Lenin, Emperyalizm kitabında tekellerdeki birleşme eğilimini ortaya koyalı 100 yıl oluyor ama tekeller arasındaki birleşmeler bugün de kesintisiz devam ediyor. Dünyanın en büyük çelik tekelleri Mittal ve Arcelor birleşiyor. Mittal ve Arcelor’un birleşme hikayesi 100 yıl önce yazılmış olan kitapta anlatılıyor. Arcelor’a sunduğu teklifi 27 milyar Euro’ya çıkaran Mittal, Arcelor’un yönetim kurulundan birleşme için onayı […]
Lenin, Emperyalizm kitabında tekellerdeki birleşme eğilimini ortaya koyalı 100 yıl oluyor ama tekeller arasındaki birleşmeler bugün de kesintisiz devam ediyor. Dünyanın en büyük çelik tekelleri Mittal ve Arcelor birleşiyor. Mittal ve Arcelor’un birleşme hikayesi 100 yıl önce yazılmış olan kitapta anlatılıyor.
Arcelor’a sunduğu teklifi 27 milyar Euro’ya çıkaran Mittal, Arcelor’un yönetim kurulundan birleşme için onayı aldı. Bu birleşmeyle Arcelor-Mittal piyasadaki en yakın rakibinin üç katı büyüklüğüne ulaşmış oluyor ve dünya çelik piasasının %10’u bu şirketin eline geçiyor. Şirketin değeri ise 40 milyar doları aşıyor.
Yeni ortaklıkta hisselerin %50,5’i Arcelor hissedarlarının , yüzde 49,5’i Mittal hissedarlarının olacak. Mittal’in sahibi Lakshmi Mittal ve ailesinin Arcelor-Mittal’de ki payı yüzde 43 olacak.
Arcelor-Mittal, birleşmenin ardından özellikle otomobil üreticileri üzerindeki pazarlık gücünde avantaj sağlayacak.
Mali Oligarşi Şahidim Olsun
Dev yatırım bankalarının da dahil olduğu birleşme müzakerelerinde Mittal’in danışmanlığını Citigroup, HSBC, Goldman Sachs, Credit Suisse ve Societe Generale yaparken Arcelor BNP Paribas, Deutsche Bank, JPMorgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Calyon ve UBS’den destek aldı.
Sendika.Org