Sarmısaklı Tarım İşletmesi’nin satılmasına karşı çıkan yaklaşık 3 bin Trakyalı işçi, köylü, genç, kamu emekçisi Lüleburgaz’da “Toprağına Sahip Çık” mitingi düzenledi. Lüleburgaz Demokrasi Platformu’nun düzenlediği mitingde Cumhuriyet kazanımlarının sermayeye teslim edilmeyeceğini vurgulayan Trakyalı emekçiler Bergama’da siyanürcü şirkete, Diyarbakır Sinan köyünde ağaya karşı mücadele veren köylülere de selam gönderdiler. Hükümet konağından yürüyüşle başlayan mitinge KESK Genel […]
Sarmısaklı Tarım İşletmesi’nin satılmasına karşı çıkan yaklaşık 3 bin Trakyalı işçi, köylü, genç, kamu emekçisi Lüleburgaz’da “Toprağına Sahip Çık” mitingi düzenledi. Lüleburgaz Demokrasi Platformu’nun düzenlediği mitingde Cumhuriyet kazanımlarının sermayeye teslim edilmeyeceğini vurgulayan Trakyalı emekçiler Bergama’da siyanürcü şirkete, Diyarbakır Sinan köyünde ağaya karşı mücadele veren köylülere de selam gönderdiler. Hükümet konağından yürüyüşle başlayan mitinge KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Şevki Konur ve Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Abdullah Varlı, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, CHP Kırklareli milletvekilleri Mehmet Kesimoğlu ve Yavuz Altınorak katıldılar. Açılış konuşmasını yapan Lüleburgaz Demokrasi Platformu Sözcüsü Hakan Dedeoğlu; Sarmısaklı Tarım İşletmesi’nin 1928 yılında Atatürk tarafından Türkiye’ye hizmet için kurulduğunu hatırlatarak, 18 bin dönüm toprağın halka ait olduğunu söyledi. Dedeoğlu, ” Sarmısaklı bizim mahallemizdir, satılamaz. Trakya halkı her türlü engele rağmen duyarlılığını göstermiştir. Sarmısaklı ranta ve talana dayanan özelleştirmelerin önünü kesecek bir sembol olacaktır” diye konuştu. ZMO Genel Başkanı Gökhan Günaydın; “Bu ülkenin toprağı, suyu, taşı, kamu işletmeleri, parsellediğiniz bu vatan bizimdir satamazsınız, bu ülkenin sahibi emekçilerdir, bu toprakları da onlar koruyacaktır” dediği konuşmasını Nazım Hikmet’in şiirleriyle bitirdi. Tarım sektörünün stratejik olduğunu belirterek söze başlayan Tüm Köy-Sen Örgütlenme ve Eğitim Uzmanı Abdullah Varlı ulusal tarım politikası uygulamanın zorunluluğuna değinerek “Türkiye’de tarımı hükümet değil IMF ve Dünya Bankası eliyle ABD ve AB gibi emperyalist devletler yönetiyor. Şeker yasası, tütün yasası, fabrikaların kapatılması, Sarımsaklı’nın satılması hepsi bu emperyalist oyunların parçasıdır. Türkiye’ye dayatılmış olan emperyalist ablukadır. Bugün vatan, millet, bayrak diyen Başbakan ile bizim vatan anlayışımız farklı. Vatan TEKEL, PETKİM, SEKA, eğitim ve sağlık kurumlarıdır, vatan Sarmısaklı’dır. Hükümet babalar gibi satarız diyerek vatan satıcılığı yapıyor. Onların vatan dediği Amerikan milliyetçiliğidir” dedi. Varlı, ulusal kurtuluş savaşı vermiş bir halkın ulusal çıkarlarını savunmak adına tarımına, TİGEM’e sosyal güvencesine sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. Varlı, “Namuslular da namussuzlar kadar cesaretli olmadıkça bu kaderi değiştiremeyiz” diye konuştu. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise; mücadelenin birleştirilmesinin önemine dikkat çekti. CHP Kırklareli Milletvekili Yavuz Altınorak’da Sarmısaklı’ya sahip çıkılması çağrısı yaptı.
NOTLAR;
# Mitingte Tarım-İş, Şeker-İş, Kristal-İş, Eğitim Sen ve “PETKİM, TÜPRAŞ halkın malıdır satılamaz” pankartıyla Petrol-İş kitlesellikleriyle dikkat çekti.
# Sarmısaklı Tarım İşletmesi’nde geçici olarak çalışan 19 işçi 4 aydır sözleşmeleri askıya alındığı için işsiz kalanların çocukları babalarının işe alınmasını talep eden dövizler taşıdılar.
# Tüm Köy-Sen ve Hububat Sen’li üreticiler mitinge, “lan değil efendiyiz”, “IMF’ye kuzu, çiftçiye Kasımpaşalı” ve “Sarmısaklı onurumuzdur, onuruna, işine, ekmeğine, tohumuna sahip çık” dövizleriyle katıldılar.
# TMMOB ve ziraat mühendislerinin pankartlarıyla katıldıkları mitingde sık sık “Sarmısaklı bizimdir, bizim kalacak”, “AKP’nin itleri, sattırmayız KİT’leri”, “İşçi, köylü, gençlik alanlarda birleştik” sloganları atıldı.
Haber: Evrensel Gazetesi