Bir dönem her Cumartesi yaptıkları eylemlerle gözaltında kaybedilen yakınlarını “arayan” ve kaybedenlerden hesap soran Cumartesi Anneleri’nin sesi, İCAD ve YAKAY-DER tarafından 16-20 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak olan 5. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultuyı’nda olacak. Bugün Ankara, Adana, İstanbul ve Antakya’da yapılan bazsın açıklamaları ile hem gözaltında kaybetme saldırısına dikkat çekildi hem de kurultayın çağrısı yapıldı. İstanbul […]
Bir dönem her Cumartesi yaptıkları eylemlerle gözaltında kaybedilen yakınlarını “arayan” ve kaybedenlerden hesap soran Cumartesi Anneleri’nin sesi, İCAD ve YAKAY-DER tarafından 16-20 Mayıs tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak olan 5. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultuyı’nda olacak.
Bugün Ankara, Adana, İstanbul ve Antakya’da yapılan bazsın açıklamaları ile hem gözaltında kaybetme saldırısına dikkat çekildi hem de kurultayın çağrısı yapıldı.
İstanbul
DTP, ESP, SDP, TKP, Tekstil-Sen, Sine-Sen, İHD ve ÇHD’nin katıldığı açıklama Galatasaray Meydanı’nda yapıldı. 100 kişinin katıldığı eylemde gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak bir konuşma yaparak Cumartesi Anneleri’nden bu güne kayıpların sorumlularının peşinde olduklarını söyledi.
Bir başka gözaltında kaybedilen olan Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç yaptığı açıklamada gözaltında kayıplar sorununun tüm dünyada yaşandığını vurgulayarak Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) ve Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (YAKAY-DER) 16-20 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır’da düzenleyeceği 5. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultuyı’nın tüm insanlık için çok önemli olduğunu belirtti.
Bizleri Cumartesi Anneleri olarak tanırsınız diyen Karakoç, “Türkiye’nin 1980 sonrası karşılaştığı ve 90’lı yıllarla beraber Kürt coğrafyasında sürdürülen kirli savaşın bir parçası haline gelen gözaltında kaybetme saldırısına karşı 27 Mayıs 1995 gününden 13 Mart 1999’a kadar her Cumartesi saat 12.00’de Galatasaray’da oturduk. Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un bedenlerini mücadelemiz sonucu bulduk” dedi.
“İnanıyoruz ki coğrafyamızın karanlıklar içinde kalmasını istemeyen insanlarının ısrarlı ve kararlı mücadelesi tüm kayıplarımızı bulacak” diyen Karakoç, “Tüm demokrasi ve emek güçlerini, vicdanının sesini dinleyen ve toplum vicdanının sesi olmak isteyen aydınları, ilericileri Diyarbakır’a çağırıyoruz” diyerek açıklamayı bitirdi.
olarak bilinen gözaltında kaybedilen insanların yakınlarının, hak mücadeleGözaltında kaybedilen insanların yakınlarının oluşturduğu ‘Cumartesi Anneleri’ olarak da bilinen kayıp yakınları ‘nın Diyarbakır’da yapılacağını söyleyerek tüm ilerici, aydın ve demokratları kendilerine destek olmaya çağırdı.
Adana
Adana’da “Kayıplarımızı istiyoruz” sloganıyla, Kültür Sokak önünde bir araya gelen Halkevleri, İHD, ESP, DTP, SDP, TUHAY-DER, KESK, Devrimci Gençlik, SGD ve TÖP kayıplar kurultayına çağrıda bulundular.
Açıklamada “Kayıplarımızı toplu mezarlardan çıkarmak istiyoruz ama katillerini de istiyoruz. İnanıyoruz ki coğrafyamızın karanlıklar içerisinde kalmasını istemeyen insanların ısrarlı, inatçı ve kararlı mücadelesi kayıplarımızı bulacak” denildi.