Nepal Kralı Gyanendra, iki haftadır süren gösteriler ardından geri adım atarak yönetimi yeni kurulacak hükümete devredeceğini açıkladı. Kral 14 ay önce hükümeti görevden almıştı. Gyanendra, protestolara öncülük eden yedi partili muhalafet bloğundan başbakan adaylarını belirlemesini istedi. Kral, yeni hükümet kuruluncaya kadar tüm yetkileri elinde tutacağını söyledi. Kral Gyanendra, ülkede bütün gün süren sokağa çıkma yasağının […]
Nepal Kralı Gyanendra, iki haftadır süren gösteriler ardından geri adım atarak yönetimi yeni kurulacak hükümete devredeceğini açıkladı.
Kral 14 ay önce hükümeti görevden almıştı.
Gyanendra, protestolara öncülük eden yedi partili muhalafet bloğundan başbakan adaylarını belirlemesini istedi.
Kral, yeni hükümet kuruluncaya kadar tüm yetkileri elinde tutacağını söyledi.
Kral Gyanendra, ülkede bütün gün süren sokağa çıkma yasağının son saatinde televizyon kameraları karşısına geçti.
Gyanendra, ülkenin idaresini, 1990’da belirlenen anayasa uyarınca halka bıraktığını açıkladı.
1990 anayasası, monarşiyi anayasal hâle çevirmiş, ülkede siyasî partiler yasallaşmıştı.
Gyanendra, “Çok partili demokrasiye ve anayasal monarşiye bağlıyız. Halkın egemenliğini halka devrediyoruz. Çok partili demokrasiyi koruyarak yeniden barış ve düzeni tesis edebileceğimizi umuyoruz” dedi.
Kral Gyanendra, ülkede bir an önce seçimlerin düzenlenmesi gerektiğini de söyledi.
Nepal’in önde gelen siyasi partilerinden Nepal Kongresi, Kral’ın açıklamalarının yeterli olmadığını ve ona karşı protesto gösterilerinin süreceğini bildirdi.
Parti sözcüsü Krishna Prasad Sitaula, kralın protestocuların taleplerini tam olarak karşılamadığını söyledi.
Bir diğer muhalafet lideri Chakra Prasad Banstola ise Kral’ın konuşmasının halkın beklentilerini karşılamadığını belirtti.
Chakra Prasad Banstola, Kral’ın, parlamenter mekanizmanın nasıl oluşturulacağını tam açıklamadığını vurguladı.
Halk arasındaki demokrasi yanlısı hava zamanla monarşi karşıtlığına dönüştü ve göstericiler Kral görevden ayrılana dek gösterilerini sürdüreceklerini belirtiyor.
Eylemler gün boyu sürdü
Sokağa çıkma yasağı ve ‘vur emri’ne karşın Nepal’de on binlerce kişi bugün de sokaklara dökülmüştü.
Dünkü gösteriler sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 3 kişi ölmüş, onlarca kişi de yaralanmıştı.
Kral Gyanandra geçen yıl Mao’cu ayaklanmaya karşı başarılı olamadığı gerekçesiyle hükümeti görevden almış ve yönetime el koymuştu.
Göstericiler Kral Gyanendra’nın yönetimden çekilmesini, ülkeyi seçilmiş bir parlamento içinden çıkacak hükümetin yönetmesini istiyor. Yedi ana siyasi partiden oluşan muhalefet ittifakının kitle desteğinin de arttığı belirtiliyor.
Ülkede iki haftadır devam gösterilerde 14 kişi hayatını kaybetti, onlarca gösterici de yaralandı.
ABD’nin Nepal Büyükelçisi James Moriarty, Kral’ın tavize yanaşmaması halinde ülkenin büyük bir kargaşaya sürüklenebileceğini söylemişti.
Katmandu’da dün Kral’la konuşan Hindistan temsilcisi de Gyanendra’nın krizin çözümü için bugün bazı açıklamalar yapacağını duyurmuştu.
21 Nisan
kaynak: BBC