Altı eylemci 1984 yılında Bopal’de meydana gelen kimyasal kazanın mağdurları için Hindistan’ın başkenti Delhi’de süresiz açlık grevine başladı. 3 Aralık 1984’te Union Carbide şirketinin Bopal’deki böcek öldürücü tesisinden sızan 40 ton zehirli gazın havaya karışmasıyla dünyadaki en büyük endüstri faciası yaşanmıştı. Hindistan hükümetinin kazada hayatını kaybedenlere dair açıkladığı resmi rakam 15,000 idi. Kazanın etkileri bugün […]
Altı eylemci 1984 yılında Bopal’de meydana gelen kimyasal kazanın mağdurları için Hindistan’ın başkenti Delhi’de süresiz açlık grevine başladı.
3 Aralık 1984’te Union Carbide şirketinin Bopal’deki böcek öldürücü tesisinden sızan 40 ton zehirli gazın havaya karışmasıyla dünyadaki en büyük endüstri faciası yaşanmıştı. Hindistan hükümetinin kazada hayatını kaybedenlere dair açıkladığı resmi rakam 15,000 idi.
Kazanın etkileri bugün de kaza artığı zehirli maddelerin içme suyuna karışması yoluyla devam ediyor.
Bu olayla ilgili olarak geçtiğimiz ay 46 eylemci Bopal’den Delhi’ye 800 Kilometrelik yolu yürüyerek tazminat talep etmişlerdi. Bugünse altı eylemci kazanın mağdurları için Hindistan’ın başkenti Delhi’de süresiz açlık grevi yapıyorlar.
Eylemciler Bopal faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının hükümetin verdiği resmi rakamın en az iki katı olduğunu ve pek çok kişinin daha kirli sulardan kaynaklı sağlık problemleriyle karşılaştığını söylüyorlar.
Aralarında kazadan kurtulan üç kişinin de bulunduğu eylemcilerin talepleri şunlar:
– Kazanın mağdurları için sağlık bakımı ve sosyal destek sağlanması
– Bopal halkı için güvenilir içme suyu sağlanması ve kazanın kurbanları için bir anıt yapılması
– Union Carbide şirketinin başkanı Warren Anderson’un kazanın sorumlusu olarak yargılanması
– Yan kuruluşu Union Carbide’den tesisi devralan Dow Chemicals’ın zehirli atığın temizlenmesi işinin masraflarını karşılaması
Açlık grevi eylemcilerinden biri olan Satinath Sarangi, pek çok ricaya rağmen hala, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile görüşmek için beklediklerini söylüyor. Singh “Bizim savaşımız güçsüzlerin gerçek için savaşı ve başbakan bizi dinlemek zorunda,” diyor.
Önde gelen Bollywood aktörlerinden Aamir Khan’ın da Bopal kurbanlarına desteğini göstermek için 14 Nisan’da eylemci gruba katılması bekleniyor.
Ülkeler Farklı Facia Karşısında Tedbirsizlik Aynı
Hindistan’ın Bopal şehrinde bundan 22 yıl önce yaşanan kazanın ardından bölge halkından temiz suyu ve parasız sağlık hizmetlerini esirgeyenler Hintli yöneticiler tek örnek değil.
Karadeniz bölgesi de 20 yıl önce Çernobil’de yaşanan nükleer kazanın ardından benzer bir tavırla karşılaşmıştı. Hükümetler adına bakanlar ekranlarda boy göstererek satışları düşmesin diye, çayın radyasyonsuz olduğunu kanıtlamaya çalışmıştı.
Radyo aktif kimyasalların etkisinin 30 yıl süreceği ve bu süre boyunca bölge de kanser vakalarının ciddi oranda artacağı uyarısını yapan bilim adamlarına rağmen Türkiye bölgeye kanserle mücadele adına hiçbir hizmet götürmemişti.
Bugün hala Karadeniz bölgesinde ne kanserle mücadele için ne de yıllar önce yaşanan kazanın kurbanlarının hakkı olan ücretsiz tarama ve tedavi yapılması için herhangi bir girişim yok. Binlerce Karadenizli ise ya kansere yenildi ya da hastalıkla mücadele ediyor.
Sendika.org