Jeolojik evrim ve biyolojik evrim iç içe… YER’İN EVRİMİ Bilim ve Gelecek Nisan sayısının kapak dosyasında, evrimin başka bir boyutunu mercek altına alıyor: Yer’in evrimi. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sakınç, dosyayı oluşturan geniş makalesinde, gezegenimizin 4,5 milyarlık öyküsünü anlatıyor. Kıtaların günümüzdeki şeklini alana dek yüz milyonlarca yılda geçirdikleri değişimi, […]
Bilim ve Gelecek Nisan sayısının kapak dosyasında, evrimin başka bir boyutunu mercek altına alıyor: Yer’in evrimi. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Sakınç, dosyayı oluşturan geniş makalesinde, gezegenimizin 4,5 milyarlık öyküsünü anlatıyor. Kıtaların günümüzdeki şeklini alana dek yüz milyonlarca yılda geçirdikleri değişimi, canlı türlerinin evrimindeki paralellikle birlikte ele alıyor.
Nöroloji Dosyası: 21. yüzyılda insan beyni
Bu dosyada, nörobiyoloji profesörü Steven Rose ile, son kitabı “21. Yüzyılda İnsan Beyni” üzerine yapılmış iki söyleşi ve ünlü biyolog Prof. Dr. Richard Lewontin’in Rose’un kitabına ilişkin değerlendirmesi yer alıyor. “Günümüzde nöroteknoloji bize dünyayı değiştirmek yerine, beynimizi dünyaya uydurmayı öneriyor. Yaygınlaşan mutsuzluğun nedenini nerede aramalıyız? Dünyada insanları bu kadar depresyona sokacak neler olmakta? Mutsuzluğu yaratan ‘toplumsal düzen’ mi? Doğu geleneklerinden veya Marksist gelenekten yola çıkarak, daha açık bir anlayış geliştirmek mümkün olabilir mi?”
Einstein’ın da hataları vardı
Teorik fizik profesörü Steven Weinberg, 20. yüzyılın büyük fizikçisi Einstein’in bilimsel hatalarını ele alıyor. “Önde gelen bilim insanlarının başarılarından ziyade yaptıkları hatalar, o zamanlardaki varsayımların içyüzünü daha iyi anlamamızı sağlar”.
Tıpta yeni paradigma: Gen tedavisi
Dr. Kenan Ateş, İkili Sarmal adlı köşesinde, kanser dahil pek çok ölümcül hastalığın tedavisini mümkün kılabilecek, geleneksel tedavi yöntemlerini rafa kaldıracak ve tıpta paradigmaları tümden değiştirecek gen tedavisini anlatıyor.
Tarihin nükleer gücü: Barbar akınları
Dr. Hikmet Kıvılcımlı bu sayıda yer verilen makalesinde, barbar akınlarının tarihteki rolünü ele alıyor: “Tarihsel devrimlerden sonra, çok defa toplumsal bir diriliş, yahut yeni ve orijinal bir medeniyet gelir. Eski toplumların temeli olan toprak ekonomisindeki çıkmazları kazıyan, o temel üzerinde azgınlaşmış tefeci-bezirgân münasebetlerinin bütün Gordion kördüğümlerini kesen ancak barbar akının yalın kılıcı olabilir…”
Bilim ve Gelecek’in Nisan sayısında, birbirinden dikkat çekici çok sayıda makale yer alıyor. Bazıları:
Ender Helvacıoğlu / 13. Ütopyalar Toplantısı: Sol ütopya
Bekir S. Gür / Doğumunun 100. yılında Kurt Gödel
Hasan Torlak / Türkiye’nin endemik kelebekleri
Dr. Alper Hasanoğlu / Çağın bireyi üzerine gözlemler
Prof. Dr. Hasan Saygın / Sürdürülebilir gelişme ve enerji tasarrufu
Prof. Dr. Ufuk Esin / Prof. Dr. Machteld J. Mellink’i kaybettik
Bilim ve Gelecek’in son sayısında, her zaman olduğu gibi Ali Nesin’le Matematik Sohbetleri, Merak Ettikleriniz, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Go, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.
Bilim ve Gelecek Dergisi
Genel Yayın Yönetmeni: Ender Helvacıoğlu
Editörler: Nalân Mahsereci – Ruken Kızıler
Adres: Sakızağacı Cad. Nane Sok. 15/4 Beyoğlu-İstanbul
Tel: 0212-244 97 95 www.bilimvegelecek.com.tr
Abone koşulları
1 yıllık: 50 milyon TL
6 Aylık: 25 milyon TL
Avrupa ve Ortadoğu: 50 Euro
Amerika ve Uzakdoğu: 100 Dolar