Birleşik Metal İşçileri Sendikası gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı. • Yıllık enflasyon tüfe için yüzde 8,83 olarak gerçekleşirken en yoksul yüzde 20 için yüzde 9,74’ü buldu • Yıl başından bu yana enflasyon oranı yüzde 2,6 açıklanırken, bu oran en yoksul yüzde 20 için yüzde 3,48’e ulaştı. En zengin yüzde 20’nin enflasyonu ise […]
Birleşik Metal İşçileri Sendikası gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı.
• Yıllık enflasyon tüfe için yüzde 8,83 olarak gerçekleşirken en yoksul yüzde 20 için yüzde 9,74’ü buldu
• Yıl başından bu yana enflasyon oranı yüzde 2,6 açıklanırken, bu oran en yoksul yüzde 20 için yüzde 3,48’e ulaştı. En zengin yüzde 20’nin enflasyonu ise yüzde 2,43’te kaldı.
• Nisan ayında ise yoksulun enflasyonu, yüzde 1,34 olarak gerçekleşti ve açıklanan oranın altında kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu her ay Tüketici Fiyat Endeksindeki değişimleri kamuoyuna açıklamaktadır. Açıklanan rakamlar Türkiye geneline göre ortalama olarak belirlenmektedir. Buna karşın bilindiği gibi enflasyon oranları yaşanılan il, gelir düzeyi ve gelir getirici faaliyete göre farklılık gösterebilmektedir. Sendikamız farklı gelir grupları ve harcama düzeylerine göre enflasyon verilerinin belirlenmesini bir ihtiyaç olarak değerlendirmektedir. Bu çerçevede gelir gruplarına göre enflasyon oranları, TÜİK 2004 yılı Hanehalkı Tüketim ve Gelir Araştırması harcama kalıpları ile TÜFE verileri esas alınarak, sendikamız araştırma birimi tarafından tespit edilmiş ve kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Şüphesiz resmi olarak açıklanan enflasyon rakamlarının ne kadar gerçeği yansıttığı tartışmalıdır. Sendikamızın yaptığı bu çalışma da söz konusu resmi rakamlar üzerinden hesaplanmıştır. Dolayısıyla araştırmanın gerçekliği TÜİK verilerinin gerçekliği oranındadır.
Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi ve 2004 yılı Hane Halkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden yapılan hesaplamaya göre TÜFE yıl başından bu yana en fakir yüzde 20’lik dilim için yüzde 3,48 düzeyinde gerçekleşirken, en zengin yüzde 20’lik dilim için yüzde 2,43 düzeyinde kaldı. Nisan ayında ise TÜFE bir önceki aya göre en yoksul yüzde 20 için yüzde 1,02 en zengin yüzde 20 için yüzde 1,35 olarak gerçekleşti. Geçen yılın nisan ayından bu yana enflasyon ise en yoksul dilim için yüzde 9,74’ü bulurken, en zengin dilim için yüzde 8,71 olarak gerçekleşti. Benzin fiyatlarındaki artış öel araç kullanımından ötürü en zengin dilimi daha fazla etkiliyor. Nisan ayında özellikle, giyim, ulaştırma, eğitim, çeşitli mal ve hizmetler gibi en zengin dilimin en yoksul dilime göre oransal olarak daha çok harcama yaptığı kalemlerdeki artış zenginlerin enflasyonunu daha fazla artırdı.
Gelir gruplarına göre enflasyon, en yoksuldan en zengine sırasıyla, nisan ayı için bir önceki aya nazaran yüzde 1,02, 1,06, 1,14, 1,12 Yıllbaşından bu yana yüzde 3,48, 3,19, 2,96, 2,78, 2,43, nisan ayından nisan ayına yüzde 9,74, 9,52, 9,36, 9,15, 8,71 oranında arttı.
Sendikadan yapılan açıklamada, gelir gruplarına göre enflasyon farkının, gelir düzeyine göre tüketim tercihlerindeki değişimden kaynaklandığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “2004 yılı Hanehalkı Harcama ve Gelir Anketi sonuçlarına göre en zengin yüzde 20’lik dilimin, en yoksul yüzde 20’ye göre harcamalarının payı eğitimde 6 kat, eğlence, kültür ve ulaşımda 3 kat, lokanta ve oteller için 2 kat daha fazladır. Buna karşın gıda harcamalarında en zengin yüzde 20, en yoksul yüzde 20’nin oransal olarak yüzde 40’ı kadar harcama yapmaktadır. Dolayısıyla gıda ürünlerind gerçekleşen bir artış en yoksul yüzde 20’nin enflasyonunu daha çok etkilemektedir. Benzer bir biçimde eğitim, eğlence, kültür vb. Hizmetlerin fiyatlarında yaşanan artış en zengin yüzde 20 açısından daha önemli görünmektedir.”
Birleşik Metal İş Sendikası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, enflasyon verilerinin emekçilerin ücretlerini baskı altında tutmanın bir aracı olarak kullanıldığı ifade edilerek, enflasyona endeksli ücret artışlarının yoksulluğun kalıcılaşması sonucunu doğurduğu belirtildi. Açıklamada “son 10 yılda imalat sanayinde verimlilik açısından yüksek artış oranlarına ulaşıldı. Buna karşın emekçilerin ücretleri artmak bir yana azaldı. Büyüme ve verimlilikten emekçilere pay verilmiyor. Tersine sömürü ve yoksulluk artıyor.Oysa tüm zenginlikleri yaratan emekçilerin alınteridir. Emekçiler üretimden hak ettikleri payı almalıdır” denildi.