Türkiye’nin, evli, eşi çalişmayan ve çocuklu çalişanlar bazinda yapilan karşilaştirmada, OECD’nin ücretler üzerinden en fazla vergi ve sigorta primi alınan ülkesi olduğu belirlendi. OECD’nin üye ülkelerde ücretler üzerindeki vergi yüklerine ilişkin 2005 yili raporu açiklandi. Buna göre Türkiye’de ücretler üzerinden ödenen gelir vergisi ve sosyal güvenlik primlerinin toplam işçilik maliyeti içindeki payi 2005 yilinda ortalama […]
Türkiye’nin, evli, eşi çalişmayan ve çocuklu çalişanlar bazinda yapilan karşilaştirmada, OECD’nin ücretler üzerinden en fazla vergi ve sigorta primi alınan ülkesi olduğu belirlendi.
OECD’nin üye ülkelerde ücretler üzerindeki vergi yüklerine ilişkin 2005 yili raporu açiklandi. Buna göre Türkiye’de ücretler üzerinden ödenen gelir vergisi ve sosyal güvenlik primlerinin toplam işçilik maliyeti içindeki payi 2005 yilinda ortalama yüzde 42.7 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye’de çalışanın bekar ya da evli ve çocuklu olmasına göre değişmeyen bu oran OECD ülkelerinin çoğunda, çalışanların evli ve çocuklu olmalarına göre önemli ölçüde düşüyor.Bekar çalışan bazında ücrette en yüksek vergi yükünün yüzde 55.4’le Belçika’da bulunduğu belirlendi. Evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu çalışan bazında yapılan karşılaştırmada ise Türkiye 30 OECD ülkesi içinde ilk sırada yer aldı.
Ülkelere göre vergi yükü
2005 verilerine göre Türkiye’de yüzde 42.7 olan ücret üzerindeki vergi yükünün, bekar çalışan bazında yüzde 55.4’le en yüksek Belçika’da olduğu belirlendi. Bu ülkeyi yüzde 51.8’le Almanya, yüzde 50.5’le Macaristan, yüzde 50.1’le Fransa, yüzde 47.9’le İsveç izledi. Söz konusu oranın Güney Kore’de yüzde 17.3, Meksika’da yüzde 18.2’yle en düşük düzeylerde oldugu belirlendi. Evli, eşi çalişmayan iki çocuklu bir işçinin ücretindeki vergilerin toplam işçilik maliyetine oraninda yüzde 47.2’yle birinci sırada yeralan Türkiye’yi yüzde 42.4’le İsveç, yüzde 42.1’le Polonya, yüzde 41.7’yle Fransa ve yüzde 40.3’le de Belçika izledi.
AA