Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı sürdürülen, işçilerin mücadelesi, Sanayi bakanlığını açıklamaya yapmaya zorladı. Açıklamada “özelleştirme kapsamına alınmak, özelleştirme programına alınmış olmak anlamına gelmiyor” denerek, düşülen kavram kargaşası bir kez daha su yüzüne çıktı. Şeker-İş şubelerinin kararlı eylemleri karşısında Sanayi Bakanlığı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Bakan Ali Coşkun imzası ile fabrika müdürlüklerine gönderilen faks mesajında, “özelleştirme […]
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı sürdürülen, işçilerin mücadelesi, Sanayi bakanlığını açıklamaya yapmaya zorladı. Açıklamada “özelleştirme kapsamına alınmak, özelleştirme programına alınmış olmak anlamına gelmiyor” denerek, düşülen kavram kargaşası bir kez daha su yüzüne çıktı.
Şeker-İş şubelerinin kararlı eylemleri karşısında Sanayi Bakanlığı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Bakan Ali Coşkun imzası ile fabrika müdürlüklerine gönderilen faks mesajında, “özelleştirme kapsamına alınmak, özelleştirme programına alınmış olmak anlamına gelmiyor” denildi. Faks mesajı fabrikanın bütün birimlerine asıldı. Şeker-İş Bor Şubesi Başkanı Celal Tuğrul, bakanlığın konuyu teknik bir kargaşaya sürükleyip kafaları karıştırmak istediğini belirterek,”bu durum haklılığımız karşısında bakanlığın düştüğü aczi göstermektedir” dedi.
Bor, Ilgın ve Ereğli Şeker Fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınmasından bu yana özellikle Bor ve Ereğli Şeker Fabrikalarından yükseltilen tepki, hükümeti zor durumda bırakıyor. İşçiler, kar eden bu fabrikaların satılmasıyla, diğerlerinin de dolaylı olarak kapanma sürecine gireceğini belirtiyor.
Şeker sektörünün sorunlarının özelleştirme ile çözülemeyeceğini vurgulayan şeker işçileri, yaklaşık 6 aydır yoğu bir şekilde yörelerinde etkinliklerde bulunuyor. Şeker-İş Bor Şubesi de bu kapsamda bildiriler dağıtmış, geniş katılımlı kurultay ve mitingler düzenleyerek pancar üretiminin yöre için önemini bir çok kez ifade etmişti.
Çelişkili İfadeler...
Bu etkinliklerin sonucunda hükümet, Şeker Fabrikaları’nın özelleştirme programını ertelemek zorunda kalmıştı. Bu kez Sanayi Bakanlığı bir açıklama yaparak, eylemlerden duyulan rahatsızlığı ifade etti. Ali Coşkun tarafından yapılan yazılı açıklamada, özelleştirme kararının önceki hükümetler döneminde alındığının altı çizildi. Şeker-İş şubelerini kötü amaçlara hizmet etmekle suçlayan açıklamada konu ile ilgili yanlış bilgilendirme yaptığı iddia edildi. Açıklamada “özelleştirme kapsamına alınmak, özelleştirme programına alınmış olmak anlamına gelmiyor” ifadesi kullanıldı.
Konu ile ilgili olarak turkseker.org sitesinde bir açıklama yapan Şeker-İş Bor Şubesi Başkanı Celal Tuğrul, tüm eylemlerinde tüm siyasi partilere destek çağrısı yapıldığını ve hiçbir ideolojik ayrım gözetilmediğini belirtti. Konuya duyarlı kesimlerin desteğine her zaman açık olduklarını belirten Tuğrul savundukları her şeyi belgelerle ortaya koyduklarını belirterek “açıklamada yer alan çelişkili ifadelerde ne kastedildiği anlaşılmamıştır. Burada teknik bir aldatmaca söz konusudur. Şu ana kadar özelleştirme kapsamına alınıp da özelleştirilmeyen hiçbir kuruluş yoktur” dedi.
Tuğrul, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Gerek görsel gerek yazılı basında hiçbir şekilde hiçbir zaman şu ya da bu fabrikaların özelleştirme programına alınacağı veya kesin olarak şu fabrikaların kapatılacağı ismen zikredilmemiştir. Kapalı kapılar arkasında yapılan teklifler, tarafımızca basına açıklanmasından korktukları için, akılları sıra bizden atak davranarak, bu tür söylemlerin önüne geçme çabası içerisine girmişlerdir. Bizleri hayal ürünü konuşmakla suçlayanlar, tamamı ile hayal ürünü konuşmaktadırlar”