Yaklaşık 5 ay önce Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde örgütlenmeye başlayan DEV SAĞLIK-İŞ sendikası üyesi işçiler hastane yönetimi ve Rektörlüğün uzun zamandır oyalama ve işçilerin sesini duymazdan gelme tavrına karşılık iş bıraktı. İşçiler ilk olarak sabah saat 10’da SES hastane temsilciliği önünde toplandılar. Burada hasta ve hasta yakınlarına,diğer hastane çalışanlarına yaptıkları eylemin gerekçelerini anlatan ve birleşik […]
Yaklaşık 5 ay önce Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesinde örgütlenmeye başlayan DEV SAĞLIK-İŞ sendikası üyesi işçiler hastane yönetimi ve Rektörlüğün uzun zamandır oyalama ve işçilerin sesini duymazdan gelme tavrına karşılık iş bıraktı.
İşçiler ilk olarak sabah saat 10’da SES hastane temsilciliği önünde toplandılar. Burada hasta ve hasta yakınlarına,diğer hastane çalışanlarına yaptıkları eylemin gerekçelerini anlatan ve birleşik mücadeleye çağıran işçiler saat 11’de de Balcalı Hastanesi poliklinikler önünde toplandı.
Yaklaşık 250 işçinin iş bırakarak başlattığı eylemde, Mart ayından bu yana yürütülen örgütlenme çalışması basına ve hastane önünde toplanan hasta yakınlarına anlatılarak “Artık haklarımızı alacağımız gün gelmiştir” denildi. Hasta yakınlarına yönelik konuşmada yaşanan sorunun sadece çalışan bir işçinin sorununun olmadığı, verilen mücadelenin aynı zamanda hastalara daha iyi hizmet verme çabası olduğuna vurgu yapıldı.
Daha sonra işçiler Çukurova Üniversitesi Rektörü Alper Akınoğlu ile görüşmek için Rektörlüğe giden sendika yöneticilerini beklemek üzere alkış,ıslık ve sloganlarla oturma eylemini başlattılar. İşçilerin yoğun bilgilendirmesi üzerine hasta yakınları da eyleme destek verdi. Sendika üyesi olmayan diğer işçiler de hastane camlarından alkış ve ıslıklarla eyleme destek verdi.
Rektörlükle görüşmeye giden sendika temsilcilerinin gelişiyle birlikte hastane baş hekim yardımcısı Nejat Algan işçilere yönelik yaptığı açıklamada bir teknik komite kurularak çalışma koşullarında yeni düzenlemelerin gerçekleştirileceğini ve maaşlara en kısa zamanda zam yapılacağını açıkladı.
“Geçici İşçi Kartlarını Atıyoruz, Yeni İş Hukukumuzu Yaratacağız!”
Dev Sağlık-İş başkanı Doğan Halis ise yaptığı konuşmada uzun zamandır yürütülen mücadele sonucu artık hakların yavaş yavaş elde edildiğini, buradaki mücadelenin Türkiye’nin dört bir yanında yankılandığını hatırlattı. Halis “Yakamızda geçici işçi yazan kartlarımızı atıyoruz. 10 yıldır çalışan geçici işçi olamaz. Yeni iş hukukumuzu yaratacağız” diyerek sözlerin son verdi.
SES yönetim kurulu üyesi Orhan Erdem döner sermaye payları yasal olanın altında dağıtılmasına karşı bunun düzeltilmesi sözünü aldıklarını söyledi.
Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu ise verilen sözün takipçisi olacaklarını duyurdu.
DİSK Başkanlar Kurulu üyesi Kamil Kartal ise “Meşruiyetimizden doğan haklarımızı alma mücadelesinin sonuçlarını artık almaya başladık. Burada ki mücadele insanca bir yaşam
çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakabilme mücadelesiydi ve artık kazanıyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından işçiler sloganlarla tekrar iş başı yaptılar. Eylemle ilgili görüştüğümüz sağlık emekçileri eylemi ve mücadelelerini şu sözlerle anlattılar:
“Gücümüz Birliğimizden Geliyor”
Eyleme katılan SES’in Şube Sekreteri Nazan Eroğlu farklı iş kollarında farklı ücretlerle çalıştıklarını ancak güçlerinin birlikten ve dostluklarından geldiğini söyledi. Eroğlu “Hepimiz arkadaşız ve aynı iş yerinde çalışıyor aynı sorunları yaşıyoruz. Bu birlik ve dayanışmayı hiçbir güç kıramaz” sözleriyle Dev Sağlık İş’te örgütlü işçilere desteklerinin süreceğini söyledi.
İşçi Sebahattin Pişkinbaş ise bugünün zaferin kazanılacağı gün olduğunu, 5 aylık bir emeğin sonucu bu güne geldiklerini, bugün “artık yeter” dediklerini vurguladı. Pişkinbaş Dev sağlık İş üyesi işçileri bu mücadelede yalnız bırakmayan SES’teki ve TTB’deki sağlık emekçilerine ve hasta ve hasta yakınlarına da teşekkür etti.
Dev Sağlık İş’te örgütlenen Bayram Ekrem ise yaklaşık 10 yıldır bu hastanede aynı asgari ücretle ve aynı çalışma koşullarında çalıştığını, hiçbir iş güvencesinin olmadığını, insanca yaşayabilecekleri bir ücret istediklerini anlattı.
Eyleme katılan bir diğer işçi Abdullah Uyar ise 380 YTL ücret ile 2 çocuğunu okutmaya çalıştığını, doğal olarak geçinemediklerini, işe gidip gelirken 2 otobüs değiştirdiğini ve ve otobüs ücretlerinin 1 YTL olduğunu söyledi. Uyar “Hiçbir sosyal güvencemiz yok ne yapmamızı bekliyorlardı,bizler yapmamız gereken şeyleri yapıyor ve sadece hakkımız olanı istiyoruz” diyerek iş bırakma eyleminin nedenini anlattı.
Halkın Sesi/Adana