Fransa’da dün 3 milyon işçi ve öğrenci yeni istihdam yasasını protesto etmek için yine sokaklardaydı. Bir önceki uyarı grevlerini 28 Mart’ta gerçekleştiren Fransa emekçileri ve gençleri yine alanları doldurdu. “Yeni İstihdam Yasası’na (CPE) Karşı Ulusal Eylem Günü” olarak adlandırılan grev ve eylemler 12 sendikanın çağrısıyla düzenlendi. Kamu işçilerinin düzenlediği bir günlük uyarı grevine katılımın 28 […]
Fransa’da dün 3 milyon işçi ve öğrenci yeni istihdam yasasını protesto etmek için yine sokaklardaydı. Bir önceki uyarı grevlerini 28 Mart’ta gerçekleştiren Fransa emekçileri ve gençleri yine alanları doldurdu.
“Yeni İstihdam Yasası’na (CPE) Karşı Ulusal Eylem Günü” olarak adlandırılan grev ve eylemler 12 sendikanın çağrısıyla düzenlendi. Kamu işçilerinin düzenlediği bir günlük uyarı grevine katılımın 28 Mart’a göre daha düşük bir oranda olduğu söylense de son yılların en etkili grevlerinden biri olduğu bildiriliyor.
Fransa parlamentosunda kabul edilen yeni istihdam yasası 26 yaşın altında yeni işe başlayanların, 2 yıl deneme süresine tabi tutulmasına ve bu süre içinde işlerine gerekçesiz son verilebilmesine olanak tanıyor.
Ülke genelinde en fazla ulaşım, eğitim ve telekomünikasyon alanlarında hissedilen genel grev Paris başta olmak üzere 32 ilde etkisini gösterdi. Genel grevin 28 Mart’takine oranla daha az etkili olduğu eylem gününde katılım, Eğitim Bakanlığı ve Demir Yolları (SNCF) çalışanlarında yaklaşık yüzde 10 oranında düştü. Eğitim’de geçtiğimiz hafta Salı günü yüzde 28,42 oranında hissedilen greve katılım oranı bugün yüzde 16,14 oranında, SNCF çalışanlarında ise yüzde 27,7’den yüzde 18,3 düştü. Böylece Paris’te ulaşımda ciddi aksamalar yaşanmadı.
Telekomünikasyon’da ise geçen hafta yüzde 22 olan grev yüzde 13’e düşerken posta çalışanlarında da yüzde 14,7’den yüzde 8,4’e düştü. Medya sektöründe de çok az hissedilen genel greve bir kısım banka, enerji sektörü ve ticari kurum çalışanları da destek verdi.