Beyoğlu Belediyesi’nin, 60 simitçi tezgahından 40 tezgahın yer hakkını, Emre Gıda’ya vermesi simitçileri tedirgin etti. Beyoğlu çevresinde bulunan simitçiler, Ocak 2006’dan bu yana diken üstünde. İstanbul Simit Satıcıları Derneği’ne üye simit satıcıları ve simit fırınlarını ayağa kaldıran uygulama, çok sayıda simit fırınının kapanmasına yol açtı. Yeni uygulamaya göre Beyoğlu Belediyesi, satılan simitlerin hijyenik ortamda üretilmesi […]
Beyoğlu Belediyesi’nin, 60 simitçi tezgahından 40 tezgahın yer hakkını, Emre Gıda’ya vermesi simitçileri tedirgin etti.
Beyoğlu çevresinde bulunan simitçiler, Ocak 2006’dan bu yana diken üstünde. İstanbul Simit Satıcıları Derneği’ne üye simit satıcıları ve simit fırınlarını ayağa kaldıran uygulama, çok sayıda simit fırınının kapanmasına yol açtı. Yeni uygulamaya göre Beyoğlu Belediyesi, satılan simitlerin hijyenik ortamda üretilmesi ve temiz bir ortamda satılması için Zeytinburnu’nda bulunan bir fırına 40 yerde tezgah açma hakkını Emre Gıda isimli bir firmaya verdi. Durumdan mağdur olan simitçiler, sorunlarına çözüm bulmak için geçen ocak ayında görüşme yaptıkları Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın kendilerine şu sözleri söylediğini idda etti: ‘Ben bu adama (Emre Gıda’nın sahibi) 1 trilyon para harcattım; fırın açtırdım. Bu adam belediyeye 200 milyar bağış yaptı. Biz bu paralarla çocuklara ücretsiz süt dağıtıyoruz. Ayrıca bu adam sattığı simit başına belediyeye 100 bin lira verecek. Siz 20 yıldır buranın ekmeğini yiyorsunuz, bugünse, Tokat’tan geldiniz gidin Tokat’a’.
Bıktıran uygulama
Yeni uygulamaya göre artık, Beyoğlu ilçesinde simit satmak isteyenler, Emre Gıda’ya yıllık 2 bin 500 YTL (2.5 milyar TL) işgaliye parası vermek zorunda. Ardından simit satmak için tek tip olan arabaları da temin eden Emre Gıda’dan 3 bin YTL karşılığı ‘Beyoğlu Belediyesi’ yazılı arabalardan alacak. Yeni uygulayamanın son halkası ise, modacı Cemil İpekçi’nin tasarımıyla hazırlanan mor renkli elbiselerden iki takım alınıp bu giysiler giyilecek. Bu iki takım forma için verilecek para ise 1000 YTL. Bütün bu uygulamaların kendilerini yıldırmak amaçlı olduğunu söyleyen Mahmut Korkmaz, ‘Mis Sokağın başında simit satıyordum. 1 aydır tezgahımı kapattım. Simit satabilmek için 5-6 milyar para vermek zorundasın. Bu kadar para hangi simitçide var. Evimin kirasını ödeyemiyorum. Şeker hastasıyım da. İki çocuğum öğrenci. Peki ben şimdi ne yapayım’ derken, çaresizliğini özetliyordu.
Rant büyük
Beyoğlu, nüfus yoğunluğu açısından, İstanbul’un en yoğun ilçelerinden biri. İlçe genelinde 60 simitçi tezgahı bulunuyor. Söz konsu tezgahlarda satılan simit ve benzeri ürün adedinin 8-10 bin olduğu tahmin ediliyor. Bir günde ortalama 500 bin TL’den (50 YKr) satılan ürünlerden elde edilen hasılat yaklaşık 4.5 milyar TL (4 bin 500 YTL). Belediyenin yeni uygulamasına göre, söz konusu tahmini hasılatın üçte ikisi, tek bir simit fırınına verilmiş durumda.
Kaynak: Gündem Gazetesi