Petrol-İş’in Ankara, Adana, Samsun, İstanbul 2 Nolu, Trakya, Kırıkkale, Bursa, İzmir ve Batman şubelerine bağlı işyerlerinde örgütlü 2 bin BOTAŞ işçisi, BOTAŞ işvereninin tutumunu protesto etmek ve sorunlarının çözülmesi için geçen hafta, Türkiye çapında 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. BOTAŞ çalışanları geçen hafta yaptıkları eylemlerde, çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmamasını, BOTAŞ yönetiminin vaatlerini yerine getirmesini, […]
Petrol-İş’in Ankara, Adana, Samsun, İstanbul 2 Nolu, Trakya, Kırıkkale, Bursa, İzmir ve Batman şubelerine bağlı işyerlerinde örgütlü 2 bin BOTAŞ işçisi, BOTAŞ işvereninin tutumunu protesto etmek ve sorunlarının çözülmesi için geçen hafta, Türkiye çapında 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. BOTAŞ çalışanları geçen hafta yaptıkları eylemlerde, çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmamasını, BOTAŞ yönetiminin vaatlerini yerine getirmesini, ücret dengesizliğinin giderilmesini, görev ünvanları iptal edilen çalışanların bu ünvanlarının iade edilmesini talep ettiler. Ancak BOTAŞ yönetiminin çalışanların sorunlarına karşı duyarsızlığını sürdürmesi ve sorunların çözümüne yanaşmaması üzerine işçiler bu sabah da 2 saat iş bırakma eylemi yaparak BOTAŞ yönetimini protesto ettiler.
BOTAŞ’ta huzursuzluk artıyor
BOTAŞ işyerlerindeki bir grup çalışanın ücretlerinin yükseltilmesine karşın, vaat edilmesine rağmen ücret artışı, sendika üyesi olanlar için yapılmadı. Çalışanlar arasında ayrımcılığın sürdürülmesi, bazı kapsam içi personelin görev ünvanlarının iptal edilmesi ve yemekhanelerin özelleştirilmek istenmesi, BOTAŞ işyerlerindeki huzursuzluğun artmasına neden oldu. Petrol-İş bu sorunları, gerek 2005-2006 toplu iş sözleşmesi süreci öncesinde, gerekse toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde BOTAŞ yönetimine bir çok kez iletti. Petrol İş ücret dengesizliğinin giderilmesi ve saha tazminatının uygulanmasındaki eşitsizlikler nedeniyle toplu iş sözleşmesini son güne kadar imzalanmayarak işçilerin tepkilerini ortaya koydu ancak buna rağmen sorunlar çözüme kavuşturulamadı.
BOTAŞ yönetimi vaadini tutmadı
BOTAŞ’ta toplu iş sözleşmesinin imzalanmasından sonra da özellikle ücret dengesizliğinin giderilmesine yönelik çalışmalar sürdü. BOTAŞ Yönetim Kurulu kararıyla, 1 Ocak 2006 tarihinden geçerli olmak üzere Petrol İş üyesi 200 çalışanın ücretlerine 100 YTL’lik bir iyileştirmenin yapılacağına dair taahhütde bulunuldu. Bu taahhüt hem Petrol İş’e, hem de kamu toplu iş sözleşmelerini imzalama yetkisine sahip Kamu-İş’e verildi. Ancak TİS’in imzalanmasından altı ay geçmesine rağmen BOTAŞ Yönetim Kurulu taahhütlerini yerine getirmedi. BOTAŞ işyerlerinde çalışan herkese eşit ve adilane bir uygulama yapması gereken BOTAŞ Yönetim Kurulu, Yüksek Planlama Kurulu kararını gerekçe göstererek bir grup çalışanın ücretleri arasındaki dengesizliği hızla giderdi. BOTAŞ yönetimi, sendika üyeleri arasındaki ücret dengesizliğine ilişkin sorunları ise bir türlü çözmeye yanaşmadı. BOTAŞ’taki sorunlar ne ücret dengesizliği, ne de sendika üyesi işçilerin iptal edilen görev ünvanları ve yemekhanelerin müteahhide verilmesiyle sınırlı. Bu sorunlar, onlarca sorun arasında, en önemli ve mutlaka kısa sürede çözülmesi gereken sorunlarımızdır.
Petrol İş’ten yapılan açıklamada “Tüm bunlardan ise sorunların çözülmesi için yönetimi defalarca uyaran sendikamız değil, BOTAŞ yönetimi sorumludur. BOTAŞ yönetiminin duyarsız ve uzlaşmaz tutumunu sürdürmesi halinde üyelerimiz tepkilerini değişik tür ve zamanda göstermeye devam edeceklerdir” denildi.