Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanlığı tarafından “Şeker Kotaları Düşürülmesin, Şeker Fabrikaları Satılmasın” mitingi düzenlendi. Mitingde AKP’nin şeker politikası eleştirildi. Düzenlenen mitinge Şeker-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Vahap Polat, Mali Sekreter Razaman Beker, CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç, CHP Gaziantep Milletvekili Ahmet Yılmazkaya, MHP Yozgat İl Başkanı Mehmet Ali Çakır, Kırşehir, Çorum ve […]
Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanlığı tarafından “Şeker Kotaları Düşürülmesin, Şeker Fabrikaları Satılmasın” mitingi düzenlendi.
Mitingde AKP’nin şeker politikası eleştirildi. Düzenlenen mitinge Şeker-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Vahap Polat, Mali Sekreter Razaman Beker, CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç, CHP Gaziantep Milletvekili Ahmet Yılmazkaya, MHP Yozgat İl Başkanı Mehmet Ali Çakır, Kırşehir, Çorum ve Niğde Şeker Fabrikası işçilerinden birer grup, Yozgat Şeker Fabrikası çalışanları eş ve çocuklarıyla çiftçiler katıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı miting için eski Belediye Meydanı’nda toplana işçiler ellerinde pankartlarla Cumhuriyet Caddesi ve PTT Caddesi’nden mitingin yapılacağı meydana kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık, “Sizi satanı bizde satarız”, “işçi çiftçi el ele genel greve” diye slogan attı.
Miting meydanında toplanan içişler davul ve zurna eşliğinde halay çekip, slogan attı. Daha sonra bir konuşma yapan Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Satılmış Aldırmaz, şeker kotaların her yıl düşürüldüğünü ve şeker fabrikalarının teker teker satışa çıkarıldığını ileri sürdü. Aldırmaz, “Fabrikalarda çalışan işçiler hariç pancar üretiminden sadece 123 bin kişiye iş sağlanmış oluyor. Pancar kotaları düşürülerek ve fabrikalar satılarak 123 bin kişinin ekmek kapısı kapatılmaya çalışılıyor. Bu yanlışlıktan biran önce dönülmesi gerekir” dedi.
Türkiye’ye kaçak şeker ve tatlandırıcıların girdiğine değinen Aldırmaz, kaçak şekerin ülkemize girişinin yasaklandığı durumda şeker kotalarının otomatikman yükseleceğini söyledi. Aldırmaz, şeker fabrikasının özelleştirilmesiyle birlikte esnafında büyük zarar göreceğini belirterek, “İşçi, esnaf ve çiftçi el ele vererek bu fabrikayı sattırmayacağız” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Şeker-İş Sendikası Mali Sekreteri Ramazan Beker, hükümetin dertlerini dinlemediklerini, dertlerini anlatmak için bu tür bir miting düzenlediklerini söyledi. Beker, “Bu işçi varsa fabrika var, bu fabrika varsa pancar var, pancar varsa çiftçi var. Biz bu ülkenin şeker ihtiyacını fabrikalarımızda karşılayalım istiyoruz. Avrupa’nın pazarı olmak istemiyoruz. Yanlış özelleştirmelere karşıyız, bazıları bizim bu düşüncelerimizi provoke etmektedirler” diye konuştu.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Vahap Polat, şeker fabrikalarının Türkiye’nin ilk fabrikaları olduğunu hatırlattı. Polat, “Bugün bu fabrikaları satmaya çalışıyorlar. Hükümet bize ‘3 fabrikasının satışına izin verin’ diyor. Genel seçimlerden sonra fabrikaların tamamını satışa çıkaracaklardır” şeklinde konuştu.
Kütahya
Kütahyalı pancar üreticileri ve şeker işçileri, kotaların her yıl kademeli olarak düşüşünü düzenledikleri mitingle protesto etti.
Şeker-İş Sendikası Kütahya Şubesi tarafından düzenlenen miting için Şeker Fabrikası önünde toplanan emekçiler Zafer Meydanı’da kadar yürüdüler.
“Pancarda kota kaldırılsın”, “Şekerimiz ak, bahtımız kara”, “Şekere uzanan eller kırılsın”, “Hormonlu şeker istemiyoruz”, “Şeker bizim canımız, feda olsun canımız”, “Üreten biziz, yöneten de biz olacağız” sloganlarıyla yapılan yürüyüşün sonunda düzenlenen mitingte yapılan konuşmalarda AKP hükümeti eleştirildi. Yapılan konuşmalarda “Kütahya’nın 260 bin ton yıllık pancar üretim kotası var. 3 yıldır bu kademeli düşüşlerle 206 bin tona düşürüldü. Üreticimiz perişan durumda” denildi.
Kaynak: Şeker İş Sendikası Sorgun Şubesi