Dünyanın heryerinde işçilerinin sendikalaşmasını engellemek için sendikacı öldürtmek dahil onlarca işçi düşmanı eylemi gerçekleştiren Coca-Cola Şirketi, çevreyi kirletmek, obeziteyi arttırmak ve çocukların sağlıklı gelişimini engelleyeci ürünler üretmek ve bunları reklamlarla aşırı tükettirmekle de yıllardır suçlanıyor. Bütün bu faaliyetleri gerçekleştiren şirket, Emperyalistler tarafından ödüllendirildi ve Birleşmiş Milletlerin kurumsal vatandaşı oldu. “Sosyal sorumluluk” adı altında yapılan proje […]
Dünyanın heryerinde işçilerinin sendikalaşmasını engellemek için sendikacı öldürtmek dahil onlarca işçi düşmanı eylemi gerçekleştiren Coca-Cola Şirketi, çevreyi kirletmek, obeziteyi arttırmak ve çocukların sağlıklı gelişimini engelleyeci ürünler üretmek ve bunları reklamlarla aşırı tükettirmekle de yıllardır suçlanıyor.
Bütün bu faaliyetleri gerçekleştiren şirket, Emperyalistler tarafından ödüllendirildi ve Birleşmiş Milletlerin kurumsal vatandaşı oldu.
“Sosyal sorumluluk” adı altında yapılan proje fonlamalara imza atan şirket Küresel İşbirliği Anlaşması’na (Global Compact) imza attı. BM nezdinde Coca-Cola Şirketi’nin kurumsal vatandaş olmasında Coca-Cola Türkiye’nin geliştirdiği “sosyal sorumluluk” projelerinin katkısı büyük olmuş.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler’in New York’taki Merkezi’nde 8 Mart 2006 tarihinde gerçekleşen imza törenine BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Coca-Cola Şirketi Başkanı Neville Isdell katıldı.
Törende konuşan Coca-Cola Şirketi Başkanı Neville Isdell “Bu anlaşmaya imza atmış olmamız şirketimizin uzun soluklu kurumsal vatandaşlık taahhüdünün doğal bir gelişimidir. Toplumların gelişme hedeflerine ve BM ilkelerinin yayılmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Bu konuda yapabileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Küresel İşbirliği Anlaşması’na (Global Compact) imza atan kuruluşlar, insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzluğun önlenmesi ana başlıkları altında yer alan 10 temel prensibe uymayı taahhüt ediyorlar.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 1999 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nda startı verilen Global Compact, kurumsal sosyal sorumluluğa sahip şirketlerin Birleşmiş Milletler nezdinde onaylanması ve desteklenmesi anlamına geliyor. Bu imza ile birlikte Coca-Cola Şirketi sosyal sorumluluk sahibi kurumsal bir dünya vatandaşı olarak faaliyetlerinde Küresel İşbirliği Anlaşması İlkeleri’ne bağlı kalmayı kabul etmiş oldu.
Coca-Cola Türkiye’nin Projeleri
Yıllardır gerçekleştirdiği projelerle toplumun gelişimine katkıda bulunan ve kurumsal vatandaşlıkla bu katkısı tescillenen Coca-Cola Şirketi’nde, Birleşmiş Milletler ile en fazla işbirliği yapan ülke ise Türkiye olarak dikkati çekiyor.
Coca-Cola Türkiye halen bir BM kuruluşu olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile 1,5 milyon dolardan oluşan ve 5 yıl sürecek olan “Hayata Artı” Gençlik Fonu Projesi’ni yürütüyor. Mayıs 2005’te başlayan ve bu yıl ikinci yaşına giren “Hayata Artı” Gençlik Fonu 16-26 yaş arasında gençlerin ürettiği eğitim, spor, çevre ve kültür-sanat projelerini destekliyor. Fon, gençlerin, yaşam kalitesini artıracak projeler yaratmalarını ve içinde bulunduğu topluma sahip çıkan genç liderler yetişmesine katkı sağlamayı hedefliyor. “Hayata Artı”, kamu, sivil toplum ve özel sektör işbirliği ile gerçekleştirilen en büyük gençlik fonu olma özelliğini taşıyor.
2003 yılında ise, Coca-Cola Türkiye UNICEF’le ortak başlattığı “Haydi Kızlar Okula Kampanyası” na ana sponsor oldu.
Coca-Cola Şirketi’nin su sektöründeki markası Turkuaz da, 2003 yılında yine UNICEF ve Türkiye Sağlık Bakanlığı işbirliği ile “İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü” kampanyasını gerçekleştirdi. Kampanya kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde binlerce anne ve anne adayına eğitim verildi.