1987-1999 yılları arasında maaşlardan kesilen Konut Edindirme Yardımları (KEY) aradan yıllar geçmesine rağmen emekçilere konut edindirmediği gibi fonda biriken paralar yıllarca İMF borçlarına kaynak olarak kullanıldı. Paraların geri alınması sendikalarca açılan davalar sonucunda hükümet bu paraları geri ödemek zorunda kaldı. Yıllarca emekçilerden zorunlu olarak kesilen KEY ödemelerini faizsiz denilebilecek bir şekilde geri veren hükümet, sanki […]
1987-1999 yılları arasında maaşlardan kesilen Konut Edindirme Yardımları (KEY) aradan yıllar geçmesine rağmen emekçilere konut edindirmediği gibi fonda biriken paralar yıllarca İMF borçlarına kaynak olarak kullanıldı.
Paraların geri alınması sendikalarca açılan davalar sonucunda hükümet bu paraları geri ödemek zorunda kaldı. Yıllarca emekçilerden zorunlu olarak kesilen KEY ödemelerini faizsiz denilebilecek bir şekilde geri veren hükümet, sanki lütuf işler gibi açıklamalarda bulunuyor.
6 milyon kişiyi ilgilendirilen ödemelerde kişi başına 500 YTL para ödenmesi öngörülüyor. 6 aylık hak sahipleri araştırmanın tamamlanmasının ardından ödemeler nakit ya da hisse payı şeklinde gerçekleştirilecek.
TBMM’de Ak Parti Grup toplantısında yaptığı konuşmada nemalardan sonra KEY kesintilerinin de ödeneceği söyledi. Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre ödemeler Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı aracılığıyla gerçekleştirilecek. Ödemeler için yasa hazırlıkları da son aşamaya geldi.
AKP’nin Lütfu Değil
Erdoğan konuşmasında gündemde olmamasına rağmen kendilerinin bunu gündeme getirdiklerini, çalışanlardan zorla kesilen ve nereye gittiği bile belli olmayan Konut Edindirme Yardımı kesintilerini de Hükümet olarak hak sahiplerine ödemeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Ancak KEY kapsamında yapılan kesintilerin takipçisi olan KESK 2000 yılında açtığı davanın yanısıra 2006 yılının Şubat ayında Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek bu hesapta biriken taşınmaz, hisse senedi vs. tüm birikimlerin tutarının, bunların nasıl işletildiğinin, başvuru tarihi itibariyle, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde bildirilmesini talep etmişti.
Memur, işçi ve emekliler için 1987’de uygulanmaya başlanan ve 1996 yılında ödemeleri durdurulan KEY hesapları için kesinti 1999 yılına kadar devam etti. Çalışanlar ya da emekliler adına bu hesapta biriken miktarın önce hisse senedi olarak ödenmesi düşünüldü. 2000 ve 2001 yıllarında yasal düzenleme yapıldı ve gerekli tebliğler hazırlandı, ancak ödeme bir türlü gerçekleştirilemedi. KEY fonunun tasfiyesinden yararlanacak çalışan sayısının 6 milyon kişi olduğu belirtiliyor.
Sendika.Org