Güney Kore KCTU sendikası emek piyasasını serbestleştirmeye yönelik yasa tasarısına karşı Nisan ayında ülke çapında genel greve gitme çağrısında bulundu. İki hafta önce yapılan iki günlük genel grevde önemli bir başarı elde eden Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU), ikinci genel grev tarihini 3-14 Nisan olarak belirledi. KCTU tarafından geçen hafta ilan edilen genel grevde aralarında Hyundai […]
Güney Kore KCTU sendikası emek piyasasını serbestleştirmeye yönelik yasa tasarısına karşı Nisan ayında ülke çapında genel greve gitme çağrısında bulundu. İki hafta önce yapılan iki günlük genel grevde önemli bir başarı elde eden Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU), ikinci genel grev tarihini 3-14 Nisan olarak belirledi.
KCTU tarafından geçen hafta ilan edilen genel grevde aralarında Hyundai Motor ve Kia Motor’un da olduğu, yasa tasarısının geçirilmesini zorlayan otomotiv şirketlerinde üretim tamamen durmuştu. Genel greve neden olan yasa tasarısı esnek geçici ve taşeron işçi istihdamını kolaylaştırırken iş güvenliğine karşı ciddi bir saldırı niteliğini taşıyor. KCTU ise eski bir sendika avukatı olan Başkan Roh Moo-Hyun’u emek hareketine karşı genel bir saldırı başlatmakla suçluyor. Konuyla ilgili KCTU açıklamasında hükümetin emek hareketini çökertmek için endüstriyel tartışmalara olağanüstü müdahalede bulunma hakkını suiistimal ettiği belirtilirken, 3 Nisan’da genel greve gidileceği açıklandı.
Sendika ile hükümet arasındaki gerilimin odak noktasını ise hükümetin geçen hafta işten atılan sendika önderlerinin yeniden işe alınması ve hızlı trenlerde çalışan 500 kadın işçinin iş güvenliği ve sosyal haklarının iyileştirilmesi talebiyle iş bırakan 16 bin devlet demiryolu çalışanının eylemine yönelik tutumu oluşturuyor. Demiryolu işçilerinin üç gün süren iş bırakma eylemi polisin sendika liderlerine yönelik bir insan avı başlatması ve greve katılan herkesi tutuklamakla tehdit etmesinden sonra sendika tarafından sona erdirilmişti.
Esnek istihdam yasa tasarısının durdurulmasını talep eden KCTU Güney Kore’nin ABD ile sürdürdüğü serbest ticaret görüşmelerinin de sona erdirilmesini talep ediyor. 2004 yılı sonunda 742 sendikanın ve 630 bin işçinin üyesi olduğu KCTU’nun eylemi, Güney Kore’de işçilerin yasal grev hakkını sadece çalışma koşullarıyla sınırlandıran ve yasal düzenlemeler dahil siyasal kararlarla ilgili eylemlere izin vermeyen yasal düzenlemeler nedeniyle “yasadışı eylem” olarak görülüyor. Nitekim grev nedeniyle tamamen felç olan ülkenin en büyük otomotiv şirketi Hyundai Motor da iki günlük eylem nedeniyle 12 sendika önderi hakkında dava açtı. Şirketin gelecekte de aynı tutumu sürdüreceğini ilan etmesine karşın KCTU yasa tasarısına karşı direneceğini ilan ederek geçici ve taşeron işçilerin tam zamanlı olarak istihdam edilmesini talep ediyor.
1997 sonrasında hızla esnek istihdam koşullarına geçen Güney Kore’nin işverene işçileri iki yıllığına geçici işçi olarak istihdam etme hakkı verirken; bu işçilerin iki yıllık geçici istihdam süresi sonunda ya işten çıkartılmasını ya da tam zamanlı istihdama geçirilmesini öngörüyor.
(kaynak: labourstart.org’den sendika.org tarafından derlenmiştir)