31 Mayıs’ta çalışmalarına başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 95. Konferansı’nın ana tartışma konularından birini çocuk emeğine karşı mücadele oluşturmaktadır. Konferansın 9 Haziran’da yapılan oturumunda, ILO’nun çocuk emeği konusundaki Küresel Raporu ele alındı. Raporda, Brezilya, Tanzanya ve Türkiye gibi ülkelerde çocuk emeği kullanımının en aza indirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalardaki gelişmeler yer almaktaydı. ILO tarafından yaptırılan araştırmalarda […]
31 Mayıs’ta çalışmalarına başlayan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 95. Konferansı’nın ana tartışma konularından birini çocuk emeğine karşı mücadele oluşturmaktadır.
Konferansın 9 Haziran’da yapılan oturumunda, ILO’nun çocuk emeği konusundaki Küresel Raporu ele alındı.
Raporda, Brezilya, Tanzanya ve Türkiye gibi ülkelerde çocuk emeği kullanımının en aza indirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalardaki gelişmeler yer almaktaydı.
ILO tarafından yaptırılan araştırmalarda “dünyada 5-14 yaş grubunda 250 milyon çalışan çocuk bulunduğu, 12-17 yaş grubu 283 milyon çocuğun çalıştığı için okula devam edemediği” tahmin edildiği vurgulanmaktadır.
1992 Yılında başlayan bu kampanya çerçevesinde 12 yıl içinde 100’den fazla eylem programıyla 50 binden fazla çocuğa ulaşıldığı belirtiliyor.
Projenin önemli merkezlerinde biri haline gelen Türkiye’deki çalışmalar konusunda bilgi veren ILO Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Gülay Aslantepe, çalışmalara katılan çocukların yüzde 60’nın iş yaşamından kurtularak okullarına kavuşturulduğunu belirtiyor. Yine bu çalışmalar çevresinde 25 bin aileye ulaşılarak bunların sosyal güvenlik sistemine alınmasının sağlandığı belirtiliyor.
ILO Konferansı içinde 9 Haziran’da yapılan yuvarlak masa toplantısında; Brezilya, Tanzanya ve Türkiye örnekleri tartışıldı. Çalışma bakanları, işveren ve işçi konfederasyonları temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda değerlendirilen raporda Türkiye’ye ilişkin şu gelişmeler yer aldı.
1994 ve 1999 yıllarında çocuk emeğine yönelik iki ayrı sayımın karşılaştırılmasında, yürütülen mücadele sonucunda, iş yaşamındaki çocuk sayısının 974 binden 511 bine indirildiği tespit edilmiştir. Ülke çapındaki üçüncü sayımın 2006 yılında yapılması planlanmaktadır.
ILO Türkiye Temsilciliğinin konuya ilişkin yayınladığı raporlara göre, Bakanlık, işveren ve işçi konfederasyonlarıyla ayrı ayrı ve birlikte çok sayıda eylem programı yürütülmektedir.
Türkiye genelinde 6-17 yaş grubu arasında bulunan 16,088,000 çocuğun içerisinde ekonomik faaliyette bulunanların oranı %10.2 (1,635,000 kişi) olarak tahmin edilmektedir.
Araştırmalarda çocukların çalışmalarındaki ana nedenin “hane halkı gelirine katkıda bulunmak” olduğu anlaşılmaktadır (% 38.4).
ILO, çocuk emeğiyle mücadele programının 2015 yılına kadar sürdürülmesini planlamaktadır. Bu amaçla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile anlaşmalar imzalanmış durumda.
ILO raporunda belirtildiğine göre, Avrupa Komisyonu da, ILO’nun 182 sözleşmesi kapsamında çocuk emeği kullanımının kötü formlarının azaltılması amacıyla yapılacak çalışmalar için 5,3 milyon Euro yardım yapacak. Bununla ilgili anlaşmanın Nisan 2006’da imzalanmış.