Bangladeşli giyim işçilerinin mücadelesi sonuç verdi. Patronlar işçilerin taleplerini kabul ettiler. Bir işçinin öldürüldüğü ve pek çoğunun da yaralandığı isyanın sonucunda patronlar işçilere sendikal haklarını vereceklerini açıkladılar. Bangladeş’te çoğunluğu kadın 2 milyon işçinin çalıştığı giyim sektöründe iki hafta önce çıkan isyan tekstil patronlarını dize getirdi. 6 milyar dolarlık ihracat gelirinin tehlikeye girdiğini gören Bangladeş Giyim […]
Bangladeşli giyim işçilerinin mücadelesi sonuç verdi. Patronlar işçilerin taleplerini kabul ettiler. Bir işçinin öldürüldüğü ve pek çoğunun da yaralandığı isyanın sonucunda patronlar işçilere sendikal haklarını vereceklerini açıkladılar.
Bangladeş’te çoğunluğu kadın 2 milyon işçinin çalıştığı giyim sektöründe iki hafta önce çıkan isyan tekstil patronlarını dize getirdi. 6 milyar dolarlık ihracat gelirinin tehlikeye girdiğini gören Bangladeş Giyim İmalatçıları ve İhracatçıları Birliği (BGMEA) işçilerin kendi sendikalarını kurabileceğine dair bir açıklama yaptı.
Giyim sektörüne maliyeti 140 milyon dolar olan protestoların sona erdirilmesi kaydıyla işçilerin sendikal haklarına sahip olabileceklerini söyleyen patronların sözüne güvenmeyen işçiler tedbiri elden bırakmıyorlar. Hala kapalı olan bazı fabrikalarda işçiler üretimin, geri ödemelerin yapılması ve sendikal haklarını aldıklarına dair resmi bir anlaşma yapılmasının ardından başlatılacağını söylüyorlar.
Patronlar bir yandan işçilere haklarını vereceklerini açıklarken bir yandan da böylesi protestoları bastırabilmek için hükümet yetkilileri ile birlikte fabrikaların güvenliğinden sorumlu endüstriyel polis gücünü devreye sokma planları yapıyor. Bu da işçilerin niye patronların sözüne güvenmediğini anlamayı kolaylaştırıyor.
Sendika.Org
*Reuters’den faydalanılarak hazırlanmıştır