Sosyal güvenlik reformu adı altında yapılan sosyal güvenliğin ve sağlığın piyasalaştırılarak tasfiye edilmesine karşı örgütlenen “Referandum” dahil, yapılan tüm itiraz ve uyarılara rağmen AKP hükümeti tarafından meclisten geçiriliyor. Dün başlayan TTB, KESK ve DİSK’in çağrıcısı olduğu ve emekten yana bir çok kurumun da sahiplendiği “Referandum 2006″da dün kullanılan oyların sayıldığı sandıkların tümünden halkın yüzde 97 […]
Sosyal güvenlik reformu adı altında yapılan sosyal güvenliğin ve sağlığın piyasalaştırılarak tasfiye edilmesine karşı örgütlenen “Referandum” dahil, yapılan tüm itiraz ve uyarılara rağmen AKP hükümeti tarafından meclisten geçiriliyor.
Dün başlayan TTB, KESK ve DİSK’in çağrıcısı olduğu ve emekten yana bir çok kurumun da sahiplendiği “Referandum 2006″da dün kullanılan oyların sayıldığı sandıkların tümünden halkın yüzde 97 oranında yasaya hayır dediği öğrenildi. Referandum çalışması geniş halk kesimlerini çıkacak tasfiye yasalarına karşı emekçileeri bilinçlendiriren, AKP’ye karşı bir halk muhalefeti yaratmak için taraf olmaya çağırıyor.
Pazartesi gününden itibaren 1 Nisan tarihine kadar Türkiye’nin dört bir yanında katılımcı kurumlar tarafından kurulan sandıklarda halk GSS konusunda fikrini beyan edecek.
Sokakta ortaya konan tepkilere, konuyla ilgili örgülerin çağrılarına kulak tıkamayı sürdüren AKP, Sosyal güvenlik reformu kapsamındaki Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerini sürdürüyor. Tasarının dün yapılan görüşmelerinde 23 maddesi daha kabul edildi.
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bir süre önce görüşmelerine başlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun tasarısı görüşmeleri sürüyor. Geçici 13 olmak üzere 122 maddeden oluşan tasarının geçen hafta yapılan görüşmelerinde 68 maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanmıştı. Komisyonun dünkü toplantısında da 23 maddesi benimsendi. Genel sağlık sigortası hükümlerini içeren bölümün ele alındığı dünkü görüşmelerde bütün vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına alınmasını öngören madde kabul edildi. Ayrıca dünkü görüşmelerde şu maddeler de benimsendi:
“- Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık ve analık nedeniyle ayakta veya yatarak, acil sağlık hizmetleri verilecek. Ayrıca, bu kapsamda 18 yaşına kadar ağız ve diş tedavileriyle 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almış kişilerin ortodontik diş protezlerinin belirlenen tutarının yüzde 50’si karşılanacak.
– Genel Sağlık Sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için prime esas kazancın yüzde 12.5’i olacak. Bunun yüzde beşi sigortalı, yüzde 7.5`i ise işveren hissesi olarak uygulanacak.
– Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalıları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının yüzdesi olacak. Bunun yüzde dokuzu sigortalı hissesi, yüzde 11`i de işveren hissesinden oluşacak.
– Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre yüzde bir ila altı oranlarında olmak üzere kurumca belirlenecek.
– Devlet, sigortalının prime esas kazancı esas alınarak; malullük, yaşlılık, ölüm sigortaları için yüzde beş oranında, genel sağlık sigortası için ise yüzde üç oranında katkı yapacak. Devlet katkısı, kurumun ay itibariyle tahsis ettiği pirimin dörtte biri olarak hesaplanacak.
– IMF’ye verilen son niyet mektubunda Şubat ayı ortasına kadar yasalaşması taahhüt edilen tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesinin tamamlanmasının ardından sosyal güvenlik kuruluşlarını tek çatı altında toplayan tasarıyla eş zamanlı olarak TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi planlanıyor.”