Mart ayında verilen gelir vergisi beyannamelerine göre işadamlarının ve serbest meslek erbabının yüzde 53’ü açlık, yüzde 89’u da yoksulluk sınırının altında gelirle yaşamak zorundaymış. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi beyannameleri sonucunda açıkladığı istatistiklere göre patronlar ve yüksek gelirli meslek sahiplerinin çoğu yoksulluk, büyük bir kısmı da açlık sınırının altında yaşıyorlar. Hal böyle olunca işverenlerin işçileri niye […]
Mart ayında verilen gelir vergisi beyannamelerine göre işadamlarının ve serbest meslek erbabının yüzde 53’ü açlık, yüzde 89’u da yoksulluk sınırının altında gelirle yaşamak zorundaymış.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi beyannameleri sonucunda açıkladığı istatistiklere göre patronlar ve yüksek gelirli meslek sahiplerinin çoğu yoksulluk, büyük bir kısmı da açlık sınırının altında yaşıyorlar.
Hal böyle olunca işverenlerin işçileri niye sigortasız ve iş güvencesi olmadan çalıştırdıkları daha iyi anlaşılıyor.
İşverenlere Sosyal Destek
Gelirleri özel güvenlikli sitelerdeki evlerinin, villalarının, fildişi kulelerdeki bürolarının kiralarını bile karşılayamayacak kadar düşük olan bu patronlar, tüccarlar ve rantiyeciler için derhal bir yardım sandığı oluşturulmazsa özel jetlerinin depolarını dolduracak benzini bile temin edememelerinden korkuluyor.
Yoksullara Varda Patronlara Yok mu?
Yoksul halkı minnet duygusuyla kendisine bağlamak için kömür ve makarna yardımı yapan AKP Hükümetin İstanbul Boğazı’nın hemen kıyısındaki villalarda açlıktan kırılmakta olan patronları ve ailelerini görmezden geldiği anlaşılıyor. Hükümet açıkça yoksullar ve patronlar arasında ayrım yapıyor.
İşçilere Düşen Görev
Bu kötü koşullar altında kıvranmakta olan patronların işçilerine düşen görev ise sigorta pirimi ödenmesini istemeden, güvencesiz koşullarda daha uzun saatler çalışarak patronları için azıcık daha artı değer üretmeleri. Patronlar açlık koşullarında yaşamak pahasına işçilerin istihdamı için didinirken işçilerin taşeronlaşmaya, güvencesiz ve esnek çalıştırılmaya karşı eylem, grev vs. yaparak patronları zor durumda bıraktıkları gözleniyor.
Patronların İmdadına Arıoğlu Yetişti
Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu patronların imdadına yetişerek vergi oranlarını düşürdüklerini, bu şekilde kimsenin vergi kaçırmak için mazereti kalmadığını da söyledi. Vergi oranlarının düşürülmesiyle neredeyse hiç vergi vermeyecek olan patronların artık bir nebze daha rahat yaşayacakları söylenebilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın istatistiklerine göre bazı meslek gruplarının aylık gelirleri şöyle:
Un Fabrikatörleri: 312 YTL
Seyahat ve Turizm İşletmeleri: 321 YTL
Otel Sahipleri: 640 YTL
Elektrikli Ev Aletleri İmal Eden Sanayiciler: 655 YTL
Demir Çelik Sanayicileri: 882 YTL
Bina-İnşaat Müteahhitleri: 989 YTL
Seyahat ve turizm işletmecileri ile otel sahiplerinin gelirlerine bakıldığında ülkede turizmin boşuna patladığı ve turistlerin hiç para harcamadan geri döndükleri anlaşılıyor.
Türk-İş’in son araştırmasında açlık sınırı 561.76 YTL, yoksulluk sınırı da bin 829.84 YTL olarak hesaplanmıştı.
Sendika.Org-Ankara