Miami Üniversitesi’nde çalışan temizlik işçileri UNICCO şirketinin düşük ücret politikasına ve sendikalaşmalarını engellemek istemesine karşı “insanca bir yaşam” talebiyle, 4 Nisan’dan beri açlık grevindeler. İşveren sendikalaşma girişimine karşı tehdit, kovma, ajanlık gibi zorbaca yöntemler kullanıyor. Miami Üniversitesi’nin temizliğinden sorumlu UNICCO Şirketi tatafından, üniversitedeki temizlik işçilerinin sendikalaşmalarına izin verilmiyor ve sosyal hakları gasp ediliyordu. 200 UNICCO […]
Miami Üniversitesi’nde çalışan temizlik işçileri UNICCO şirketinin düşük ücret politikasına ve sendikalaşmalarını engellemek istemesine karşı “insanca bir yaşam” talebiyle, 4 Nisan’dan beri açlık grevindeler. İşveren sendikalaşma girişimine karşı tehdit, kovma, ajanlık gibi zorbaca yöntemler kullanıyor.
Miami Üniversitesi’nin temizliğinden sorumlu UNICCO Şirketi tatafından, üniversitedeki temizlik işçilerinin sendikalaşmalarına izin verilmiyor ve sosyal hakları gasp ediliyordu.
200 UNICCO işçisinin 8 hafta önce başladığı grev, bu işçilerden 9’unun 4 Nisan’da açlık grevine başlamasıyla boyut değiştirdi.
Açlık grevine başlayan işçilerin amacı UNICCO Şirketi’nin sivil hak ihlallerini protesto etmek; daha iyi bir yaşam hakkı, güvenli bir çalışma alanı, korkusuzca çalışma imkanı için bir sendika kurabilmek, Clinton döneminde Sağlık ve İnsani Yardım Bakanlığı yapan Miami Üniversitesi Rektörü Donna Shalala’dan işçilerin taleplerinin yerine getirilmesi için UNICCO Şirketi’ne müdahale etmesi ve mücadelelerinin kamuoyu tarafından fark edilmesiydi.
İşçilerin Mücadelesine Toplumsal Destek Büyüyor
Temizlik işçilerini başlattıkları açlık grevi üniversite öğrencileri, üniversitenin diğer unsurları ve toplum tarafında büyük bir destek gördü. Bazı üniversite öğrencileri de grevin ilk günlerinden beri işçilerle beraber açlık grevine girdiler.
Açlık grevi süresince pek çok işçi sağlık problemleri yaşadı. Bazı işçiler sağlık durumlarının ciddileşmesi sebebiyle grevi bırakmak zorunda kaldı.
Açlık grevinin 17. günündeyse greve Uluslararası Hizmet İşçileri Sendikası’nın (SEIU) Başkanı Andy Stern ve Başkan Yardımcısı Eliseo Medina da katıldı.
“Sesiniz duyuluyor ve adalet için verdiğiniz bu mücadeleye katılmaktan onurluyuz” diyen SEIU Başkanı Andrew L. Stern, şimdiye Başkan Shalala’nın bu çağrıya cevap verme zamanı olduğunu söyledi.
Başkan Yardımcısı Eliseo Medina çoğunluğu göçmen olan temizlik işçilerine “Ailelerinize daha iyi bir yaşam sağlayabilmek için sağlığınızı ve hayatınızı ortaya koymadaki kararlılığınız heryerdeki işçiler ilham oluyor” dedi.
UNICCO Şirketi 8 aydır işçileri yıldırmak için tehdit, kovma, ajanlık, işçi liderlerini hedef alma gibi pek çok yöntemi kullanıyor. İşçiler tüm bu koşullara rağmen mücadelelerini sürdürüyorlar.
İnsanca bir yaşam için mücadele eden temizlik işçileri açlık grevini sürdürdükleri bölgeye “Özgürlük Şehri” adını verdiler.
Kaynak: http://www.yeswecane.org
Sendika.Org