Tuzla’da zehirli atık içeren ve iki yıldır orada gömülü olduğu anlaşılan varillerin ortaya çıkarılmasının ardından, halk zehirli atık gerçeğiyle yüzyüze kaldı. Patronların kar hırsı nedeniyle arıtma ve güvenli imha tesislerini kullanmamasının sonuçları etkisini gösteriyor. İçerdiği zehirli maddeler nedeniyle doğaya ve insan yaşamına kasteden atıkları hiçbir işleme tabi tutmadan doğaya bırakan fabrikalar, halkın yaşam hakkına ve […]
Tuzla’da zehirli atık içeren ve iki yıldır orada gömülü olduğu anlaşılan varillerin ortaya çıkarılmasının ardından, halk zehirli atık gerçeğiyle yüzyüze kaldı. Patronların kar hırsı nedeniyle arıtma ve güvenli imha tesislerini kullanmamasının sonuçları etkisini gösteriyor.
İçerdiği zehirli maddeler nedeniyle doğaya ve insan yaşamına kasteden atıkları hiçbir işleme tabi tutmadan doğaya bırakan fabrikalar, halkın yaşam hakkına ve sağlıklı bir doğada yaşama hakkına sahip çıktığı eylemlerle protesto ediliyor.
Bugün (14 Mart) sabah 10.00’da Gebze’deki Unifar Şeker Fabrikası önünde Esenyalı, Kartal ve Gebze Halkevleri’nin düzenlediği basın açıklamasına mahalle halkı ve muhtarları da yoğun ilgi gösterdi.
10.00’da Halkevlerinin yaptığı basın açıklamasının ardından fabrika önünde toplanmaya başlayan 50-60 kişiden oluşan mahalle halkı fabrika sahiplerini protesto etti. Kanserojen etkisiyle ve yarattığı doğa tahribatıyla kendilerinin ve gelecek kuşakların yaşamını tehdit eden tehlikeli atıklarla yüzyüze kaldıklarını belirten mahalle halkı fabrika önünde birikmeye devam ediyor.
Basın açıklamasının ardından fabrika müdürleri de, basın mensuplarına fabrikayı gezdirerek bir karşı açıklama yaptılar.
İHD’den Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’ye sorular
İHD tarafından yapılan basınaçıklamsı şöyle:
Hep Beraber Bir Dehşetin, Doğanın ve İnsan Yaşamının Hiçe Sayılmasının Tanıklığını Yapıyoruz.
Tuzla’nın Orhanlı Beldesi’nde tesadüfen ortaya çıkan toprağa gömülü bulunan variller, para kazanma hırsının insan yaşamının önüne geçtiği ve kanserin nasıl yaygınlaştığının küçük bir örneği olarak karşımızda durmaktadır.
Tuzla’da ortaya çıkan tablo kelimenin tam manasıyla insanlık suçudur. Kanserojen madde içeren atıkları toprağa gömenler, doğaya ve insan yaşamına karşı suç işlemişlerdir.
Mevcut Çevre Kanunu’ndaki cezaların yaptırım gücünden yoksun olması ve devletin doğayı ve insanı baz alan çevre politikalarının olmayışı nedeniyle büyük ticari kuruluşların ekonomik güçlerinin de verdiği cesaretle insan yaşamı hiçe sayılarak doğaya bırakılan ölümcül atıklar doğaya ve insan yaşamına zarar vermektedirler.
İnsan hakları savunucuları olarak endişeliyiz. Bu nedenle Çevre ve Orman Bakanı Sayın Pepe’ye soruyoruz.
1) Bu varilleri toprağa gömenleri neden açıklamıyorsunuz?
2) Kanserojen madde dolu bu varillerin çevreye verdiği zararı tespit ettiniz mi? Nedir?
3) Toprağa ve dolayısıyla yeraltı sularına karıştığı iddia edilen atıklar nedeniyle çevredeki kuyu sularında inceleme yaptınız mı?
4) Bu güne kadar Tuzla ve çevresinde bu nedenlerden dolayı ortaya çıkan sağlık sorunu var mıdır?
5) Tuzla ve Çevresinde sağlık taraması yapıldı mı? Yapılmadıysa ne zaman yapılacak?
6) Tuzla ve çevresinin dışında bu varillerin gömüldüğünden şüphelendiğiniz başka yerler de var mı?
7) İnsanı ve doğayı esas alan bir çevre politikasını ne zaman hayata geçireceksiniz?
İnsan hakları savunucuları olarak bu soruların cevabını bekliyoruz.
İnsan Hakları Derneği
İstanbul Şubesi