Sosyal güvenlikte son yıllarda yaşanan yıkımlar ve GSS Yasası’yla emeklilik yaşının 65’e çekilmesi halkı özel sigortacılık şirketlerine yönlendiriyor. Özel sigortacılığa başvuranların çoğunluğunu nüfusun genç kesimleri oluşturuyor. Cumhurbaşkanı’nın sosyal devlet ilkesiyle çeliştiği gerekçesi ile Meclis’e geri gönderdiği ve AKP hükümetinin şu günlerde hiçbir değişiklik yapmadan yeniden yasalaştırmaya çalıştığı IMF dayatması, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası […]
Sosyal güvenlikte son yıllarda yaşanan yıkımlar ve GSS Yasası’yla emeklilik yaşının 65’e çekilmesi halkı özel sigortacılık şirketlerine yönlendiriyor. Özel sigortacılığa başvuranların çoğunluğunu nüfusun genç kesimleri oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı’nın sosyal devlet ilkesiyle çeliştiği gerekçesi ile Meclis’e geri gönderdiği ve AKP hükümetinin şu günlerde hiçbir değişiklik yapmadan yeniden yasalaştırmaya çalıştığı IMF dayatması, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası’nın da etkisiyle halk artık özel sigorta şirketlerine yöneliyor.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre bireysel emeklilik olarak adlandırılan özel sigortacılık şirketlerine başvuranların sayısı son bir yılda yüzde 21.2 oranında artarak 815 bin 151’e çıktı.
Özel sigortacılık şirketlerine başvuranların çoğunluğu genç nüfustan. Merkez’in verilerine göre sisteme başvuranların yüzde 7.9’u (64 bin 254 kişi) 25 yaş altındakiler, yüzde 40.6’sı (331 bin 120’si) 25- 34 yaş grubundakiler, yüzde 33.3’ü ise (271 bin 432) 35-44 yaş grubundakiler.
Yeni Sermaye Birikim Dinamiği: Halkın Emeklilik Kaygısı
Devletin emeklilik sistemine güvenmeyenlerin özellere kaymasıyla özel emeklilikte katılımcı sayısı 15 Mayıs itibariyle 815 bin 151’e, özel emeklilik şirketlerince toplanarak yatırıma yönlendirilen tutar ise 1 milyar 552.1 milyon YTL’ye ulaştı.
Özel emeklilik sektöründe şu anda faaliyet gösteren şirket sayısı 11. Meclis’ten geçirilen yasaların yıkımlarının halkı daha derinden etkilemeye başlamasıyla bu sayının artacağını tahmin etmek zor değil.
Özel emeklilik şirketlerinin ellerinde biriken sermaye katılımcı sayısının artmasıyla son bir yılda yüzde 44 oranında arttı.
Özel emeklilik sistemindeki sermaye pastasından en büyük dilimleri alanlar Garanti, Yapı Kredi, Anadolu Hayat ve Ak Emeklilik.
Özel emeklilik kapsamında yatırıma yönlenen fon tutarında Ak Emeklilik 245.1 milyon YTL’lik tutarla ilk sırada yer alıyor. Yapı Kredi Emeklilik 239.6 milyon YTL’yle ikinci sırada, Anadolu Hayat Emeklilik ise 237.2 milyon YTL’yle üçüncü sırada yer alıyorlar.
Sistemin altyapısının tamamlanması ve halkın daha büyük kesiminin özel sigortacılığa yönlendirilmesiyle uluslararası sigortacılık tekelleri de bu pastadan büyük dilimler almaya çalışacaklardır.
Sendika.Org