Grev başarıya ulaştı TÜMTİS Adana Şubesi’nde örgütlenen Yeni Önder Lojistik işçilerinin grevi başarıya ulaştı. 5 gün süren grevin ardından patron toplusözleşmeyi imzaladı. Sözleşmeyle 15 gün yatırılan sigorta primlerinin 30 gün yatırılması, ücretlerin ilk yıl için 450 YTL’den 575 YTL’ye, ikinci yıl için ise 650 YTL’ye çıkarılması, iki ikramiye verilmesi, işçilere 10 YTL günlük yemek parası […]
Grev başarıya ulaştı
TÜMTİS Adana Şubesi’nde örgütlenen Yeni Önder Lojistik işçilerinin grevi başarıya ulaştı.
5 gün süren grevin ardından patron toplusözleşmeyi imzaladı. Sözleşmeyle 15 gün yatırılan sigorta primlerinin 30 gün yatırılması, ücretlerin ilk yıl için 450 YTL’den 575 YTL’ye, ikinci yıl için ise 650 YTL’ye çıkarılması, iki ikramiye verilmesi, işçilere 10 YTL günlük yemek parası verilmesi ve yasada belirlenen yıllık izne artı 4 gün eklenmesi kararlaştırıldı.
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, Önder Lojistik işçilerinin iki yıldır mücadele verdiğini ve başarının bu mücadele sonucu geldiğini söyledi. Topçu sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada önemli bir nokta var. Örgütlenme sürecinde yirmi civarında işçi işinden oldu. İşe yeni alınan işçiler de, şubemiz tarafından sendikaya üye yapıldı. Bu grevin başarısını, atılan işçilerle ve yeni işçilerin ortak mücadelesi sağladı. Başarının bir nedeni de, örgütlü olduğumuz diğer işyerlerindeki işçilerin, Önder Lojistik işçilerini sahiplenmesi, hatta geceleri grevci işçilerle birlikte yatıp kalkması, kısacası dayanışmasıdır.”
Metal, tekstil işkollarında yüzde 8-10 arasında toplu iş sözleşmeleri imzalandığını hatırlatan Topçu, “Bizim imzaladığımız toplusözleşme yüzde 71 artış sağladı. Bu ülkemiz şartlarında tatmin edici bir ücret olmasa da, diğer sözleşmelere göre başarıdır. İşçilerin üretimden gelen gücünü kullanmasının daha geniş ölçekli örgütlenmeleri sağlayacağını dile getiren Topçu, “İşçiler, güvenlik güçlerinin tavrını gördüler ve bölge çalışma müfettişlerinin kimden yana olduğunu ve bu ülkede yasaların kimlerin yararına çıkarıldığını yaşayarak, tanık olmaları işçilerinin sınıf bilincini geliştirmesi anlamında önemlidir” dedi.
Grev patronu sıkıştırdı
TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin de grevin 5 günde bitmesini patronun sıkıştığının göstergesidir. İşçilerin üretimden gelen güçlerini kullandıklarında patronu, işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını kaydeden Çekin, “Bizim örgütlü olduğumuz bütün işyerlerinde çalışan işçilerin, Önder Lojistik işçilerini sahiplenmesi grevin kazanılmasında önemli bir etkendir” diye konuştu. İki yıldır Adana’da hiçbir grevin yaşanmadığını hatırlatan Çekin, Önder Lojistik grevinin diğer işçiler tarafından da sevinçle karşılandığını söyledi.
Yeni Önder Lojistik’te sendikalı olduğu için işten atılan Nihat Turhan, iki yıldır çalışma yürüttüklerini ve bu süre içinde ailesinin ve işçi arkadaşlarının çok çile çektiğini söyledi. Turhan, “Ancak sendikamızın ve işçi arkadaşlarımızın kararlı tutumu, işverenin baskısını püskürttü. Bu grevdeki en büyük kazanım, bizim yerimize alınan yeni işçileri de sendikaya kazandırmamız oldu” diye konuştu.
GREVE NEDEN ÇIKILDI?
İşçilerin aldığı 450 YTL ücret ancak masraflarına yetiyordu. İşçiler, yemek masraflarını kendileri karşıladığı gibi, fazladan harcanan benzin ve trafik cezalarını da kendi ceplerinden ödüyorlardı. Sigorta primleri de tam yatırılmıyordu. İşçiler bunun üzerine TÜMTİS’te örgütlendiler. Önder Lojistik patronu Muzaffer Önder ise “Ben sendika tanımam” diyerek 20 işçiyi işten attı. İşçiler işe iade davası açarken, TÜMTİS de yetki için bakanlığa müracaat etti. İşçiler mahkemeden işe iade kararı, TÜMTİS de işyerinde yetki aldı. Ancak patron işçileri işe almak yerine yerlerine yeni işçi alma yoluna gitti, sendikanın yetkisine de itiraz etti. Bu süreç işçilerin ve sendikanın lehine sonuçlandı ve toplusözleşme görüşmeleri başladı.
TÜMTİS görüşmelerde işçilerin ücretlerinin 750 YTL’ye çıkarılmasını, her işçiye günlük 30 YTL yemek parasının verilmesini, trafik cezalarının ve mazot paralarının patron tarafından karşılanmasını istedi. Ayrıca işten atılan sendika üyesi işçilerin işe geri alınması talep edildi.
Horoz Lojistik İşçisi 42 Gündür Direnişte
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve insanca yaşayacak ücret talebiyle TÜMTİS’e üye olan Horoz Lojistik işçilerinin direnişi sürüyor. Mücadelelerinde 41 günü geride bırakan işçiler, haklarını alana kadar direnmekte kararlı.
İşçiler, kendileri gibi sendikal hakları için mücadele yürüten BPO işçileri ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve birbirlerine destek verdiklerini ifade ettiler. Horoz Lojistik’te çalışan diğer işçilere seslenen işçiler, birlikte mücadele etme çağrısında bulundular.
Patronun kendi kanununu uyguladığını söyleyen Ekrem Ocakçı, “İstedikleri gibi işçileri çalıştırmak istiyorlar. Buna karşı gelince de kapıyı gösteriyorlar” diye konuştu. Sendikalaşma mücadelesini çok şey kattığını dile getiren Ocakçı, birlikte yaşamayı ve toplumsal düşünmeyi öğrendiklerini belirtti. Sabah 08.00’de işyerine geldiklerini, işten çıkacakları saatin ise belli olmadığını kaydeden Mustafa Dilmaç, işe gelmedikleri günün yemek parasının ve sigorta priminin ücretlerinden kesildiğini anlattı. Ağır çalışma şartlarına karşılık asgari ücretle çalıştıklarını kaydeden Dilmaç, haklarını istediklerinde ise işten atıldıklarını ifade etti. Dilmaç, haklı mücadelelerinde ısrarlı olacaklarını söyledi.
Akın Arslan 6 ay boyunca gece çalışmış ve günde 12 saat çalışmasına karşılık fazla mesai ücreti ödenmemiş. Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne şikayet ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Arslan, işyerine gelen müfettişlerin patronu dinleyerek rapor hazırladığını kaydetti. Arslan, şu an işyerinde çalışan taşeron işçilerinin de ücretlerinin ödenmediğini ve patronun halen aynı rahatlıkta davranabildiğini söyledi.
Sendikalı oldukları için toplu olarak haklarını arayabildiklerini söyleyen Suat Kamışlıgil, TÜMTİS’in örgütlü olduğu ambarlardaki işçilerin de sürekli olarak kendilerine destek verdiğini belirtti.
Sendikalı olarak işe geri dönmek istediklerini dile getiren Kamışlıgil, haklarını elde edene kadar direnişin süreceğini vurguladı.
Haber: Erkan Araz
Evrensel Gazetesi