Söz Alınterinin Kurultayı 16 ay süren çalışmaların ardından 11-12 Mart 2006 tarihlerinde İstanbul’da toplandı. İstanbul, Gebze, Bursa, Çorlu, İzmit, Muğla, Adana, Ankara, Bolu, Mersin, Niğde, Trabzon ve Antep’den, Arçelik, Vestel, Ariva, Grammer, Mert Çelik, Tekel, THY, OYAK Çimento, Ditaş, Şişe Cam, Ülker, Besler, İsdemir, BPO, Fresh’n Soft, Meka, Megaplast, Farplas gibi fabrikalardan, İstanbul 3. Bölge […]
Söz Alınterinin Kurultayı 16 ay süren çalışmaların ardından 11-12 Mart 2006 tarihlerinde İstanbul’da toplandı.
İstanbul, Gebze, Bursa, Çorlu, İzmit, Muğla, Adana, Ankara, Bolu, Mersin, Niğde, Trabzon ve Antep’den, Arçelik, Vestel, Ariva, Grammer, Mert Çelik, Tekel, THY, OYAK Çimento, Ditaş, Şişe Cam, Ülker, Besler, İsdemir, BPO, Fresh’n Soft, Meka, Megaplast, Farplas gibi fabrikalardan, İstanbul 3. Bölge Sanayi Bölgesi, Dudullu, Gebze, Çorlu, İzmir Çiğli, Menemen, Aliağa, Çukurova, Ankara OSTİM, İvedik, gibi işçi havzalarından, İMES, Aymakoop, Demirciler, Bakırcılar, Mermerciler, Dökümcüler, Keresteciler, Işıkkent gibi sanayi sitelerinden, otomotiv, metal, CAD/CAM, CNC metal, maten, plastik, ilaç, petrol, elektrik, cam, çimento, gıda, inşaat, kağıt, tekstil, konfeksiyon, deri, kundura, ağaç işleri, tersane, havayolları, liman, nakliyat, belediye, turizm, hipermarket, sağlık, eğitim, büro işçileri, işsizler, emekliler, emekçi kadınlar, çocuk, Kürt ve göçmen işçiler, mühendisler, meslek liseliler, çalışan öğrenciler, ev eksenli çalışanlar… olarak 700 civarında işçi ve emekçi biraraya geldik.
Kurultayımıza Brezilya’dan MST temsilcisi Alipio Freire, Kolombiya’dan Petrol İşçileri Sendikası temsilcisi Freddy Puleio Perez, Arjantin’den İşsiz İşçiler Hareketi temsilcisi Tomas Eliaschev, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden Özelleştirme Karşıtı Forumu temsilcisi da katıldılar.
Değişik konularda çok sayıda tebliğ okundu ve üzerine konuşmalar yapıldı. İşçiler, kendi sanatsal üretimlerini sundular.
Temposunun yoğunluğuna karşın, kurultayımız, giderek yükselen sınıf coşkusu ve mücadele istekliliği ile sürdürüldü. 60’ın üzerinde işçi tebliğlere ilişkin ve serbest kürsüde söz aldı. Kurultayımız, işçilerin soluk borusu ve esin kaynağı oldu.
Kurultayımızda, toplam 75 işçinin imzaladığı önergeler ele alınarak;
1) Deri, konfeksiyon, tekstil ve kundura sektörlerinde yaşanan krizin faturasının işçilere ödetilmesine karşı sınıfa karşı sınf tavrını ortaya koyma, sigorta ve koşulsuz iş güvencesi, ücretlerin insanca yaşanabilecek bir düzeyde olması, zamanında ve tam ödenmesi, 8 saatlik çalışma süresinin keyfi olarak 12-14-16 saate yükseltilmesine son verilmesi ve diğer talepler için “Kölece Çalışmaya ve Kölece Yaşamaya Hayır” kampanyası bütünlüğü içinde sınıf tavrının yükseltilmesini karar altına aldı.
2) Sermayenin neoliberal saldırıları karşısında emeğin korunması için mücadelenin işçi sınıfının fiziksel, düşünsel, moral çürümesini önlemenin yanı sıra, sınıftaki iç dağılma ve çözülmeyi önlemenin, sınıfın birliğini geliştirmenin de koşulu olmasından dolayı;
Emeğin korunması hedefine dönük “Kölece Çalışmaya, Kölece Yaşamaya Hayır” kampanyasının başlangıç adımlarının fabrika, işyeri, sektör ve bölgelerden başlayarak, her bölge ve işyerindeki yerel sorunlarla da birleştirilerek genişletilmesini karar altına aldı. Bu kampanyanın bugünkü acil gündemlerinden biri olarak işçi ve halk sağlığındaki yıkıma karşı Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısına karşı işçi sınıfının öncülüğünde, emekçi kadınlar ve tüm emekçi halk kesimlerinin katılımıyla mücadele verilmesi kararlaştırdı.
3) Öncü İşçi Kurulları’nın oluşturulması hakkında; bizi ileriye doğru taşıyacak, Kurultayın karar ve hedeflerini gerçekleştirmemizin güvencesi olacak, kendimizi örgütleyeceğimiz bir adımın atılması doğrultusunda, çeşitli fabrika, işyeri, işkolları ve bölgelerde bugüne dek sınıf bilinçli öncü işçiler olarak ve Kurultay Hazırlık Komiteleri kurarak yürüttüğümüz çalışmaların Kurultay sonrasında Öncü İşçi Kurulları adı altında yeni bir düzleme taşınarak sürdürülmesi Öncü İşçi Kurulları’nın, “Kölece Çalışmaya, Kölece Yaşamaya Hayır” kampanyasının yürütücüsü olması, bulunduğu bölgede sınıfın sorunlarına çözüm üretmesi, grev ve direnişlere müdahale ederek öncülük etmesi, desteklemesi, yeni bir devrimci sendikal hareket yaratmanın fiili adımlarını atması;
Öncü İşçi Kurulları’nın, işçilerin sadece fiziksel çürütülmesine karşı değil sosyal, kültürel, ahlaki yozlaşma ve çürümeye, sınıfın içten çökertilmesine, yoksulluk ve yoksunluğun bütün biçimlerine karşı sınıfsal toplumsal temelde, yaşam alanlarını da kapsayacak biçimde, sınıf dayanışmasını, birlik ve moralini güçlendirecek çok yönlü militan bir mücadele vermesi;
Ufkuna sömürüden tam kurtuluş hedefini dikmesi;
Kurultayda alınmış kararlar karar ve hedefler doğrultusunda gönüllülükle, sınıf kararlılığlı, disiplin ve özverisiyle çalışmayı kabul eden her işçinin Öncü İşçi Kurulları’nda yer almasını karar altına aldı.
4) Kurultayımızın hedeflerini büyüterek çalışmalarını sadece ulaşılmış olanlar değil bugüne kadar ulaşılmamış fabrika, işyeri, sektör ve bölgelere doğru genişletme, stratejik fabrika ve sektörlere yönelmeyi;
Alan ve bölgelerde Kurultay kararlarının yaşama geçirilmesini denetleyen toplantıların periyodik olarak düzenlenmesini;
Öncü İşçi Kurulları’nın, komite ve platformların çalışmalarıyla ulaşılmadık alan bırakılmadan sınıfın en geniş temsiliyle karar süreçlerine katılımını sağlayarak sektörel ve bölgesel kurultayların örgütlemesini;
Alanlarda pilot çalışmalarla, güç yoğunlaştırmasıyla yeni örgütlenme ve grev taktiklerini uygulayarak direnişlere önderlik etmeyi, işçi sınıfı için umut oluşturacak mücadele örnekleri yaratmayı, yeni devrimci sendikal hareketin tohumlarını atmayı hedefleyerek;
Tüm bu çalışmaların sonucu ve ürünü olarak fabrika işyeri, bölge ve sektörlerin en geniş katılımıyla sınıfın kitlesel temsilini sağlayacak, sektörel ve bölgesel kurultaylardan ilerlenerek aynı zamanda sınıfın bütününe hesap vermeye yönelik büyük bir kurultay gerçekleştirme hedefini önüne koydu.
5) Kurultayımız, işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’a en geniş kitlesel katılım için vargücüyle çalışmayı, bunun için kadın ve erkek işçileri aydınlatmayı, örgütlenmeye ve mücadeleye seferber etmeyi karar altına aldı.
6) Kurultayımız, işçi sınıfının dikkatini emekçilere, Kürt halkına, kardeş halklara karşı Orta Doğu’daki emperyalist işgal ve saldırı planları, işbirlikçi tekelci burjuvazinin taşeronluk ve yayılma çabalarına karşı, sınıfın öncü sorumlulukları üzerinde toplama, işçi ve emekçilerin şoven milliyetçi ideolojinin zehriyle yanıltılıp birbirine düşürülmesine izin vermeme, AB’ci neoliberal siyasal ve toplumsal saldırılar üzerinde toplama ve bunlara karşı mücadele etme hedefini önüne koydu. Kürt ulusal sorunu Türkiye işçi sınıfının asla üzerinden atlayıp geçemeyeceği en önemli siyasal sorunlardan biridir. Devrimci sosyalist bilinçli işçiler, Kürt sorununun kendi kaderini kayıtsız koşulsuz tayin hakkı temelinde demokratik ulusal kurtuluşçu ve sosyalist çözümünün kararlı savuncusudur.
7) İki gün süren kurultayımıza damgasını vuran, gerek kurultayın içeriği, gerekse de enternasyonal proletarya temsilcilerinin coşkulu katılımıyla proletarya enternasyonalizmi oldu. Kurultayımız, işçi sınıfının uluslararası devrimci sendikal birliğinin, dayanışmasının örgütlenmesini ve eylemli dayanışmanın geliştirilmesini önüne görev olarak koydu.
Kurultay, büyük bir coşku, moral, inisiyatif, sınıfa güven ve özgüven yaratarak kararlarını alanlarda yaşama geçirecek iradeyi ortaya koydu.
YAŞASIN ÖNCÜ KURULTAYIMIZ!
YAŞASIN ÖNCÜ İŞÇİ KURULLARI!
KÖLECE ÇALI
ŞMAYA KÖLECE YAŞAMAYA HAYIR!
KAHROLSUN ÜCRETLİ KÖLELİK DÜZENİ!
DÜNYAYI İSTİYORUZ KIRINTI DEĞİL!