AKP hükümetinin AKP talimatlarıyla uygulamaya koyduğu şeker politikaları kapsamında uygulanan kotaların düşürülmesi ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi Amasya’da bir mitingle protesto edildi. Şeker-İş Sendikası’nın 28 ilde aldığı eylem kararı kapsamında bugün Amasya’da toplanan şeker fabrikası işçiler, pancar üreticileri ve çeşitli sendikaların üyeleri Künç Köprü mevkiinde toplanarak, Yavuz Selim Meydanı’na kadar yürüdüler. Eylem boyunca AKP hükümetine tepkilerini […]
AKP hükümetinin AKP talimatlarıyla uygulamaya koyduğu şeker politikaları kapsamında uygulanan kotaların düşürülmesi ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi Amasya’da bir mitingle protesto edildi.
Şeker-İş Sendikası’nın 28 ilde aldığı eylem kararı kapsamında bugün Amasya’da toplanan şeker fabrikası işçiler, pancar üreticileri ve çeşitli sendikaların üyeleri Künç Köprü mevkiinde toplanarak, Yavuz Selim Meydanı’na kadar yürüdüler.
Eylem boyunca AKP hükümetine tepkilerini sloganlarla ortaya koyan emekçiler yapılan konuşmaların ardından mitinglerine son verdiler.
Afyonkarahisar
Afyonkarahisar’da, Türk-İş, Kamu-Sen, KESK, Emekliler Cemiyeti ve Atatürkçü Düşünce Derneği Afyonkarahisar Şubesi’nin yer aldığı Emek Platformu tarafından “Şeker Fabrikaları Satılmasın” mitingi düzenlendi. Mitingde AKP’nin şeker politikası eleştirildi.
Gazlıgöl Caddesi’nde toplanan 2 bini aşkın emekçi Hükümet Meydanı’na kadar yürüdü.
Mitingde konuşan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarının bu şekilde devam ederse, Türkiye’nin pancardan şeker elde etme tercihini terk etmek mecburiyetinde kalacağını belirterek, “Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) ve ABD’nin pazarı haline gelecek” dedi.
Son 3 yıldır Türkiye’nin ihtiyacı kadar pancar ekemediğini ifade eden Gök, “İhtiyacı kadar şeker üretemediği halde Türkiye’de şeker stokları oluşmaya başladı. Türkiye’de şeker sektöründe neler oluyor bunu çok iyi bilmemiz lazım. Çiftçi kardeşlerim, besiciler, esnaf arkadaşlarım, eğer siz varsanız şeker fabrikaları var. 3 tane şeker fabrikamız satıldıktan sonra şekeri elinde kalan 22 fabrikamızın kendini döndürecek mali yapısının olması mümkün değildir. Türkiye’de en az 20’ye yakın şeker fabrikası kapanmak mecburiyetinde kalacaktır. Eğer şeker fabrikaları bu şekilde devam ederse, Türkiye pancardan şeker elde etme tercihini terk etmek mecburiyetinde kalacak. Türkiye, AB’nin ve ABD’nin pazarı haline gelecek” diye konuştu.
Yaklaşık 3 saat süren mitingde konuşan sermaye partilerinin temsilcileri, emekçilerin taleplerinin savunulması gereken mitingi seçim propagandalarına çevirdiler.
Mitingde DYP Genel Başkan Yardımcısı Gültekin Uysal, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Abdülkadir Akcan ve CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe de birer konuşma yaptı.
Kars
Şeker-İş Sendikası tarafından Kars Şeker Fabrikası’nın kapatılmaması ve pancar kotalarının arttırılması talebiyle düzenlenen mitinge 2 bin emekçi katıldı.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingde konuşan Şeker-İş Sendikası Genel Sekreteri Fethi Tekin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a seslenerek, “Sayın Bakan ‘Ben babalar gibi satarım’ diyor. Biz de babalar gibi satanı analar gibi oturturuz, ağlatırız. Kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Kars Şeker Fabrikası’na da değinen Tekin, “Kars Şeker Fabrikası yıllık 250 bin ton nakliye üretiyor. 50 trilyon lira katma değer meydana getiriyor. Şimdi siz Kars’tan 50 trilyon lirayı alırsanız devleti Kars’ta polisten, askerden, koruyanından başka bir fabrikası kalır mı?” dedi.
Faşistler Mitingdeydi
Mitingde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Demokratik Sol Parti (DSP), Ülkü Ocakları’nın da pankart açması dikkat çekti. Emekçilerin taleplerinden çok, halklar arası düşmanlık çağrısı yapan sloganlar atan ülkücü faşistler emekçilerin mücadelelerinde ön tıkayıcı bir rol oynadılar.