Cumhurbaşkanı’nın vetosunun ardından bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek aynen onaylanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na karşı Türkiye’nin çeşitli yerlerinde emekçiler eylemdeydi. Ankara Posta çalışanları, mesai saati başlangıcından önce Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın geri çekilmesi talebiyle Yenimahalle’deki Posta İşleme Merkezi Müdürlüğü önünde toplanarak AKP hükümetini protesto ettiler. Saat 11:45’ta SES Ankara […]
Cumhurbaşkanı’nın vetosunun ardından bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek aynen onaylanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na karşı Türkiye’nin çeşitli yerlerinde emekçiler eylemdeydi.
Ankara
Posta çalışanları, mesai saati başlangıcından önce Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın geri çekilmesi talebiyle Yenimahalle’deki Posta İşleme Merkezi Müdürlüğü önünde toplanarak AKP hükümetini protesto ettiler.
Saat 11:45’ta SES Ankara Şubesi üyeleri Numune Hastanesi önünde Yasaya karşı bir basın açıklaması yaptı.
Saat 12:30’da KESK’li kadınlar Kızılay Postanesi’nden Meclis’e GSS yasasının geri çekilmesi talebiyle mektup gönderdiler.
Saat 13:00’de Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bir araya gelen KESK üyesi emekçiler diğer Emek Platformu örgütleriyle buluşup bir basın açıklaması yapacakları TBMM Dikmen Kapısına doğru yürümek istedi. Kurulan barikatlarla yürümelerine izin verilmeyen KESK üyelerine polisin saldırması üzerine 10 dakikalık bir çatışma yaşandı. Bir çok emekçinin yaralandığı çatışmanın ardından KESK üyeleri oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapadılar.
200 KESK üyesi yaklaşık iki saat süren oturma eylemi boyunca “Herkese Sağlık Güvenli Gelecek, Sağlık Haktır Satılamaz, Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek” sloganlarını attılar.
Oturma eylemi boyunca AKP’nin IMF ve ABD ile işbirlikçiliğini ve GSS ile sağlığın paralı hale getirildiğini anlatan konuşmalar yapıldı. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul’da bir konuşma yaparak, AKP hükümetinin halkı karşısına alarak IMF’nin talimatlarıyla GSS’yi Meclisten geçirdiğini belirtti. Eylemlerini engelleyenin Ankara Emniyeti ve Valiliğinin anti demokratik tavırları olduğunu belirterek bu engellemelerin KESK’ in kararlılığını değiştiremeyeceğini ifade etti.
Oturma eyleminin ardından barikat kalktı. KESK’liler Meclis önüne doğru yürüyüşe geçti. Meclis önüne gelen KESK üyeleri burada aralarında DİSK ve TMMOB’un da bulunduğu diğer Emek Platformu örgütleriyle buluştular.
Burada Emek Platformu adına DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’nin yaptığı bir konuşmanın ardından Konfederasyon başkanları görüşülmekte olan yasayı izlemek üzere TBMM’ye girdi.
Yasanın onaylanmasının ardından Süleyman Çelebi Yasanın emekçilerin tüm karşı çıkışlarına rağmen geçirildiğini, hükümetin bir avuç sermayedarın ve IMF’nin sözünü dinleyerek emekçilere sırtını döndüğünü söyledi.
Daha önceki emek düşmanı hükümetler gibi AKP hükümetinin de bunun ağır bedelini ödeyeceğini söyleyen Çelebi, bu yasanın meşru olmadığını ve uygulanmaması için mücadeleye aynen devam edeceklerini belirtti.
İstanbul
DİSK Nakliyat-İş Sendikasına üye işçiler Topkapı Ambarlarda 2 saat iş bırakarak basın açıklaması yaptı. Nakliyat-İş sendikasının Ambarlarda bulunan binası önünde toplanan işçiler, “Parasız eğitim, parasız sağlık” ve “Mezarda emekliliğe hayır” yazılı pankart açtılar.
Samsun
Samsun Emek Platformu üyeleri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen ve hükümet tarafından yeniden TBMM Genel Kurulu’na taşınmaya hazırlanan Genel Sağlık Sigortası’na karşı bugün İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Sağlık İl Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Platform adına basın açıklaması yapan Fahrettin Çankaya, hükümetin IMF politikalarını uygulamadaki kararlı ve ısrarcı tutumuyla yasaya ilişkin veto gerekçelerinin, talepleri göz ardı etmesinin, Anayasa’nın eşitlik, adalet ve hakkaniyet ölçülerine uymadığını belirtti. Çankaya, “Hükümetin sosyal devlet ilkesini göz ardı eden tavrını, toplumsal uzlaşıyı reddeden kaygı verici tutum olarak görüyoruz” dedi.
Malatya
Tekel Fabrikası önünde, Emek Platformu adına basın açıklamasını okuyan Tek Gıda İş Sendikası Malatya Şube Başkanı ve Türk İş Malatya Temsilcisi Servet Abduak, “IMF programları doğrultusunda çalışanların kazanılmış haklarını gasp eden Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesine rağmen, söz konusu yasa aynen çıkarılmak istenmektedir. Emek Platformu olarak hükümetin bu tavrını kınıyoruz” diye konuştu.
Yasanın uygulanmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Abbudak, bu yasanın Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine aykırılığı olduğunu belirtti.
Sendika.Org