BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle Almanya, New York’ta dün gece yaptıkları ve İran’ın nükleer programını görüştükleri toplantıda bir uzlaşmaya varamadı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, BM Güvenlik Konseyi’nden bu hafta bir anlaşma çıkmasının pek mümkün görünmediğini belirtti. ABD ve diğer ülkeler, geçen hafta İran’ı uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almaya çağıran bir karar tasarısını […]
BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle Almanya, New York’ta dün gece yaptıkları ve İran’ın nükleer programını görüştükleri toplantıda bir uzlaşmaya varamadı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, BM Güvenlik Konseyi’nden bu hafta bir anlaşma çıkmasının pek mümkün görünmediğini belirtti.
ABD ve diğer ülkeler, geçen hafta İran’ı uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almaya çağıran bir karar tasarısını değerlendirmeye başlamışlardı.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, ABD Başkanı George Bush’a gönderdiği 18 sayfalık mektup da Beyaz Saray tarafından ciddiye alınmamıştı.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu mektubun nükleer konulardaki anlaşmazlığı gidermediğini söyledi.
Dün New York’ta geç saatlerde yapılan toplantı sonrası adını açıklamak istemeyen bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, anlaşma ihtimali görünürde olmasa da tartışmaların gelecek hafta Güvenlik Konseyi’nde devam edeceğini dile getirdi.
Bununla beraber aynı yetkili, Amerika Birleşik Devletleri’nin, şu anki durumdan “fazlasıyla memnun ve kendinden emin” olduğunu vurguladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy toplantı çıkışı bakanların hala değerlendirmelerini sürdürdüklerini belirtti.
İngiltere’nin yeni atanan dışişleri bakanı Margaret Beckett, toplantının önemli olduğunu ancak zor geçtiğini kabul etti.
Beckett, selefi Jack Straw’un İran’a yönelik bir askeri harekatın olanaksız olduğu yolundaki görüşünü ise yinelemedi.
Beckett kimsenin askeri güç kullanımını tartışmadığını, böyle bir durumun Amerikalılarca da daha çok kabul göreceğini belirtti.
Batılı ülkeler, geçen hafta Güvenlik Konseyi’ne İran’a ilişkin bir karar tasarısı sunmuşlardı.
Bu tasarıda, Tahran’a, uranyum zenginleştirmeye son vermediği takdirde, çeşitli yaptırımlar uygulanabileceği belirtiliyor. Ancak yaptırımların içeriği net değil.
15 üyeli Güvenlik Konseyi’nde veto yetkisi olan beş daimi üyeden Rusya ve Çin, yaptırım hatta askeri güç kullanımıyla son bulabilecek bir diplomatik süreç başlatılması konusunda ciddi endişe içinde.
BBC Türkçe