29 Mayıs günü Daka’daki bir giyim fabrikasının işçileri ücretlerinin artırılması ve geçmişte ödenmeyen ücretlerin ödenmesi talebiyle fabrikanın üst düzey yöneticilerini saatlerce fabrikaya hapsettiler. Yabancı sahipli giyim fabrikasının patronları dün 1600 işçisi bulunan fabrikada 300 işçinin ücretlerinin artırılacağını ve geriye kalan 1,300 işçinin ücretlerinde bir atış olmayacağını açıkladı. Bu açıklama fabrika işçilerini ayaklandırdı. 1500’den fazla işçi […]
29 Mayıs günü Daka’daki bir giyim fabrikasının işçileri ücretlerinin artırılması ve geçmişte ödenmeyen ücretlerin ödenmesi talebiyle fabrikanın üst düzey yöneticilerini saatlerce fabrikaya hapsettiler.
Yabancı sahipli giyim fabrikasının patronları dün 1600 işçisi bulunan fabrikada 300 işçinin ücretlerinin artırılacağını ve geriye kalan 1,300 işçinin ücretlerinde bir atış olmayacağını açıkladı.
Bu açıklama fabrika işçilerini ayaklandırdı. 1500’den fazla işçi önce iş bıraktılar daha sonra ise fabrikanın pencerelerini ve kapılarını kapatarak üst düzey yöneticileri fabrikaya hapsettiler. İşçiler yöneticileri saatlerce fabrikada tuttular.
İşçilerin bu eylemi üzerine fabrika sahipleri problemin çözüleceğine dair garanti vermek zorunda kaldı. Garantinin alınmasının ardından giyim işçileri fabrikanın üst düzey yöneticilerini serbest bırakarak eylemlerini sonlandırdılar.
Bangladeş İşçileri Haklarını Söke Söke Alıyor
Geçtiğimiz Salı Bangladeş’te kötü koşullarda düşük ücretle çalışan tekstil işçileri patronların taleplerine kulak asmaması ve düzenledikleri eylemde bir arkadaşlarının öldürülmesi üzerine bir isyan başlatmışlardı. Çıkan isyanda 300’e yakın fabrika ve 200’ün üzerinde araç yakılmış yada tahrip edilmişti.
Bangladeş’teki giyim işçileri taleplerinin yerine getirilmesi için her türlü yönteme başvuruyor ve üretenlerin yönettiği bir dünyanın nasıl kurulacağına dair ipuçları veriyor.
Kaynak: The Daily Star
Sendika.Org