Şeker-İş, milyonlarca işçi ve köylünün ekmek kapısı olan, ülkeye yılda milyonlarca dolar katma değer yaratan şeker fabrikalarından üçünün özelleştirme programına alınmasına karşı eylem programını ilan etti. “Fabrikalar bizimdir, kapatılamaz” sloganlarıyla Türk-İş’te toplanan Şeker-İş şube başkanları, 5 Mayıs’tan itibaren 28 ilde “sürekli eylem” yapacaklarını duyurdular. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, şeker işçilerinin eylemlerini sonuna kadar destekleyeceklerini […]
Şeker-İş, milyonlarca işçi ve köylünün ekmek kapısı olan, ülkeye yılda milyonlarca dolar katma değer yaratan şeker fabrikalarından üçünün özelleştirme programına alınmasına karşı eylem programını ilan etti.
“Fabrikalar bizimdir, kapatılamaz” sloganlarıyla Türk-İş’te toplanan Şeker-İş şube başkanları, 5 Mayıs’tan itibaren 28 ilde “sürekli eylem” yapacaklarını duyurdular. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, şeker işçilerinin eylemlerini sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.
Bor, Ereğli ve Ilgın şeker fabrikalarının, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararıyla 2005 yılının Aralık ayında özelleştirme programına alınmasına karşı eylem kararları, dün Türk-İş’te yapılan toplantıyla açıklandı. Toplantı öncesinde Türk-İş önünde toplanan Şeker-İş şube başkanları, “Pancarda kota kaldırılsın”, “Pancar şekeri alınteri, göznuru; mücadelemiz işçinin çiftçinin kurtuluş yolu”, “Şekerimiz ak, bahtımız kara” yazılı dövizler taşıdılar. Üzerinde “Pancar üreticisine Kasımpaşalı, Cargill’e Amerikalı” yazılı şeker çuvalları giyen işçiler, “ABD hükümetin askerine çuval giydirdi, hükümet de şeker işçisine çuval giydiriyor” dediler. İşçiler, “Pancar ektirme çiftçi olmasın, fabrikayı kapat işçi kalmasın”, “Şekere uzanan eller kırılsın” gibi sloganlar attılar.
Toplantıda konuşan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, pancar şekeri sektörünün ülkeye yılda 3 milyar dolar katma değer yarattığını, yılda 20 milyon ton iş hacmi sağladığını, yaklaşık 10 milyon insanın da ekmek kapısı olduğunu hatırlattı.
28 ilde sürekli eylem!
Şeker fabrikalarının özerkleştirilmesini isteyen Gök, bunun yapılamaması durumunda ise mülkiyet hakkının değil işletme hakkının, “en az 10 yıl süresince pancar ve şeker üretim zorunluluğu ve mevcut istihdamın korunması” garantisiyle devredilmesi gerektiğini söyledi.
Bugüne kadar Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na defalarca görüşlerini ilettiklerini ancak haklılıkları kabul edildiği halde somut adım atılmadığını dile getiren Gök, 5 Mayıs 2006’dan itibaren, “şeker işçisi, pancar çiftçisi, yöre esnafı ve halkının katılımıyla 28 ilde sürekli eylem” kararı aldıklarını açıkladı.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da şeker işçisinin oynanan oyunlara karşı aldığı kararları sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Toplantı sonunda işçinin söyleyeceklerinin dinlenmesi, tartışılması gerektiğini söyleyen, aksi takdirde salon toplantılarıyla başarısız olunacağını belirten Şeker-İş Ankara Şube eski Başkanı Selahattin İnce’nin önerileri ise Türk-İş Başkanı Kılıç tarafından, “Bu konunun Şeker-İş yönetimi tarafından değerlendirdiği” gerekçesiyle reddedildi.
ÖZELLEŞTİRMENİN OLASI SONUÇLARI
# Kamu şeker maliyetleri 2-2.5 YTL’ye yükselecek, şeker satmaları mümkün olmayacak, 15-18 arasında fabrika kapanacak.
# Pancar tarımı ve şeker üretimi yüzde 40-50, istihdam yüzde 50-60 azalacak.
# Ulusal şeker sanayii çökecek, Türkiye uluslararası şirketlerin pazarı haline gelecek.
# 6 milyon kişi bundan olumsuz etkilenecek, köyden kente göç artacak.
# AB şeker reformu ile pancar yekeri üreticisi ülke sayısı 6’ya düşürüleceğinden, dünya piyasasında şeker açığı oluşacak; bu durum Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine yakınlığı açısından mevcut üretimi korursa kazançlı çıkacak.