Fransa’nın başkenti Paris’te, öğrenciler geçen hafta başlattıkları protesto eylemlerini dün de sürdürdü. Paris’teki gösterilere dört bine yakın öğrenci katılırken, eylemler sırasında öğrenciler ile polis arasında zaman zaman çatışmalar da yaşandı. Öğrenciler, hükümetin 26 yaşın altındakileri işe almayı ve işten atmayı kolaylaştıran yeni yasal düzenlemesine karşı çıkıyor. Sorbonne Üniversitesi önündeki eylemin katılımcılarından bir öğrenci, ”Yasanın geri […]
Fransa’nın başkenti Paris’te, öğrenciler geçen hafta başlattıkları protesto eylemlerini dün de sürdürdü.
Paris’teki gösterilere dört bine yakın öğrenci katılırken, eylemler sırasında
öğrenciler ile polis arasında zaman zaman çatışmalar da yaşandı.
Öğrenciler, hükümetin 26 yaşın altındakileri işe almayı ve işten atmayı kolaylaştıran yeni yasal düzenlemesine karşı çıkıyor.
Sorbonne Üniversitesi önündeki eylemin katılımcılarından bir öğrenci, ”Yasanın geri çekilmesini istiyoruz. Devlet hata yapıyor” görüşünü dile getirdi.
Sorbonne Üniversitesi, öğrencilerin polis zoruyla sona erdirilen Cumartesi günkü işgalinden bu yana kapalı.
Yasanın mimarı olan Başbakan Dominique de Villepin, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, düzenlemeyi savundu ve amaçlarının işvereni yeni personel almaya teşvik etmek olduğunu söyledi.
Başbakan de Villepin’e göre, hükümetin amacı işverenlere esneklik sağlayarak, yeni personel almaya özendirmek ve böylece 26 yaşın altındaki genç nüfus arasında yüzde 25’e varan işsizlik oranını azaltmak.
Aralarında sendikalar, öğrenciler ve sosyalistlerin bulunduğu yasanın muhaliflerine göreyse, düzenleme gençlerin herhangi bir gerekçe öne sürülmeksizin işten atılmalarını kolaylaştıracak.
Öğrenciler, anne ve babalarına sağlanan ömür boyu iş olanaklarına kendilerinin de sahip olmasını talep ediyor.
Ancak Fransa’da kimileri, Fransa’nın küresel rekabet ortamında bunun maliyetinin altından kalkamayacağını savunuyor.
Paris’te bulunan BBC muhabiri Caroline Wyatt, giderek ivme kazanan gösterilerin hükümet açısından bir kriz yaratma riski bulunduğuna dikkat çekiyor.
Muhabirimiz, protestolara yol açan yasanın aslında Kasım ayında meydana gelen isyanlara katılan mutsuz gençlerin yakınmalarını gidermek olduğunu, şimdiyse, geleceğin Fransız seçkinleri olarak görülen orta sınıfa mensup gençlerin sokağa döküldüğüne dikkat çekiyor.
Eylemlere Perşembe ve Cumartesi günleri de devam edilecek.
kaynak: BBC