Üniversitelerin piyasalaştırılması ve birer ticarethaneyee dönüştürülmesine karşı alttan alta biriken öğrenci tepkisi kendini eylemlere çevirmeye başladı. Zaten mevcut yoksulluk koşullarına, artan paralılaştırma uygulamalarının da eklenmesi öğrencilerin kendi gelecekleri ve eğitim hakları için örgütlenmeye yöneltti. MP3(Müşterileşmeye ve Piyasalaştırmaya Karşı 3 Talep) isimli bir kampanya örgütlemeye başlayan öğrenciler, sene başından bu yana yaptıkları okul eylemlerinin ardından, Öğrenci […]
Üniversitelerin piyasalaştırılması ve birer ticarethaneyee dönüştürülmesine karşı alttan alta biriken öğrenci tepkisi kendini eylemlere çevirmeye başladı.
Zaten mevcut yoksulluk koşullarına, artan paralılaştırma uygulamalarının da eklenmesi öğrencilerin kendi gelecekleri ve eğitim hakları için örgütlenmeye yöneltti.
MP3(Müşterileşmeye ve Piyasalaştırmaya Karşı 3 Talep) isimli bir kampanya örgütlemeye başlayan öğrenciler, sene başından bu yana yaptıkları okul eylemlerinin ardından, Öğrenci Kolektifleri adı altında örgütlenmeye başlamışlardı.
Öğrencilerin kampanyaları ile ilgili eylemleri sürüyor.
KTÜ Öğrenci Kolektifi’nden MP3 Şenliği
KTÜ öğrencileri, üniversitelerdeki piyasalaştırma ve müşterileştirme uygulamalarına karşı başlattıkları MP3 kampanyasının ilk bölümünü Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenledikleri öğrenci şenliği ile sonlandırdılar.
Yaklaşık 250 üniversitelinin katıldığı şenlikte, MP3 kampanyası, yıl boyunca paralı eğitime karşı yapılan çalışmaların üzerinden oluşturulan KTÜ Öğrenci Kolektifi ve geçtiğimiz hafta paralılaştırma karşıtı 16 öğrenciye açılan soruşturmaları içeren konuşmalar yapıldı.
Ardından şiirleri ve türküleriyle GAM Şiir ve Müzik Topluluğu sahne aldı. Oldukça coşkulu geçen şenlik marşlarla sona erdi. KTÜ Öğrenci Kolektifi toplanan imzaları 19 Nisan’da Trabzon postanesinden TBMM’ye gönderdi.
Mersin Üniversitesi Öğrencileri MP3 İmzalarını Yolladı: Üniversitemiz Ticarethane Değildir
Yaklaşık 3-4 hafta boyunca Mersin Üniversitesi’nde yürütülen MP3 kampanyasında toplanan imzalar bugün yapılan bir eylemle Meclis’e yollandı. 35 öğrencinin katıldığı eylemde “Müşteri Değil Öğrenciyiz”, “Paralı Eğitime İsyan, Ulaşım Ücretlerine İsyan, Kira Ücretlerine İsyan, Hayat Pahalılığına İsyan”, “Parasız-Bilimsel-Nitelikli Eğitim” sloganları atıldı. Yürüyüş Mersin Üniversitesi Cumhuriyet Alanı’ndan başlayarak yemekhane önüne kadar devam etti. Burada okunan basın açıklamasında :”Eğitimin, bilginin, üniversite içi hizmetlerin ve üniversitedeki tüm ilişkilerin piyasanın kurallarına göre işletildiği; üniversitenin ticarethane; öğrencinin müşteri konumuna itildiği bu dönemlerde bizler Mersin Üniversitesi öğrencilerinin KOLEKTİF sesi olarak piyasanın üniversite üzerindeki hegomanyasını kabul etmiyoruz. Ve yüksek sesle MP3 diye haykırıyoruz..’ denildi.
Konuşmada ayrıca üniversitelerde hızla kendini gösteren müşterileştirme ve piyasalaştırma politikalarının Mersin Üniversitesi’ndeki karşılığına da şu şekilde değinildi : “Mersin Üniversitesi’nde de müşterileştirme ve piyasalaştırma uygulamaları kendini hızla göstermektedir : Her sene artan harç ücretleri, bağış adı altında zorunlu olarak alınan; paralar bunun belirgin örneklerindendir. Artık bir üniversite öğrencisinin üniversitede uğradığı ilk yer banka kuyrukları olmaktadır. Ayrıca 2 sene öncesine kadar yaygın olarak verilen yemek bursu; artık yok sayılacak dereceye gelmiş; transkript ve öğrenci belgeleri paralı hale getirilmiştir. 2003-2004 eğitim öğretim yılıyla birlikte yürürlüğe giren Mersin Üniversitesi Önlisans ve Lisan Öğretim ve Sınav Yönetmeliği de getirmiş olduğu sınıf tekrarı uygulaması ile birlikte “Ne kadar çok sınıf tekrarı o kadar çok para” mantığını üniversiteye ve üniversiteliye dayatmıştır. Bununla birlikte öğrenciyi yalnızlaştırmış ve ezberci eğitimi belirginleştirmiştir. ”
Açıklamada taleplerin ve imzaların takipçisi olunacağı vurgulandı. Yürüyüşte taşınan kimlik, davullar, düdükler, dövizler ve MP3 yazılı tişörtler eylemi renklendiren araçlar oldu.
Eskişehir’de Üniversiteliler Önce “Makarna Şenliği” Yaptı Sonra MP3 İmzalarını Meclis’e Yolladı
Eskisehir Üniversiteleri Öğrenci Kolektifi 19 Nisan Çarşamba günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampusu’nda Migros önünde üniversitelilerin paralı eğitim uygulamaları nedeni ile yaşadıkları sıkıntıları sergilemek için “makarna” şenliği düzenledi.
Makarna şenliğine 100 civarında üniversiteli katıldı. Yarım saat süren şenlik sonunda MP3 Kampanyası kapsamında toplanan imzaları TBMM’ye göndermek üzere kampus içinde tek sıra halinde yürüyüş yapıldı.
Yürüyüşe 50 civarında üniversiteli katıldı. Üniversitelilerin alkış ve ıslıkla destek verdiği yürüyüşle postane önüne gelindiğindetoplanan 2500 imza meclise gonderildi. Daha sonra tekrar yürüyüşle Migros
önüne gidilip şenlik noktalandı.
Üniversitelilerin MP3 eylemi Eskişehir’de büyük ilgi topladı. 20 Nisan’da eylem haberi Eskişehir’in en çok satan 5 yerel gazetesinden 4’ünde manşet, diğerinde ise sürmanşet olarak verildi.
Kaynak:Devrimci Gençlik