Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, yabancı sermayeye karşı Fransız şirketlerini korumak amacıyla önlemler hazırladıklarını duyurdu. Devlet, çalışanların şirketlerdeki hisselerini arttırmak ve şirketlerin sermayesini güçlendirmek amacıyla destek verecek. Fransa hükümeti, yabancı yatırımcılara karşı Fransız şirketlerini korumak amacıyla yeni önlemler almaya hazırlandıklarını açıkladı. İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberine göre, Başbakan Dominique de Villepin , şirketlerde çalışanların […]
Fransa Başbakanı Dominique de Villepin, yabancı sermayeye karşı Fransız şirketlerini korumak amacıyla önlemler hazırladıklarını duyurdu. Devlet, çalışanların şirketlerdeki hisselerini arttırmak ve şirketlerin sermayesini güçlendirmek amacıyla destek verecek.
Fransa hükümeti, yabancı yatırımcılara karşı Fransız şirketlerini korumak amacıyla yeni önlemler almaya hazırlandıklarını açıkladı. İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesinin haberine göre, Başbakan Dominique de Villepin , şirketlerde çalışanların payını arttırmaya yönelik planlar yaptıklarını, yabancı sermaye karşısında, en büyük kurumsal yatırımcı Caisse des Depots et Consignations’u (CDC) devreye sokmayı planladıklarını bildirdi. Fransız şirketlerinin bağımsızlığı için, sermayenin fazla bölünmesinin büyük risk oluşturduğunu söyleyen Başbakan, şirketleri korumak için sermayenin konsolide edilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.
Şirketlerin çalışanlarına hisse dağıtmasının önünü açacak düzenlemeler yapacaklarını bildiren Başbakan de Villepin, kâr payı dağıtmayı çok daha avantajlı hale getireceklerini, fazla mesaileri hisselere yansıtmayı hedeflediklerini, çok şirketli, kâr payı dağıtan girişimlerin de önünü açacaklarını söyledi.
Fransa’nın en büyük kurumsal yatırımcısı CDC, devlet kâğıtlarının yaklaşık 220 milyar Avro’luk (261 milyar dolar) kısmını yönetiyor. CDC, Scheneider, Accor, Saint Gobain, Michelin, LVMH ve Veolia Environnement gibi şirketlerin ortağı.
Fransız hükümetinin tutumu Avrupa Birliği (AB) yöneticilerinden eleştiri alıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso önceki gün, üye ülkelerin hükümetlerini, korumacılığa karşı uyardı ve de Villepin’e seslenerek, ”Üye ülkeler arasında bariyerler olursa ilerleme sağlayamayız” dedi.
Eski AB Rekabet Komiseri Mario Monti de Financial Times’a verdiği demeçte, ”ekonomik milliyetçilik” in Avrupa’da tek para ve tek pazar hedefini tehlikeye soktuğunu söyledi.
Fransa hükümetinin, İtalyan Enel’in almasını önlemek amacıyla devlet şirketi Gaz de France’ın, Belçikalı Suez ile birleşmesini destekleme planları da İtalya’da tepkilere yol açtı. İtalya Ekonomi Bakanı Giulio Tremonti , gelişmeler üzerine AB Komisyonu’na müdahale çağrısında bulundu. Tremonti, ”Komisyon müdahale etmezse, görevini yapamamış demektir. Bu durumda kepenkleri indirmesini tavsiye ederim” dedi.
Fransa, dünyanın bir numaralı çelik üreticisi Mittal’in Avrupa’nın bir numarası Arcelor’u almasına karşı da tutum takındı.
Cumhuriyet