Ölümünün 500. yılında gündemde KOLOMB İDDİANAMESİ Batı Uygarlığı büyük suçlar işleyeceği Amerika’ya Kolomb ile ayak bastı. “Keşfetme”nin pratiği: Yerliler için topraklarını, doğal kaynaklarını, özgürlüklerini, kültürlerini ve milyonlarcası için yaşamlarını yitiriş. “Keşfetme”nin teorisi: Batı “ilkelere” uygarlık götürdü; “ilkellerin” hak etmediklerini ellerinden almak “uygarın” hakkıydı. Nalân Mahsereci ve Ender Helvacıoğlu’nun kaleme aldığı dosyamızın ilgi ile okunacağını umuyor […]
Ölümünün 500. yılında gündemde
KOLOMB İDDİANAMESİ
Batı Uygarlığı büyük suçlar işleyeceği Amerika’ya Kolomb ile ayak bastı.
“Keşfetme”nin pratiği: Yerliler için topraklarını, doğal kaynaklarını, özgürlüklerini, kültürlerini ve milyonlarcası için yaşamlarını yitiriş. “Keşfetme”nin teorisi: Batı “ilkelere” uygarlık götürdü; “ilkellerin” hak etmediklerini ellerinden almak “uygarın” hakkıydı. Nalân Mahsereci ve Ender Helvacıoğlu’nun kaleme aldığı dosyamızın ilgi ile okunacağını umuyor ve son değerlendirmeyi okurlarımıza bırakıyoruz: Kristof Kolomb’u nasıl bilirdiniz? Kahraman mı, suçlu mu? Devrimci mi, yıkıcı mı?
Selahattin Hilâv’ı hatırlamak…
Ülkemizin önde gelen Marksist felsefecilerinden Hilâv’ı yeniden hatırlatmak istediğimiz İz Bırakanlar dosyamızda, onun düşüncesinin bazı köşe taşlarını yine kendi söyleminden çok uzaklaşmadan vermeye çalıştık. Kitaplarında bulamayacağımız insancıl, dost, alkolü ve güzeli seven iç dünyasını ise yakın çevresinden kızı Zeynep Talu Hilâv, Leylâ Erbil, Demir Özlü, Ahmet Oktay, Uluğ Nutku, Selahattin Bağdatlı ve Ruken Kızıler bizlere aktardı…
Bilimin merceğinden batıl inançlar
Doç. Dr. Adnan Erkuş makalesinde, batıl inanışları üretmenin psikolojisi ve bilimsel mekanizmasına bakıyor ve bilimsel bilginin, batıl inanışlardan farkını ortaya koyuyor.
Gen dopingi
Günümüzde, gen dopingi ile “kas yapmak” mümkün hale geldi. Dr. Kenan Ateş, özellikle olimpiyat sporcularının rağbet ettiği gen dopingini, sunduğu olanaklar yanında, yarattığı biyolojik ve etik sorunlarla birlikte değerlendiriyor.
Matematiksel ispatın felsefi, psikolojik ve fizyolojik bileşenleri
Doç. Dr. İsmihan Yusubov makalesinde, matematik ispatı, onun felsefesi, psikolojisi ve fizyolojisini temel çizgileriyle, bir taslak halinde ele alıyor. Bu arada doğal olarak matematiğin kendisine, onun iç yapısı ve diğer bilim dallarıyla olan ilişkilerine de kısaca değiniyor.
Bir futbol maçının anatomisi
Hasan Gören, bir futbol maçında olup bitenlerin çözümlemesini yaparak şu sorulara yanıt arıyor: Kurallarındaki basitlik, futbolun basitliği anlamına mı geliyor? Herkesin gözü önünde olup bitenler taraflarca nasıl farklı yorumlanabiliyor? Dünya Kupası’ndan önce okunması gereken bir yazı.
Bilim ve Gelecek’in Nisan sayısında, dikkat çekici başka makaleler de yer alıyor. Bazıları:
Dr. Hikmet Kıvılcımlı / Irak Medeniyeti ana, Mısır Medeniyeti yavrudur
Hasan Torlak / Anatanrıça inancının bitkisel kaynakları
Dr. H. Tuğrul Atasoy / Kuşları dinlemek, geçmişimizi dinlemektir
Bilim ve Gelecek’in son sayısında, her zaman olduğu gibi Ali Nesin’le Matematik Sohbetleri, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Go, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.
Bilim ve Gelecek Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni: Ender Helvacıoğlu
Editörler: Nalân Mahsereci – Ruken Kızıler
Adres: Sakızağacı Cad. Nane Sok. 15/4 Beyoğlu-İstanbul
Tel: 0212-244 97 95 www.bilimvegelecek.com.tr