Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Tasarısı Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu önce tasarının bu hafta içinde Genel Kurul’da görüşüleceğini açıkladı. Sonraki açıklamasında ise daha temkinliydi. Bu dönem içerisinde Meclis’ten geçirmek istediklerini söyledi. Neticede her an için Genel Kurul’a gelmesi ihtimal dahilinde. Üstelik, muhtemelen temel yasa olarak görüştürüp hızla geçirmeye çalışacaklar. […]
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Tasarısı Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu önce tasarının bu hafta içinde Genel Kurul’da görüşüleceğini açıkladı. Sonraki açıklamasında ise daha temkinliydi. Bu dönem içerisinde Meclis’ten geçirmek istediklerini söyledi. Neticede her an için Genel Kurul’a gelmesi ihtimal dahilinde. Üstelik, muhtemelen temel yasa olarak görüştürüp hızla geçirmeye çalışacaklar.
Hükümet’in “reform” olarak kabul ettirmeye çalıştığı düzenleme Emek Platformu’nu oluşturan örgütler tarafından geçtiğimiz ocak ayı içerisinde ele alınmıştı. SSGSS’yi Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Tasarısı olarak tanımlayan platform, yasalaşması durumunda emekçilerin uğrayacağı hak kayıplarını da ayrıntılı olarak açıklamıştı.
SSGSS’ye karşı “Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Hakkı İçin Ortak Mücadele” başlatan EP, şubat ayının ilk yarısı boyunca çıkardığı afiş, bildiri ve broşürler aracılığıyla bilgilendirme faaliyeti yürütmüştü. 18 Şubat günü de bütün illerde tasarıya karşı kitlesel gösteriler için çağrı yapmıştı.
Bu arada, hükümetle devam eden görüşmelerde ise mutabakata varılamamış; hükümet EP’nin önerilerinden kritik olan hiçbirini kabul etmemişti.
Bu durumda, platformun tekrar toplanarak tasarıya karşı emekçilerin haklarını korumak için yapılacak eylemleri kararlaştırması bekleniyordu.
Oysa beklentiler boşa çıktı. EP iki buçuk aydır tasarıya karşı hiçbir tutum açıklamadı. Dün yapacağı toplantının gündemine de SSGSS’yi almadı. Toplantı esnasında böyle bir gündemi de kararlaştırıp görüşür mü, şimdiden bilemiyorum. Ancak, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin dışındaki bileşenlerin bu gayri insani, gayri vicdani ve gayri ahlaki tasarıya karşı harekete geçmek konusundaki isteksizlikleri belli oluyor.
SSGSS’nin çalışan sınıflar için nasıl büyük bir saldırı olduğunu açık olarak görüyorlar. Bunu, zaten, ilan da etmiş durumdalar. Ancak 1999’daki “Mezarda Emeklilik” Yasası’na karşı gösterdikleri direncin onda birini bile göstermedikleri de üzüntüyle izleniyor. Sanki, hükümetle karşı karşıya gelmek, sıkıntıya sokmak istemiyor gibi davranıyorlar.
Bir çeşit “geçse de, bitse” ruh hali hakim olmuş gibi.
***
EP’nin SSGSS’ye karşı ortak mücadeleye çağıran bildirisi, dönem sözcülüğünü yapan Hak-İş Dergisi’nin şubat ayı eki olarak yayınlanmıştı.
Başlığında, hepimize “Haberin var mı?” diye soruyordu.
Başlık “biz karşı çıkmazsak” diye devam ediyor ve SSGSS TBMM’den geçerse başımıza neler geleceğini anlatıyordu.
Bildirinin sonunda da; “Bizler, ‘Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek’ talebiyle yürüteceğimiz ortak mücadele ile Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası Kanun tasarılarının bize rağmen TBMM’den geçirilmesine izin vermeyeceğiz.
…
Biliyor ve inanıyoruz ki; biz izin vermezsek yapamazlar” deniliyordu.
Şimdi çalışan sınıfların emeklilik ve sağlık haklarının Washington’daki IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun direktifiyle yeniden şekillendirilmeye çalışıldığı bu tarihsel eşikte, hep birlikte sormamız gerekiyor.
Başta Türk-İş, Hak-İş ve Türkiye Kamu-Sen olmak üzere EP’yi oluşturan on yedi emek, meslek örgütünün değerli yöneticileri; SSGSS’nin her an için Meclis’ten geçmesi bekleniyor.
Haberiniz var mı?
e-posta: [email protected]
11 Nisan Evrensel Gazetesi