İ.Ü.’ün yemekhanelerinin özelleştirme ihalesi bugün Mediko Sağlık Hizmetler Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Üniversite öğrecileri, yemekhane işçileri, üniversite çalışanları ve akademisyenlerden oluşan 500 kişinin yaptığı özelleştirme karşıtı eylemin ardından üniversiteye girmek isteyen öğrencilere polis saldırdı. Biber gazı ve coplarla öğrencilere saldıran polis bazı öğrencileri ağır şekilde yaraladı. 7 Öğrenci gözaltına alındı. İstanbul Üniversitesi’nin tüm kampuslarından öğrenciler saat 10.30’da […]
İ.Ü.’ün yemekhanelerinin özelleştirme ihalesi bugün Mediko Sağlık Hizmetler Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Üniversite öğrecileri, yemekhane işçileri, üniversite çalışanları ve akademisyenlerden oluşan 500 kişinin yaptığı özelleştirme karşıtı eylemin ardından üniversiteye girmek isteyen öğrencilere polis saldırdı. Biber gazı ve coplarla öğrencilere saldıran polis bazı öğrencileri ağır şekilde yaraladı. 7 Öğrenci gözaltına alındı.
İstanbul Üniversitesi’nin tüm kampuslarından öğrenciler saat 10.30’da Vezneciler duraklarında buluşarak “İstanbul Üniversitesi İşçisiyle Akademisyeniyle Öğrencisiyle Tek Ses Memleketimizi Üniversitemizi Yemekhanemizi Sattırmayacağız” pankartı arkasında İ.Ü Merkez Kampus araç kapısına doğru yürüyüşe geçtiler. Öğrenciler yürüyüş boyunca “Tüccar Rektör İstifa”, “Yemekhanemizi Sattırmayız”, “Sermaye Defol Üniversiteler Bizimdir”, “Yemekhane İşçisi Yanlız Değildir”, “Parlak’ı Alana Unakıtan Bedava”, “Bu Ülke Bu Üniversite Satılık Değil” sloganlarını attlar. İ.Ü Merkez Kampus öğrencileri, yemekhane işçileri, İ.Ü çalışanları üniversite içinde oluşturukları kortejle araç kapısından sloganlar eşliğinde “İstanbul Üniversitesi Satılık Değildir – Özelleştirmelere Geçit Vermeyeceğiz – SES Aksaray Şube, TezKoop -İş, Eğitim-Sen Üniversiteler Şubesi, İ.Ü Öğrencileri” pankartı arkasında çıkarak dışardaki öğrencilerle buluştular. Yaklaşık 500 kişiden oluşan eylemciler topluca ihalenin yapılacağı Mediko Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nün önüne geldiler. Çevik Kuvvet ekipleri burada eylemcilerle ihalenin yapılacağı bina arasına barikat kurdu.
İ.Ü bileşenleri burada ıslıklarla, sloganlarla, alkışlarla yemekhanenin özelleştirilmesini protesto ettiler. SES Aksaray Şube’den üniversite çalışanları adına konuşan bir temsilci; “Rektör öğrencisini, üniversite işçisini, akademisyenini değil rantiyecileri dinliyor. Özelleştime politikalarında ısrar ediyor. Biz özelleştirme, taşeronlaştırma uygulamalarının sonuçlarını biliyoruz. Daha geçen hafta özelleştirilen Adliye yemekhanesinde çalışanlara at-eşek eti yedirildiği kanıtlandı. Adaleti temsil eden bir kurumda bunlar oluyorsa İ.Ü yemekhanesinde neler olacağını tahmin edebiliyoruz. Biz at eti, eşek eti yemek istemiyoruz. Biz üniversitemizin belirlediği, denetlediği, kendisinin ürettiği yemekleri yemek istiyoruz. Biz işçilerin işten atılmasını istemiyoruz. Taşeronlaştırma uygulamaları hastanelerden başlayarak devam ediyor. Üniversitemiz temizlikten, hastane hizmetlerine taşeronlaştırmaya teslim edilmeye çalışılmaktadır. Biz üniversitenin tüm emekçilere kapıların açılmasını istiyoruz. Emekçi çocukları bir öğün sağlıklı yemeği yemekhanede yemektedir. Özelleştirme ile kallite düşecek, ücretler artacak öğrenciler bu öğünü de yiyemeyecek. Buna izin vermeyeceğiz. Bugün ihaleyi yapsanızda peşinizi bırakmayacağız” dedi.
Üniversiteliler adına söz alan bir öğrenci de yaptığı konuşmada “Biz üniversite öğrencileri işçilerle, tüm çalışanlarla ve akademisyenlerle dayanışma içinde uzunca bir süredir yemekhanenin özelleştirilmesine karşı mücadele ediyoruz. Bir referandum yaptık üniversitelilerin büyük çoğunluğu özelleştirmeye hayır dedi. Çeşitli eylemlerle özelleştirmeye karşı çıktık. Boykot yaptık . Ancak Rektör Mesut Parlak üniversitesine, işine, yemekhanesine sahip çıkan öğrencisinin, işçisinin, akademisyeninin taleplerini umursamıyor. Mesut Parlak özelleştirmede ısrar ediyor. Parça para üniversitemizi ticarileştirmeye çalışıyor. Biz bu ülkenin onurlu gençliği olarak üniversitemizi sattırmamak için, işçilerin işten atılmaması için buradayız. Şimdi de sermayenin uşakları bizim önümüze barikat kuruyorlar. Bugün yemekhanemizi satsalar da biz öğrenciler olarak yemekhaneyi şirketlere dar edeceğiz.” dedi.
Öğrenciler, işçiler hep birlikte sloganlarla ihale boyunca Rektör’ün piyasalaştırma uygulamalarını, yemekhanenin özelleştirilmesini protesto etmeyi sürdürdüler. Eylemciler hep bir ağızdan “Şirketler Sizi Rahat Bırakmayacağız”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Parlak’ın İpleri Patronların Elinde”,” Polisin İpleri Sermayenin Elinde”, “Parasız Eğitim Parasız Sağlık”, “Patronların Uşağı İnsene Aşağı” “Üniversiteler Halkındır Parlak Satılmıştır”, “Öğrenciye Değil Sermayeye Barikat”, “Rektör Gel Öğrenciye Hesap Ver”, “İşçi Düşmanı Öğrenci Düşmanı Rektör İstifa”, ” Yemekhane Bizimdir Bizim Kalacak” sloganlarını attılar, türküler söylediler.
İhalenin bittiği haberinin ardından eylemciler hep birlikte İ.Ü Merkez kapının önüne gittiler ve yaptıkları basın açıklamasında ihale yapılmış olsa da yemekhaneyi şirketlere bırakmayacaklarını yemekhaneyi ve İ.Ü’yü tüccarlara dar edeceklerini söylediler. Açıklamanın ardından öğrenciler hep birlikte üniversiteye girmek istediler. Şirketlere, sermayeye ardına kadar üniversite kapısını açanlar üniversitelilere işçilere kapıyı kapattılar. Öğrenciler bunun üzerine üniversite kapısını “Sermaye Defol Üniversiteler Bizimdir” sloganları ile zorlamaya başladılar. Öğrencilerin kapıyı açması üzerine önce üniversitenin özel güvenlik birimleri ardından çevik kuvvet ekipleri öğrencilere saldırdı. Biber gazları ve coplarla öğrencilerin üzerne saldıran polislere karşı öğrenciler flama sopaları, yumurta ve taşlarla karşılık verdiler. Polis üniversite içine de girerek öğrencilere saldırdı. Öğrencilere yapılan saldırıyı görüntülemeye çalışan basın emekçileri de saldırıya uğradı. Devrimci Gençlik Dergisi muhabirine saldıran polisler fotoğraf makinesine el koydular.
Üniversitelilere gaz ve coplarla saldıran polis, Merkez Kampüs içerisinden, Beyazıt Meydanından ve Sahaflar çarşısının içerisinden toplam 7 öğrenciyi gözaltına aldı. Polis saldırısı esnasında bazı öğrenciler yaralandı.
Polisin haber yasağına karşı, devrimci dayanışma: Haberin kaynağı olan Devrimci Gençlik Dergisi muhabirine saldıran polislerin fotoğraf makinesine el koymasına karşılık Sosyalist Barikat Dergisi çektikleri fotoğrafları paylaşarak sitemize gönderdi
Kaynak: Devrimci Gençlik