Tekstil patronları krizde olduklarını ve en büyük sorunlarının ‘istihdam üzerindeki kamu yükü’ olduklarını iddia etti. Tekstil ve konfeksiyon sektörünün temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘a mali politikaların sektöre etkileri, bunun sonuçları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundular. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘la dün Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan görüşmeye İTKİB Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi’nce hazırlanan […]
Tekstil patronları krizde olduklarını ve en büyük sorunlarının ‘istihdam üzerindeki kamu yükü’ olduklarını iddia etti.
Tekstil ve konfeksiyon sektörünün temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘a mali politikaların sektöre etkileri, bunun sonuçları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sundular. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘la dün Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan görüşmeye İTKİB Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi’nce hazırlanan kapsamlı bir raporla giden sektör temsilcileri hükümetten beklentilerini de sıraladılar.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Süleyman Orakçıoğlu’nun sunduğu raporda, tekstil, konfeksiyon, halı ve deri sektörlerindeki durum masaya yatırıldı. Buna göre, söz konusu sektörlerde 2 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşandı ve 151 bin kişilik istihdam kaybı oluştu. Rapora göre, 122 bin 500 kişilik istihdam kaybının oluştuğu konfeksiyonda 2004’te 100 bin doların üzerinde ihracat yapıp 2005’te hiç ihracat yapamayan firma sayısı 765, tekstilde 279.
Orakçıoğlu’nun sunduğu raporda, tekstil sektörünün toplam maliyetleri içerisinde, işgücü ve hammadde maliyeti oranının yüzde 84 düzeyinde olduğuna dikkat çekildi. Raporda, firmaların yüzde 90’ından fazlasının uluslararası pazarlardaki fiyatlarla rekabet etmeleri nedeniyle, maliyet faktörleri ve döviz kurlarındaki olumsuz gelişmelerin sektörün rekabet gücünü doğrudan etkilediği kaydedildi.
Hazır giyim sektörünün en büyük sorununun, ”istihdam üzerindeki kamu yükü” olduğu belirtilen raporda, rakiplerine göre 2.5 kat daha fazla olan bu yükün, diğer sektörlere göre hazır giyim sektörünü çok daha fazla olumsuz etkilediği, raporda ürün maliyetindeki işçilik payının hazır giyim sektöründe diğer sektörlere göre minimum 2.7 kat daha fazla olduğu vurgulandı.
Raporda, dünya ortalamalarına göre Türkiye’de istihdam üzerinde 2.5 kat daha fazla olan kamu yükünün hazır giyim sektöründe diğer sektörlere göre 2.7 kat olduğuna dikkat çekildi.
Bu nedenle 50 milyon doların üzerinde ihracat yapan birçok firmanın, üretimini, rekabet avantajlarını kaybetmemek için Romanya, Bulgaristan, Mısır, Ürdün, Moldovya ve Özbekistan’a taşıdığı vurgulanan raporda, birçok firmanın da taşınma hazırlığı içinde olduğu belirtildi.
Kaynak: Cumhuriyet