Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Mersin’de düzenlenen bir törende yumurta atan gençlerin tutuklanma nedeni olarak, “Delillerin karartılma ve tanıklara baskı yapılması şüphesi” gösterildi Mersin’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı yumurta atarak protesto ettikleri için haklarında 13’er yıl hapis istemiyle dava açılan Halkevleri üyesi 9 kişiden, tutuklanmalarına karar verilen 5’inin tutuksuz yargılanma başvuruları reddedildi. Kararda, “Delillerin yok edilmesi, […]
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Mersin’de düzenlenen bir törende yumurta atan gençlerin tutuklanma nedeni olarak, “Delillerin karartılma ve tanıklara baskı yapılması şüphesi” gösterildi
Mersin’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı yumurta atarak protesto ettikleri için haklarında 13’er yıl hapis istemiyle dava açılan Halkevleri üyesi 9 kişiden, tutuklanmalarına karar verilen 5’inin tutuksuz yargılanma başvuruları reddedildi.
Kararda, “Delillerin yok edilmesi, gizlenmesi, değiştirilmesi, tanık, mağdur ve başkaları üzerinde baskı yapma konularında kuvvetli şüphe uyandırmaları, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, belli ikametlerinin olmaması” gibi gerekçeler gösterildi. Atılırken kırılan yumurtaların “yok edilmesi riski” ise tartışma konusu oldu.
Yumurtalar Erdoğan’a gelmemesine rağmen korumalar 9 kişinin gözaltına alınmasını sağladı. 9 genç, eylemlerinin muhtevasıyla ilgisi olmadığı halde Terörle Mücadele Şubesi’ne gönderildi. Aynı gün adliyeye sevk edilen gençlerden yaşları 20 – 25 arasında değişen Bozan Göçer, Şenol Yalçınkaya, İbrahim Polat, Ramazan Tunç ve Mahir Nasıroğlu tutuklandı, 4 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 5 genç “devlet görevlilerine hakaret” ile “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”le suçlandı.
13 yıl istendi
Mersin Başsavcılığı’nın tamamladığı iddianamede, protestocuların 6’şar yıldan 13’er yıla kadar hapsi istendi. 18 gündür cezaevinde bulunan 5 gencin tutuklama kararına yaptıkları itirazın da reddedildiği ortaya çıktı. Ret kararında tutuklama kararındaki gerekçeleri tekrarladı.
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Hüseyin Biçen, karara, “Sadece tutuklamaya gerekçe üretmek için maddeleri saymışlar ama bunların karşılığının olması gerekir” diyerek tepki gösterdi. Suç aleti yumurtanın kırıldığını, mağdur konumundaki Başbakan’a da baskı yapılmasının söz konusu olamayacağını kaydeden Biçen, “Eylem hakaret sayılıyorsa, bu da şikâyete bağlı. Başbakan’ın ‘kuş gribi’ endişesi varsa, o zaman cinayete teşebbüsten işlem yapılması da istenebilir” dedi.
kaynak: Milliyet