İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’na kanalizasyon suyu karıştığı iddia edilirken, Tahtalı Baraj Havzası’nda bulunan köylerin kanalizasyon suları derelere bırakılıyor. Buca İlçesi’ne bağlı Kırıklar, Belenbaşı, Doğancılar, Demirci ve Karacaağaç köylerinde fosseptik suları bölgede bulunan Çeşme, Çatık ve Mahmutlaraltı Dereleri’ne karışarak, Tahtalı Barajı’nı besliyor. Burada yaşayan köylüler, bu durumdan rahatsız olduklarını belirterek, arazilerinde açtıkları kuyulardan […]
İzmir’in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı’na kanalizasyon suyu karıştığı iddia edilirken, Tahtalı Baraj Havzası’nda bulunan köylerin kanalizasyon suları derelere bırakılıyor.
Buca İlçesi’ne bağlı Kırıklar, Belenbaşı, Doğancılar, Demirci ve Karacaağaç köylerinde fosseptik suları bölgede bulunan Çeşme, Çatık ve Mahmutlaraltı Dereleri’ne karışarak, Tahtalı Barajı’nı besliyor.
Burada yaşayan köylüler, bu durumdan rahatsız olduklarını belirterek, arazilerinde açtıkları kuyulardan bile kötü kokuların çıktığını ifade etti. Köylerde bulunan akarsuların kötü atıklarla karışmasıyla birlikte yosunlaşarak çevreye kötü kokular yayıyor.
Kırıklar Köyü ihtiyar heyeti üyesi Avni Tahtalı (56), bir an önce sorunun çözülmesini istedi. Tahtalı, “8 yıl önce İZSU köyümüze kanalizasyon sistemi kurdu. Ancak bu sistemin ucu derelere çıkıyor. Yapılması düşünülen arıtma tesisi yapılmadı. Bizim köyümüzden ve çevre köylerden çıkan kanalizasyon atıkları, derelere taşınıyor. Buradan da İzmir’in içme suyunu karşılayan Tahtalı Barajı’na dökülüyor. Tarlalarımızdaki kuyulardan bile kötü kokular çıktığı için bu suları kullanamıyoruz. Açıktan akan atık sular okulumuza da çok yakın. Çocuklarımızın hasta olmasından endişe duyuyoruz” dedi.
Belenbaşı köyü azası Rıza Kurt (46) ise, “Sadece çevredeki köylerdekiler değil, İzmir içinde yaşayan vatandaşlar da bu nedenle kötü su içiyorlar. Bir an önce hem bizlerin hem de İzmirlilerin sağlığı için, bizim köylerimizden çıkarak dereler yoluyla Tahtalı Barajı’na ulaşan atık suların arıtılması için tesis yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Köylere yerleştirilen uyarıcı levhalarda yerleşim yerlerinin ve tarım alanlarının Tahtalı Barajı havzasında bulunduğu belirtiliyor. Bu nedenle köylüler tarım işlerinde zirai ilaç kullanamıyor. Ancak İZSU’nun atık suyu derelere deşarj etmesine bir anlam veremiyor. İZSU’nun kanalizasyon sistemini kurarak, atık suyu arıtma tesisine ulaştırmayı planladığını belirten yöre halkı, yaşanan olayı ‘Traji komik bir durum’ olarak nitelendirdi. Köylüler, daha önce kanalizasyon atıklarını kendi yöntemleriyle çevreye zarar vermeden bertaraf ettiklerini, ancak İZSU’nun arıtma tesisinden önce kanalizasyon sistemini kurmasını ve suyu arıtma tesisi olmadığı için derelere bırakmasını ‘fıkra gibi’ şeklinde yorumladı.
Ayrıca Kırıklar Köyü yakınlarındaki toprak ocağı da ağır metal atıklarının çoğalması nedeniyle tehlike saçıyor. Belediye tarafından yol yapımında kullanılmak üzere toprak alınan alanda dev çukur oluştu. Bu dev çukura kimliği belirsiz kişi yada kişilerin atıklarını depoladığı belirtildi. Özellikle ağır metal atıklarının atıldığını belirten yöre halkı, çevre felaketinin kapıda olduğunu, yetkililerin bir an önce çözüm getirmesi gerektiğini söyledi.