Çalışanların örgütlenme özgürlüğü gerek kamu sektöründe gerekse de özel sektörde sıkça çiğnenmektedir. Örneğin, öğretmenler grev haklarını savunmak için otoritelerle ciddi çatışmalar yaşamışlardır. Yasalarda Sendikal Haklar Sınırlı Örgütlenme Özgürlüğü İşçiler sendikalar kurma hakkına sahiptir. Ancak bunun için öncelikle otoritelerden onay alınması gerekir. Yasalar, sendikaların partilerle doğrudan ilişki halinde olmasına ya da mali yardım almasına izin vermiyor. […]
Çalışanların örgütlenme özgürlüğü gerek kamu sektöründe gerekse de özel sektörde sıkça çiğnenmektedir. Örneğin, öğretmenler grev haklarını savunmak için otoritelerle ciddi çatışmalar yaşamışlardır.
Yasalarda Sendikal Haklar
Sınırlı Örgütlenme Özgürlüğü
İşçiler sendikalar kurma hakkına sahiptir. Ancak bunun için öncelikle otoritelerden onay alınması gerekir. Yasalar, sendikaların partilerle doğrudan ilişki halinde olmasına ya da mali yardım almasına izin vermiyor. Kayıtlı bir sendika olmak için sendikalar kuruluşlarını ilgili makamlara bildirmesi ve 30 gün içinde resmi bir yanıt alması gerekiyor.
Bir sendikanın bulunduğu kurumda temsil hakkına sahip olabilmesi için kurumdaki işçilerin %20’sini örgütlemesi gerekiyor. Mahkemeler, yasadışı etkinliklerde bulunan sendikaları feshetme hakkına sahip.
Kısıtlı Grev Hakkı
Grev hakkı anayasa tarafından tanınmış durumda. Fakat bazı sınırlamalar mevcut. Örneğin, bir hafta öncesinden bir uyarıya gereksinim var. Ayrıca toplumun güveni ve sağlığı için gerekli asgari hizmetin sağlanması gerekiyor.
Hükümet, grevin bir ekonomik krizle sonuçlanacağını düşünmesi durumunda grevi yasaklayabilir. Kamu sektöründeki grevlerde, kamu hizmetlerinin asgari düzeyde yerine getirilmesi gerekiyor. Ancak ulaşım özgürlüğünün engellenmesi şeklindeki eylemler terörist suçlar kapsamına girebiliyor ve 20 yıla varan hapis cezaları ile sonuçlanabiliyor.
Toplu İş Sözleşmeleri Tanınıyor
Resmi olarak tanınmış sendikaların toplu iş sözleşmeleri yasalarca garanti altına alınmış durumda.
Pratikte Sendikal Haklar
Kamu Sektöründe Örgütlenme Engelleniyor
Rapora göre, kamu sektörü çalışanlarının örgütlenmesi önünde önemli engeller var. Örneğin, ulusal bir konfederasyon oluşturmak amacıyla yapılan iki başvuru, hükümetin muhalefetiyle engellendi. Aynı zamanda, su sektöründe, kamu hizmetlerinde ve sivil savunmada, örgütlenme faaliyetleri, yerel yöneticilerin baskısıyla karşılaşıyor.
İlgili makamlar zaman zaman keyfi gerekçelerle sendikalaşma başvurularını reddediyor.
Daha küçük ve bağımsız sendikalar, kurum çalışanlarının %20’sini kapsayamamalarından ötürü çeşitli problemlerle yüzyüze geliyor.
Geçici sözleşmelerin kamu sektöründe yaygınlaşması, sendikal üyeliği daha zor hale getiriyor.
Özel Sektörde ve İnformel Ekonomide Örgütlenme Eksikliği
Uygulanmakta olan liberal politikaların neticesinde hem özel sektör hem de İnformel Sektör hissedilir oranlarda genişlemekte. Ancak, bu genişleme beraberinde işçi haklarında trajik gerilemeleri ve kural tanımazlığı da getirmekte. Birçok şirket kendini çalışma kanunlarından muaf saymakta ve kısa dönemli karlara odaklanmakta. İşverenler, işgücünün büyük bir kısmını kayıtdışı çalıştırmakta. Kayıtdışı çalıştırılan bu işçiler asgari ücret, sosyal güvenlik ve sağlık yasaları çiğnenerek çalıştırılıyor. Tekstil sektörü gibi kadın işçilerin yoğunlukta olduğu sektörlerde, iş güvencesinin olmaması ve çalışanların bu yüzden işlerini kaybetmekten korkmaları sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engellerden biri.
2005’teki İhlaller
* Oran’daki üniversite hastanesindeki sendikacılar, hastane müdürüne hakaret ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındı.
* Öğretim elemanlarının Oran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki grevi engellendi (Mayıs sonu).
* Öğretim elemanlarının Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’ndaki grevi ertelendi (12 Haziran).
Kaynak:
http://www.icftu.org/displaydocument.asp?Index=991223883&Language=EN