dan gelen çok sayıda metal işçisi katıldı.
Kurultayın açılış konuşmasını Yurtsever Cephe İşçi Konseyi Yürütme Kurulu üyesi, metal işçisi Kemal Parlak yaptı. Parlak, kurultayın toplanma amacını anlattığı konuşmasında, kurultayda 36 yıl önceki 15-16 Haziran Büyük İşçi Yürüyüşü’nü yalnızca anmak için değil, bugün emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı mücadeleyi daha da yükseltmek için biraraya geldiklerini belirtti. Parlak sözlerine ABD’nin saldırgan politikalarını, AB’nin işçileri köleleştirme planlarını bozmak, Irak halkı ile dayanışmak ve Kürt emekçilerle birlikte mücade ederek ortak bir geleceği birlikte kurmak için biraraya geldiklerini söyledi.
Buluşmanın ikinci konuşması, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan tarafından yapıldı. Okuyan, 15-16 Haziran’da olduğu gibi bugün de Türkiye’de işçi sınıfı mücadelesine öncülüğü metal işçilerinin yaptığını söyledi. Bugüne önemli bir miras bırakan 15-16 Haziran’ın hala aşılamamış olmasını, mücadele eden öncü işçilere rağmen işçi sınıfının bir bütün olarak siyaset dışına atılmış olmasına bağlayan Okuyan, işçilerin artık siyaset sahnesine çıkması gerektiğini vurguladı. Kemal Okuyan ayrıca, hükümetin emekçileri yok sayarak dilediği gibi hareket etmesinde işçilerin memleket meselelerinde söz sahibi olamamasının etkisine işaret ederek, ekmek ve iş kavgasının memleket kavgasıyla birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Okuyan bugün işçilerin ABD’nin İran’ı işgal planlarına ve Türkiye’nin bu operasyona katılmasını engellemekten başka çaresi olmadığını vurgularken, savaşın yıkıcı etkilerinin en başta işçileri vuracağını söyledi. AB ile mücadele edilmeden işe ve ekmeğe sahip çıkılamayacağı, Okuyan’ın konuşmasında üzerinde durduğu bir diğer konu oldu. 9 Temmuz’da yapılması planlanan Yurtseverler Kurultayı’nda metal işçilerinin bu toplantıda konuşacakları memleket meselelerini tartışmaya devam edeceklerini belirten Kemal Okuyan, konuşmasında Türkiye’nin bir skandallar ülkesi haline gediğine dikkat çekerek bunlara güncel örnekler verdi.
Sonraki konuşmacı Yurtsever Cephe İşçi Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Zehra Güner Akad, 15-16 Haziran’ın nasıl örgütlendiğine işaret ederek başladığı konuşmasına, o günleri işçilerin ayağa kalktığı Büyük Yürüyüş yeniden mümkün demek için anıyoruz diyerek devam etti. Metal sektörünün Türkiye için taşıdığı önemi anlatan Akad, “sektör Türkiye kapitalizmi için ne kadar önemliyse, bizim için de o kadar önemli” dedi. Bugün emperyalist merkezlere bütünüyle bağımlı hale gelen metal sektöründen devletin özelleştirme politikalarıyla çekildiğini söyleyen Akad, sektörde tüm kararların patronların ve emperyalistlerin tercihleri üzerinden alındığını vurguladı. Ayrıca, Gümrük Birliği’nin AB’ye bağımlılığın artmasından başka birşeye yaramadığını, AB ve IMF politikaları nedeniyle hayatımızın döviz kurunun inip çıkmasına bağlandığını belirtti.
Akad’ın konuşmasının ardından sahne alan Yurtsever Cephe İşçi Korosu, söyledikleri marşlar ve türkülerle kurultaya coşku kattılar.
Kurultayın diğer bölümünde çeşitli illerden ve fabrikalardan metal işçileri, ABD’nin kanlı planlarından AB’ye, özelleştirmelerden metal işverenlerinin işçileri köleleştirme politikalarına tartıştıkları pek çok başlıkla, memleketlerine sahip çıktıklarını gösterdiler. Yurtseverliği, işçi havzalarında, sanayi sitelerinde ve fabrikalarda nasıl örgütlediklerini anlattılar. Metal işçilerinin yaptıkları konuşmalarda, fabrikalarda yaşadıkları sorunlardan çok ülkenin önündeki gündemlere yer vermiş olmaları ise dikkat çekti. Konuşmacılardan Gebzeli bir işçinin söyledikleri konuşmalardaki ortak tavrı özetliyordu: “Memleketin bize ihtiyacı var, bizim memlekete ihtiyacımız var.”
Bu bölümde sırasıyla, İkitelli Organize Sanayi Sitesi Assab Korkmaz, İMES OMT Makina, Manisa Vestel, Gebze Isuzu, Tepeören Örman, İkitelli Organize Sanayi Premier, Arçelik, Ankara OSTİM, İMES Sistem Metalurji, Gebze Altaş El Aletleri fabrikalarından işçiler konuştu.
Gebze Metal İşçileri İnisiyatifi üyesi Mustafa Tozkoparan etkinliğin son konuşmasını yaptı. Konuşmasında neden metal inisiyatifinde ve Yurtsever Cephe’de mücadele etmeyi tercih ettiğini anlatan Tozkoparan sözlerini “sömürüye ve emperyalizme karşı bu kavgada sonuna kadar varız” diyerek bitirdi. Tozkoparan ayrıca, kurultayın sonuç bildirisini okudu.
Kurultayda, sık sık “işçi sınıfı ayağa kalkıyor”, “yağma yok, yurtseverlik var”, “ülkenin onuru Yurtsever Cephe”, “işçiler birleşin, iktidara yerleşin”, “eşitlik, özgürlük, işçilerle gelecek”, “işçi sınıfı iktidarı istiyor”, “bu memleket bizim sattırmayız” sloganları atıldı.
Etkinlikte, sanatçı İrfan Ertel metal işçilerinin mücadelesine türküleriyle destek verirken, Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sinema Topluluğu’nun hazırladığı 15-16 Haziran konulu sinevizyon gösterisi de yapıldı.
Kaynak: Sol.org.tr