Tekstil sektöründe uzun zamandır tartışılan krizin faturası yine işçilere kesildi. Bursa’da Cavit Çağlar’a ait olan Nergis Holding’e bağlı Sifaş ve Polyen fabrikalarında bugünden itibaren 3 bin 500 işçi 1 aylık süreyle zorunlu ücretsiz izine çıkartılıyor. Nergis ve Yeşim Tekstil fabrikalarında ise üretimi durdurma aşamasına geldiği dile getirildi. TEKSİF’in örgütlü olduğu fabrikalarda ücretsiz izne gerekçe olarak […]
Tekstil sektöründe uzun zamandır tartışılan krizin faturası yine işçilere kesildi.
Bursa’da Cavit Çağlar’a ait olan Nergis Holding’e bağlı Sifaş ve Polyen fabrikalarında bugünden itibaren 3 bin 500 işçi 1 aylık süreyle zorunlu ücretsiz izine çıkartılıyor. Nergis ve Yeşim Tekstil fabrikalarında ise üretimi durdurma aşamasına geldiği dile getirildi.
TEKSİF’in örgütlü olduğu fabrikalarda ücretsiz izne gerekçe olarak iplik ve kumaş stoğunun oluşması ve satılamaması gerekçeleri ileri sürüldü. Stokların eritilememesi durumunda ücretsiz izin süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Ücretsiz izin ve üretimdeki durgunluk Nergis Holding’e bağlı fason üretim yapan işyerlerinde çalışan 20 bine yakın işçiyi de işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Patron bu uygulmayı 4857 sayılı İş Yasası’nın 65’inci maddesinde belirtilen zorlayıcı nedene ve TEKSİF ile imzalanan TİS’te yer alan “olağanüstü dönem” kavramına dayandırarak gerçekleştiriyor. Görüşlerini aldığımız işçiler de hükümet ile patronların tartıştığını ancak sonuçlarının kendilerine yansıdığını belirttiler. Patronun makinelerini yenilediğini ve belli fabrikalarda da üretimin arttığını ifade eden işçiler, gerekçelere inanmadıklarını dile getirdiler. İşsiz kalacakları için oldukça rahatsız olduklarını anlatan işçiler, TEKSİF’i de işçiye sahip çıkmamakla ve patronla birlikte hareket etmekle suçladılar. Konuyla ilgili olarak Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne gittiklerini belirten işçiler, burda kenrdilerine “1 aylık viziteye çıkmaları, bir ay sonra işe geri alınmamaları durumunda ise tazminatlarını alarak işten ayrılmaları” önerisinde bulunulduğunu aktardılar. İşçiler, faturanın her zaman kendilerine kesilmesine ve zararın “işçilik maaliyetlerine” dayandırılmasına artık katlanamadıklarını belirttiler.
TEKSİF Pilot Şube Başkanı Mehmet Çakan ise bu uygulamayı kabul etmeyen işçilerin en geç 6 Nisan’a kadar sendikaya müracaat ederek patrona dava açabileceğini dile getirdi. Bir ayın sonunda işçilerin işe geri alınmaması durumunda fabrikanın önüne iş hakimi getirerek tespit yaptıracaklarını belirten Çakan, söylenenlerin aksine işçilerin yanında yer aldıklarını ve sendikanın işçilere sahip çıktığını savundu. Sorunun sadece Çağlar’ın fabrikalarında olmadığını bütün işletmelerde aynı sorunun yaşandığını söyleyen Çakan, hükümetin bu konuda acilen çözüm üretmesi gerektiğini dile getirdi. Bursa’da her gün ortalama 110 kişinin işsiz kaldığına dikkat çeken Çakan, “Zaten insanlar patlama noktasına gelmiş durumda. Ankara’nın kapısına çoluk çocuk dayanacağız” diye konuştu.
Kaynak: Evrensel Gazetesi